4 °C Budapest

Mi folyik a boltokban? Ezeknek a termékeknek durván elszállt az ára

2020. november 10. 14:07

Mostanra visszafogottá vált a tavasszal és nyáron tapasztalt drasztikus áremelkedés, úgy tűnik, októberre kiheverte a kiskereskedelem a járvány első sokkjait, ám azt egyelőre még nem tudjuk, mit okoz majd a második hullám. A legfrissebb adatok szerint 2020. októberében a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3 százalék volt, amelyen belül az élelmiszerek ára 6,5 százalékkal nőtt. Részletesen bemutatjuk a leggyorsabban dráguló termékeket a Pénzcentrum éves és havi szintű drágulási toplistáin.

A KSH ma reggeli frissen publikált fogyasztói árakra vonatkozó adataiból kiderül, hogy az éves növekedésük üteme 3 százalékra lassult: szeptemberhez viszonyítva 0,2, az elmúlt év azonos időszakához képest 3 százalékkal emelkedtek az árak. A fogyasztói árak nyáron szabadultak el igazán, az elemzőket is jócskán meglepte, hogy 2020. júliusban a fogyasztói árak átlagos emelkedése elérte a 3,8 százalékot éves szinten. Ez azért kiugró érték, mert a júniusi infláció még csak 2,9 százalék volt, és bár várható volt az emelkedés, inkább csak 3,2-3,3 százalékról szóltak a becslések. A 3,8 százalék után augusztusban 3,9 százalékot mértek. Szeptemberben aztán már nem emelkedett tovább az infláció: a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalék volt, októberben pedig 3 százalék. Az alacsonyabb árdinamikában főként az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk szeptemberinél mérsékeltebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet.

2019. októberhez viszonyítva, azaz egy év alatt az élelmiszerek ára 6,5 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 15,7, a párizsi, kolbászé 13,4, a cukoré 11,6, a liszté 11,0, a munkahelyi étkezésé 9,3 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,1, ezen belül a dohányáruk 9,3 százalékkkal drágultak. A szolgáltatásokért 2,4 százalékkal többet, a járműüzemanyagokért 5,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A drágulás éves szintű toplistáját - már hónapok óta változatlanul - az alma vezeti.

Ennek oka, hogy 2020 nemcsak a koronavírus, az időjárás szempontjából sem kedvező év, legalábbis azoknak a gazdáknak biztosan nem, akik a gyümölcstermesztésben érdekeltek. Egy jó évjáratban akár 800-900 ezer tonna alma is megteremhet, míg egy rosszabb szezonban 300-400 ezer közt alakul a termés. A FruitVeB szakemberei szerint 2020-ben az országos mennyiség 300-350 ezer tonna közé várható, amely, ha beigazolódik, tízéves összehasonlításban a második legrosszabb eredmény lesz a 2011-es év után, és 15-25 százalékkal rosszabb a tavalyi évnél - számol be a HelloVidék. Nem is csoda, hogy fixen az első helyet szerzi meg az alma az éves szintű drágulási toplistáinkban.

(Fun fact: szeptember és október között 12 százalékot csökkent az ára az almának, ez jól látszik az előző havi elemzésünkkel való összevetésben is, 9 százalékot esett a citrom ára egy hónap alatt - erre azonban még visszatérünk lentebb.) 

Második helyenaz öblítőszer koncentrátum áll, azonban ez becsapós lehet, hiszen a KSH változtatott atermék átlagár vizsgálatának módszertanán: 2020-tól a 1600-2000 ml-es kiszerelésű öblítő árakat vesz figyelembe, míg 2019-ben még a 700-1000 ml-es kiszerelést vizsgálták. Így nem csoda, hogy ennyivel "drágább", mert a vizsgált kiszerelés közel a duplája. A narancs kilójáért 36 százalékkal kell többet fizetnünk, mint egy évvel korábban, a lista negyedik helyén pedig a sertészsír áll 20 százalékos dráguláson ment keresztül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Néhány termék ára egy év alatt sem változott, ilyen például a propán-butángáz 11,5 kg palackja, a tanuló havibérlet, a víz köbmétere, vagy éppen a vonaljegy. Csökkent az ára a nyugdíjas havibérletnek, a mosópornak, a benzinnek, a banánnak és az LCD-LED televíziónak (76-82 cm).

Szeptembertől októberig

A fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek szeptember és október között . Az élelmiszerek ára átlagosan nem változott, azonban a száraztészta 2,6, az étolaj 2,3, a cukor 0,7, a sajt 0,5 százalékkal drágult. A péksütemények ára 1,0, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 1,6 százalékkal alacsonyabb, utóbbiak nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal magasabb lett. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 1, százalékkal többe kerültek. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 1,0, ezen belül a dohányáruké 1,6 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagokért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A szolgáltatások ára 0,1 százalékkal mérséklődött, főként annak köszönhetően, hogy a telefon- és internetszolgáltatások ára 1,3 százalékkal csökkent.

A nyertese, már ami a drágulását illet tehát ahogy a grafikonon is látszik, a paradicsom lett, második az uborka kilója, harmadik pedig a Magyar Nők Lapja. De a fogkrémért és a gyerekcipőért is többet kell fizetni, mint egy hónappal ezelőtt. A hazai zöldságek drágulása egyértelműen a szezoonális hatásnak tudható be, elfogytak ugyanis a szabadföldi hazai termékek.

Szeptember óta 12 százalékot csökkent az alma, 9 százalékot a citrom ára, 5 százalékot a vöröshagyma, 4-et a késői burgonya. A hazai zöldségek dr

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem