Megszólalt a magyar lottómilliomos: régi vitára tett pontot

2015. május 9. 14:57

Mindenki azt kérdezi Andraschek Lászlótól és feleségétől, boldogítja-e őket az a rengeteg pénz, amit a Hatoslottón nyertek. Hiába foglalkoznak a témával évtizedek óta nevesek kutatók, most egy huszárvágással oldotta fel a kérdéskört az egykor hajléktalan házaspár. Mások viszont egészen máshogy látják. Te mit gondolsz? Szavazz!

A Pénzcentrum ezen a héten is élőben közvetíti az Ötöslottó sorsolását. Várhatóan 19:25-re az is kiderül, elvitte-e valaki a 4 milliárd 444 millió forintos főnyereményt.

Sokáig éltek nagy szegénységben, ma viszont már nem nélkülöz Andraschek László és felesége, Anikó asszony. Az egykor hajléktalan férfi 2013 szeptemberében ütötte meg a Skandináv lottó 630 millió forintos főnyereményét.

Anikó asszony nehezen szokott hozzá a nagy gazdagsághoz, a Borsonline beszámolója szerint ma viszont már sofőrrel jár. Nemrég az asszony el is mondta, mit gondol arról, ha van mit a tejbe aprítani:

Mindenki azt kérdezi, a pénz boldogít-e. Hogyne boldogítana!

Ennek a szöges ellentétéről nyilatkozott azonban egy másik lottónyetes, aki végül öngyilkosságot követett el Nagy-Britanniában. Az évek óta mániás depresszióva küzdő nő azt mondta:

Nem a pénz a legfontosabb az életben, erre mindenkinek emlékeznie kell! Az emberek azt gondolják, folyamatosan boldognak kéne lennem, mivel megnyertem a lottót. De pénzen nem vehetsz egészséget és boldogságot.

Hogy Anikó asszonynak vagy a walesi lottónyertesnek van-e igaza, nehéz eldönteni, a témáról ugyanis közgazdászok is évtizedek óta vitatkoznak. Van, aki azt állítja, hiába a gazdasági növekedés, az anyagi jóléttől nem leszünk boldogabbak. Sőt, a sok pénzzel csak a baj van. Mások amellett kardoskodnak, hogy a gazdagságban keresendő a boldogság kulcsa.

Richard Easterlin még 1974-ben azzal a meglepő állítással állt elő, hogy a gazdasági teljesítmény, a GDP növekedése nem teszi boldogabbá az embereket. A kutató azt mondta, nincs szoros összefüggés aközött, hogy a gazdagabbak jobban is érzik magukat, vagyis hiába növekszik az anyagi javakban mérhető jólétünk, nem leszünk szükségszerűen boldogok. Ez az Easterlin-paradoxon.

A közgazdász állítása akkor forradalminak tűnt, mert megdőlni látszott a fogyasztói társadalom alapvetése, mely szerint a nemzetek gazdaságának és polgárai jólétének növekedésével automatikusan növekszik a szubjektív jóllétük is. Ez a szubjektív boldogság tudományos megnevezése (nem keverendő össze a jóléttel), és azt mutatja meg, hogy az emberek hogyan értékelik saját életüket: ha valaki kielégítőnek találja az életét és több pozitív érzelmet él meg, mint negatívat, akkor magas szubjektív jóléttel rendelkezik, azaz boldog.

Egy azonban biztos, ha valakinek a nyakába szakad a lottóötös - ezen a héten ugye 4 milliárd 444 millió forint a főnyeremény az Ötöslottón -, egész más nehézségekkel kell szembenéznie, mint korábbi élete során. A lelki megterhelésen túl például a mindennapi pénzügyek területén is kihívásokra számíthat egy újdonsült milliárdos. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, ha valaki megszokta, hogy rendszeresen érkező jövedelemből él, általában képtelen előrelátón beosztani az egyszeri nagy összeget.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ilyen hatalmas pénz esetén a bankoknál egyértelműen privátbanki szolgáltatáshoz juthat a nyertes, még akkor is, ha az összeget (a Pénzcentrum és a Szerencsejáték Zrt. tanácsát megfogadva) több helyre utaltatja. A privátbanki szolgáltatások során egyébként széleskörű befektetéseket kínálnak nekünk a személyes privátbankárok, így extra hozamhoz juthatunk.

Hogy érzékeltessük, mennyire is fontos egy ilyen hatalmas összeg tudatos kezelése, érdemes megnézni, hogy még a mindenki számára elérhető bankbetétek/állampapírok kamatai között is jókora eltérés van.

A jegybank által nemrég közölt átlagos betéti kamatláb jelenleg 1,62 százalék, de akciós ajánlatban akár 3,2 százalékkal is kalkulálhatunk éves szinten. Abban az esetben viszont, állampapírban gondolkodunk, akkor akár 4 százalékkal (Prémium Magyar Államkötvény - PMÁK) vagy közel 4,5 százalékkal (Bónusz Magyar Államkötvény - BMÁK) is kalkulálhatunk. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha nem körültekintően választunk, akkor egy 4 milliárdos befektetés esetén évente bő 100 millió forintos hozamtól is eleshetünk. Arról nem is beszélve, mennyit hozna, ha privátbankárunk kezelné pénzügyeinket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem