2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Magyarok millióinak lett drágább a gáz: mutatjuk, mennyivel


A tűzifa mellett a PB-gáz palackok ára is emelkedett 2017-ben 2016-hoz képest. Bár a növekedés ezzel az energiahordozóval kapcsolatban nem volt annyira drasztikus, mint a tűzifa esetében, még így is rengeteg magyar háztartást érint a változás. Olyannyira sokat, hogy hivatalos statisztikák szerint 2017-ben a magyar lakások 89,6 százaléka rendelkezett gázellátással, melyből 15,3 százaléknyiban palackos gáz látta el a háztartást. Éppen ezért szakértő segítségével utánajártunk, mi lehetett a drágulás oka.

Az elmúlt 10 év legnagyobb tűzifa áremelkedése volt tapasztalható Magyarországon 2017-ben az azt megelőző évhez képest. 100 kiló fűrészelt tűzifa ára ugyanis több mint 300 forinttal emelkedett. Ennek okát a Pénzcentrum által megkérdezett erdészet legfőképp a tűzifatermeléshez kapcsolódó bérek és vállalkozási, szolgáltatási díjak növekedésében látta.

A tűzifa mellett egy másik meghatározó lakossági energiahordozó, a PB-gáz palack ára is emelkedett 2017-ben 2016-hoz képest, igaz itt a változás jóval szerényebb mértékű volt. A KSH adatai szerint egy 11,5 kilós palack ára átlagosan 130 forinttal került többe tavaly, mint az azt megelőző évben.

A számok tanulmányozása közben láthatjuk, hogy a 11,5 kg-s PB-gáz palack ára 2012-ben tetőtőzött, akkor átlagban 5 540 forintot kellett fizetni érte átlagosan. A hat évvel ezelőtt adat az elmúlt 20 év legdrágábbja volt, amihez képest a tavalyi ár több mint 1 300 forinttal olcsóbb. Ettől függetlenül persze tény, hogy az 5 éven át tartó rohamos árzuhanás megtorpant, sőt az energiahordozó költsége emelkedő pályára állt.

Kiket érint ez?

A KSH statisztikái szerint 2017-ben a gázzal rendelkező lakások aránya 91 százalék volt. Ebből a palackos gáz aránya 15,9 százalék volt. A településenkénti megoszlás adataiból azonban kiderül, hogy óriási különbségek mutatkoznak a felhasználást illetően.

A palackos gáz ugyanis leginkább a községekben és kisebb városokban meghatározó energiaforrás.

Lehet-e vele fűteni?

A PB-gázzal simán lehet fűteni (ugyanúgy, ahogy bármely más gáznemű tüzelőanyaggal), sőt a fűtőértéke rendkívül magas (95,6 MJ/m3), így egy GJ hőenergia előállításához kb. 10,5 m3 eltüzelése szükséges, ugyanakkor

a fűtési célú (PB-gáz palack) felhasználás nagyon csekély része lakossági. Ez főként időszakos, illetve lakóházak fűtését jelenti

- mondta el a Pénzcentrumnak Kirilly Tamás, a Prímaenergia Zrt. Üzemeltetési és beszerzési igazgatója, aki hozzá tette azt is, hogy a PB-gáz legnagyobb előnye, hogy vezetékes gáz ellátással nem rendelkező területeken is elérhető.

Ha valaki azonban mégis palackkal oldaná meg a fűtést, annak

nem kell hozzá különleges berendezés, a szokásos készülékek megfelelőek, amit szakember állít be a PB gáz elégetéséhez megfelelő módon

- teszi hozzá a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy

panellakásban tilos a "pébégáz" palack használat és tárolása is!

Ami pedig az árváltozást illeti, Kirilly elmondta, hogy az árat legfőképpen a világpiaci árak alakulása befolyásolja, amit ők sem látnak előre. A legújabb növekedési tendencia pedig leginkább a palackozási és szállítási költségek az üzemanyag árak, a bérek és a kapcsolódó szolgáltatások árának emelkedésének tudható be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.