9 °C Budapest

Magyarok millióinak lett drágább a gáz: mutatjuk, mennyivel

2018. január 31. 12:07

A tűzifa mellett a PB-gáz palackok ára is emelkedett 2017-ben 2016-hoz képest. Bár a növekedés ezzel az energiahordozóval kapcsolatban nem volt annyira drasztikus, mint a tűzifa esetében, még így is rengeteg magyar háztartást érint a változás. Olyannyira sokat, hogy hivatalos statisztikák szerint 2017-ben a magyar lakások 89,6 százaléka rendelkezett gázellátással, melyből 15,3 százaléknyiban palackos gáz látta el a háztartást. Éppen ezért szakértő segítségével utánajártunk, mi lehetett a drágulás oka.

Az elmúlt 10 év legnagyobb tűzifa áremelkedése volt tapasztalható Magyarországon 2017-ben az azt megelőző évhez képest. 100 kiló fűrészelt tűzifa ára ugyanis több mint 300 forinttal emelkedett. Ennek okát a Pénzcentrum által megkérdezett erdészet legfőképp a tűzifatermeléshez kapcsolódó bérek és vállalkozási, szolgáltatási díjak növekedésében látta.

A tűzifa mellett egy másik meghatározó lakossági energiahordozó, a PB-gáz palack ára is emelkedett 2017-ben 2016-hoz képest, igaz itt a változás jóval szerényebb mértékű volt. A KSH adatai szerint egy 11,5 kilós palack ára átlagosan 130 forinttal került többe tavaly, mint az azt megelőző évben.

A számok tanulmányozása közben láthatjuk, hogy a 11,5 kg-s PB-gáz palack ára 2012-ben tetőtőzött, akkor átlagban 5 540 forintot kellett fizetni érte átlagosan. A hat évvel ezelőtt adat az elmúlt 20 év legdrágábbja volt, amihez képest a tavalyi ár több mint 1 300 forinttal olcsóbb. Ettől függetlenül persze tény, hogy az 5 éven át tartó rohamos árzuhanás megtorpant, sőt az energiahordozó költsége emelkedő pályára állt.

Kiket érint ez?

A KSH statisztikái szerint 2017-ben a gázzal rendelkező lakások aránya 91 százalék volt. Ebből a palackos gáz aránya 15,9 százalék volt. A településenkénti megoszlás adataiból azonban kiderül, hogy óriási különbségek mutatkoznak a felhasználást illetően.

A palackos gáz ugyanis leginkább a községekben és kisebb városokban meghatározó energiaforrás.

Lehet-e vele fűteni?

A PB-gázzal simán lehet fűteni (ugyanúgy, ahogy bármely más gáznemű tüzelőanyaggal), sőt a fűtőértéke rendkívül magas (95,6 MJ/m3), így egy GJ hőenergia előállításához kb. 10,5 m3 eltüzelése szükséges, ugyanakkor

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a fűtési célú (PB-gáz palack) felhasználás nagyon csekély része lakossági. Ez főként időszakos, illetve lakóházak fűtését jelenti

- mondta el a Pénzcentrumnak Kirilly Tamás, a Prímaenergia Zrt. Üzemeltetési és beszerzési igazgatója, aki hozzá tette azt is, hogy a PB-gáz legnagyobb előnye, hogy vezetékes gáz ellátással nem rendelkező területeken is elérhető.

Ha valaki azonban mégis palackkal oldaná meg a fűtést, annak

nem kell hozzá különleges berendezés, a szokásos készülékek megfelelőek, amit szakember állít be a PB gáz elégetéséhez megfelelő módon

- teszi hozzá a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy

panellakásban tilos a "pébégáz" palack használat és tárolása is!

Ami pedig az árváltozást illeti, Kirilly elmondta, hogy az árat legfőképpen a világpiaci árak alakulása befolyásolja, amit ők sem látnak előre. A legújabb növekedési tendencia pedig leginkább a palackozási és szállítási költségek az üzemanyag árak, a bérek és a kapcsolódó szolgáltatások árának emelkedésének tudható be.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm