2020. április 2. csütörtök Áron

Itt a 2019-es nagy virsliteszt: tényleg az olcsó a legrosszabb?


Az újév köszöntésének elengedhetetlen kelléke a virsli, olyannyira, hogy a statisztikák szerint szinte minden magyar ember enni is fog belőle 2020 első napján. Adódik azonban a kérdés, hogy milyet vegyen az ember, hiszen a boltok hűtőpultjaiban rengetek termék közül lehet választani. Ezen felbuzdulva a Pénzcentrum 14 emberrel tesztelt 10 különböző baromfivirslit - merthogy ez a magyarok kedvenc fajtája -, főleg a saját márkás, legolcsóbb termékekre koncentrálva. Mutatjuk, melyik termék vihette el egyértelműen a legjobb és legrosszabb ár/érték arányú virsli címét, de mutatunk olyan darabokat is, amik között kétszeres árkülönbség mutatkozott, ám az olcsóbbik simán verte a drágábbikat az ízteszten.

Bárhol is szilveszterezzen az ember és legyen bárkivel, a korábbi évek kutatásai rendre azt mutatják, hogy bizony a virsli szinte egyetlen magyar ünnepi asztaláról sem hiányozhat. Ez pedig azt jelenti, hogy a passzírozott finomságból szinte minden magyar fogyasztani fog a jövő héten. Na, de a kérdés már csak az, hogy milyet? A statisztikai adatok azt is mutatják, hogy a magyarok többsége egyértelműen a baromfivirslire esküszik, vagyis ezt vásárolják a legtöbben. 

Úgyhogy a Pénzcentrumon úgy döntöttünk, hogy az ide év végén a legnagyobb magyar boltok, leginkább sajátmárkás baromfivirslijeit fogjuk szerkesztőségileg tesztelni. Persze tudjuk, hogy a babona szerint a baromfi kikaparja a szerencsét, de ma már ezek a mendemondák nem sokakat mozgatnak meg, az árazás viszont annál inkább perdöntő. Lássuk is tehát az általunk kiválasztott 10-es mezőnyt, amiben baromfivirslik és pulykavirslik egyaránt szerepeltek:

 • Spar, Sbudget, pulykahús - 51%; 1 421 forint/kg
 • Auchan, baromfivirsli, baromfihús - 80%; 1 420 forint/kg
 • Tesco, pulykavirsli, pulykahús - 51%; 1 250 forint/kg
 • Lidl, Pikok pulykavirsli, pulykahús - 55%; 1 421 forint/kg
 • Dárdás Pulykavirsli, pulykahús - 51%; 1 400 forint/kg
 • Auchan, Frankfurti Baromfivirsli, baromfihús - 61%; 1 247 forint/kg
 • Lidl, Baroni, baromfivirsli, baromfihús - 65%; 785 forint/kg
 • Orsi, Baromfi Klasszik, baromfihús - 65,5%; 1 625 forint/kg
 • Aldi, MerianFoods, baromfivirsli, baromfihús - 67%; 1 156 forint/kg
 • CBA, Palotás, baromfihús - 62,5%; 1 279 forint/kg

Csapjunk a virslibe

A 10 féle virslit összesen 14 netmédiás kolléga tesztelte, voltak köztük nagy virslievők és igazi laikusok is. A kóstolók három szempont szerint értékeltek, vizsgálták az ételek ízét, állagát és illatát. Az impulzusokat pedig egy 1-10-es skálán vetették papírra, az 1-es volt a legpocsékabb, míg a 10-es a legfenségesebbet jelentette.

Ahogy az a fenti felsorolásból is látszik, 10 virsliből 8 között nincs összesen 200 forintnyi különbség sem az egységárakat (kilónkénti) tekintve. 1-1 versenyző azonban ettől picivel eltért, az egyik inkább olcsóbb volt, míg a másik egy picivel drágább. A virslik kiválasztásánál igazából 3 fő szempont vezetett minket, pulya és/vagy baromfivirsli beszélhessünk a termék esetében, ha lehet sajátmárkás legyen, az árak nagyjából egy szinten mozogjanak. 

Hát így sikerült

A tesztről általában elmondható volt, hogy mustárt vagy ketchupot direkt nem használtunk a kóstolás során, ezek a szószok ugyanis még egy gyengébb terméket is elviselhetővé tehetnek, persze aki akarta, az lefojthatta a megpróbáltatásokat egy-egy falat bagettel. Általánosságban egyébként a kóstolás során csak néhány kiköpés történt, és természetesen óriási eltérések mutatkoztak ízlés és ízlés között is. Az egyik tesztalany például sokak szerint rendkívül büdös volt (pedig a szavatossági ideje simán jó volt), mások pedig simán falták kétpofára a szóban forgó baromfi paszírozmányt. Na, de nem csigázunk tovább senkit, jöjjenek a három szempont szerinti egyesített végeredmények. Derüljön ki végre, miből érdemes igencsak betárazni szilveszterre:

Ahogy az az ábránkon látszik, a Pénzcentrum Nagy Baromfivirsli-tesztjét toronymagasan az Auchan Frankfurti baromfivirslije nyerte, 7-es feletti átlaggal. Mindezt ráadásul úgy, hogy egy kiló belőle 1 247 forintba kerül, azaz ár-érték arányban is ez a termék éri meg a legjobban a Portfolio-csoport tesztelő csapata szerint. A termék 61 százaléknyi baromfihúst tartalmaz.

Összesítettben második helyen a Spar S-budget pulykavirslije futott be, megütve a 6-os átlagot, összesen 6,02-es pontszámot kalapozott össze úgy, hogy a termék kilós ára 1 421 forint. A termék egyébként hármas holtversenyben a legkevesebb baromfikúst tartalmazó virsli a maga 51 százalékával, de úgy látszik, hogy a tesztelőket nem érdekelte a hús hiánya. 

Nem sokkal maradt le az ezüstéremről az Auchan másik versenyzője, a hiper sima baromfivirslije, ami szintén majdnem megütötte a hatos átlagot a maga 5,95-ös pontszámával. Maga a termék egyébként forintra pontosan annyiba került mint a sparos, kilójáért 1 420 forintot kell kiperkálni. 

A top3-on felül még két termék tudott 5-ös átlag felett produkálni, az egyik a 4. helyen befutó, 5,64-es átlagot összehozó Tesco pulykavirslije volt, ebbe is mindössze 51 százaléknyi hús található, illetve a Lidl Pikok pulykavirslije, amiben 55 százaléknyi a hústartalom. Ez utóbbit a kóstolóink 5,55-ös átlaggal honorálták. 

Az indulók fele tudta tehát csupán megütni az 5-ös átlagot, azt a képzeletbeli vonalat, amit mi még az elfogadható, simán fogyasztható kategóriának tudnánk belőni. Ettől nem sokkal maradt el a hatodik helyen a Dárdás pulykavirsli a maga 4,95-ös átlagával. Ezt a terméket azonban már csak a nagy szakadék követt.

Tesztünk utolsó négy helyezettje ugyanis nagyon szoros csatát vívott az utolsó helyért, vagy annak elkerüléséért, ahogy tetszik. Történt ugyanis, hogy a tökutolsó Orsi Bramfi Klasszik és a 7. helyen befutó Aldis termék között mindössze 12 századnyi különbség mutatkozott. Sorban tehát az aldis termék 4,24-es átlaggal végzett, 8. lett a CBA Palotás fantázianévre hallgató darabja 4,16-os átlaggal, 9. helyen futott be a Lidl Baroni baromfivirslije 4,14-es pontszámmal, és utolsó, a listában csúcsdrágának számító Orsi lett, 4,12-es átlaggal.

Íz, állag, illat

Az összesített eredmény után a 3 szempont szerinti értékelés eredményeit is szemügyre vettük. Az íz tekintetében nem volt nagy különbség az eredeti listánkhoz képest, az összetett versenyhez képest csupán az utolsó négy, nagyon szorosan egymás mellett lévő versenyző cserélődött föl. Így a legrosszabb ízű virslinek a Lidl Baroni baromfivirslijét gondolták a szerkesztőségben tesztelők, amit éppen csak hogy megelőzött a CBA Plaotás, illetve az Orsi Klasszik terméke. A top5-ben nem volt változás az összesített eredményekhez képest.

A tesztben résztvevő virslik állagát tekintve sem történt változás az összesített top5-höz képest, csupán annyi, hogy az összesítettben 3. auchanos termék ebben a kategóriában megelőzte sparos társát. Tesztelőink legrosszabb állagúnak az Orsit választották az Aldi és a CBA terméke mögött.

Az illatok alapján való osztályozásban sincs semmi meglepő, az élen ugyanaz a helyzet, mint az összesítettben, míg a végen továbbra is csak a négy legrosszabbul szereplő virsli cserélődik. Jól látható tehát, hogy az egyes virslik mindhárom kategóriában hozták saját átlagukat, nem volt olyan példány, ami például nagyon csúnya lett volna, ellenben nagyon finomnak vagy különösen jó illatúnak ítélték volna meg.

Verdikt

 • Összességében elmondható tehát, hogy a Pénzcentrum Nagy Baromfivirslitesztjén taroltak az Auchan termékei, azok 1. és 3. helyen végeztek. Az első helyen végzett termék ráadásul az egész mezőny legjobb ár/érték arányú választása is lett, miközben a multi 3. helyen végzett virslijében volt a legmagasabb a baromfihús aránya az összes többi indulóhoz képest.
 • Tesztünk során 5 virsli tudta megugrani az 5-ös pontszám fölötti átlagot, az utolsó négy versenyző között azonban minden vizsgált kategóriában nagyon kicsi volt a különbség.
 • Igaz, hogy a legrosszabbnak ítélt virslik között kicsi volt a minőségbeli eltérés, árban azonban óriási. Hiszen míg a nem túlzottan szeretett Lidl diszkontokban kapható Baroni baromfivirsli kilója 785 forintba kerül, addig a legrosszabbnak ítélt Orsi virslijének kilója 1 625 forint, azaz több mint a duplája. Azaz ár/érték arányban a Lidl gyengébb szerepelt versenyzője sem annyira nagy mellélövés, de a tesztelők szerint azért finom sem volt.
 • Ízlések és pofonok, de azét az megállapítható volt a tesztből, hogy egy terméket azért kifejezetten sokan szerettek, kifejezetten jónak mondtak. 5 termék között nem volt óriási eltérés, simán megtűrt, esti virslinek jó, hotdognak simán elmegy virslik estek mondhatni ebbe a kategóriába. Miközben a végeken végzett virslikért kollégáink nem szívesen kapkodnának, még lehet akkor sem, ha itt szerepel a mezőny legolcsóbbja is.

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk