Hússzövetség: nem áll le a drágulás, egekbe mehetnek a húsárak

MTI
2021. március 18. 21:03

A húságazat teljesítménye 5,8 százalékkal csökkent 2020-ban, a visszaesésben szerepe volt egyebek mellett a madárinfluenza gazdasági hatásainak, valamint a HORECA (szállodaipari és vendéglátó) szektor időszakos kiesésének is - mondta a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Éder Tamás hozzátette, a húságazat kibocsátása tavaly meghaladta a 915 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás, tartósítás 349 milliárd forintot, a hús- és baromfihús készítmények gyártása pedig 218 milliárd forintot tett ki. A húsfeldolgozás és tartósítás ágazat teljesítménye 1,9 százalékkal, a hús-, baromfihús készítmények gyártása 10,3 százalékkal, míg a baromfihús feldolgozása, tartósítása 6,7 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

Közölte, a húsipar export értékesítése 10,7 százalékkal mérséklődött éves összehasonlításban, ami főként azzal magyarázható, hogy a feldolgozott és tartósított baromfihús  exportja 18,7 százalékkal esett vissza, a madárinfluenza miatt bevezetett kereskedelmi korlátozások miatt.

A húsipar belföldi értékesítése 1,5 százalékkal visszaesett, ami azt jelzi, hogy a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta kompenzálni a HORECA szektor és a közétkeztetés kiesését - tette hozzá.

Elmondta, tavaly 4,7 millió sertést vágott a magyar húsipar, ugyanannyit, mint 2018-ban. A magyarországi sertések száma 216 ezerrel, 2,8 millióra emelkedett, ez szintén megegyezik a 2018-as adattal. A kocák létszáma pedig több mint 5 százalékkal nőtt és elérte a 163 ezret.

Kiemelte, 2014 óta, az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően, 1 millióval, 27 százalékkal nőtt a vágott sertések száma, miközben a sertések létszáma mintegy 300 ezerrel csökkent. Az eredmények az ágazat egyértelmű fehéredését jelzik.

A szövetség társadalmi elnöke szerint 2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára: a takarmánygabonák ára az elmúlt fél évben 50-70 százalékkal nőtt, az élősertés ára néhány hét alatt 25 százalékkal emelkedett, és úgy tűnik, hogy a folyamatnak még nincs vége. Miközben a HORECA szektor indulása bizonytalan, az afrikai sertéspestis is okozhat még "meglepetéseket" Magyarországon, Európában (főként Németországban) és Kínában is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hozzátette, hogy a forint gyengülése, az energiahordozók, a csomagolóanyagok drágulása mind emelik a húsipar szereplőinek termelési költségeit, és a koronavírus elleni védekezés költségei is érdemi költségnövekedést jelentettek minden üzem számára.

Mindezek miatt arra lehet következtetni, hogy a húsiparban emelkednek az önköltségek, és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árak emelkedését eredményezi - mondta Éder Tamás.

Szavai szerint "a hús bizalmi termék", ezért a közelgő Húsvét miatt azt kérte a fogyasztóktól, hogy olyan gyártótól, forgalmazótól vásároljanak, akiben megbíznak. A Hússzövetség tagjai által, Magyarországon gyártott húsok, húskészítmények vásárlására buzdította a lakosságot Éder Tamás, aki egyúttal jelezte, fontos, hogy minden esetben nézzék meg a termék minőségmegőrzési idejét, olyan terméket pedig ne vásároljanak, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem