2019. április 23. kedd Béla

Hajsza indult az erdők tavaszi aranyáért: bombaüzlettel szakíthatnak a magyarok


Elkezdődött Magyarországon a medvehagyma gyűjtési szezonja, ami március végére, április elejére esik. Sokan rohamozzák meg ilyenkor a hazai erdőket, ugyanakkor a közkedvelt fűszernövény gyűjtésére komoly szabályok vonatkoznak. Pláne akkor, ha valaki kereskedelmi céllal szedni be őket. Ez utóbbi esetben ráadásul adózni is kell, aminek az elmaradása komoly szankciókat vonhat maga után.

A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre, éppen ezért a gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága - emelte ki közleményében a Nébih. 

Nem meglepő tehát, hogy az évnek ennek a szakában rengetegen özönlik el a hazai erdőket, hogy begyűjtsék a közkedvelt fűszernövényt. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mindezt hogyan teszi meg az ember. A medvehagyma szedésére és/vagy kereskedelmi célú gyűjtésére ugyanis komoly szabályok vonatkoznak. 

Megütheted a bokád

Fő szabályként fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Az erdők besorolásáról a hatóság interaktív erdőtérképéről lehet tájékozódni. 

A saját célra történő gyűjtés tehát egy bizonyos mennyiségik rendben van, ugyanakkor az így gyűjtött növényeket tilos értékesíteni. A kereskedelmi célú medvehagyma gyűjtésre ugyanis egészen más szabályok vonatkoznak.

Figyelj, hogy árulsz

Fontos, hogy a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges

- hívta fel a figyelmet a hatóság. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. Ezen felül a kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.

A gyöngyvirág nem medvehagyma

Érdemes különösen vigyázni a medvehagyma gyűjtése közben, ugyanis a "vadfokhagyma" könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, aminek levelei erősen mérgezőek és májkárosodást okozhatnak. Szerencsére kicsi az esélye a tévedésnek, hisz utóbbi jóval később hajt, időnként azonban mindkettő megtalálható egyszerre az erdőben. A balesetek elkerülése érdekében jó megoldás lehet a medvehagyma levelének megdörzsölése. Ha ugyanis annak fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnunk. Ennek ellenére a hatóságok azt ajánlják, hogy csak olyan növényt gyűjtsenek a vállalkozó kedvű erdőjárók, amit biztosan be tudnak azonosítani.

A hatóság a vásárlók figyelmét is felhívja, hogy ők is könnyen ellenőrizhetik, hogy a növények csomagolásán szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhető az illegális termékek megvásárlása.

Így adózz!

Fontos szem előtt tartani, hogy aki kereskedelmi céllal gyűjtené a medvehagymát, annak nem csak engedélyre van ehhez szüksége, de még adókötelezettsége is keletkezik belőle. 2016. január elsejétől azonban egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, aminek következtében a magánszemélyként, felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak.

Ezek alapján a felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki - ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait -, melyből egy az értékesítő példánya.

Példa a felvásárlónak történő értékesítésre:

  • bevétel (forint): 10 000
  • jövedelem (bevétel 25%-a): 2 500
  • Adókulcs (%): 15
  • Adó (forint): 375
  • Magánszemélynek kifizetett összeg (forint): 9 625
  • A gyűjtőnek kell bevallást készíteni? NEM

Ez bizony húzós

Az értékesítésre szánt medvehagyma gyűjtése tehát engedélyhez kötött és adóköteles. Ennek elmulasztása pedig komoly büntetést vonhat maga után.

Mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, lapunknak eljuttatott információi szerint, maximum 200 000 forintos büntetést szabhat ki magánszemélyre, amin felül a vétkes köteles megfizetni az elmaradt adót, továbbá az ehhez tartozó esetleges késedelmi díjakat is.

Az elmaradt adózáson felül természetesen az is büntethető, ha valaki az erdőtulajdonos engedélye nélkül árusítás céljára gyűjti a medvehagymát. Érdemes tehát körültekintően eljárnia annak, aki egy kis tavaszi kereset kiegészítésért a közeli erdőbe menne gyűjtögetni.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk