18 °C Budapest

Ez a boltok nagy trükkje: észre sem veszed, hogy lehúznak vásárláskor

2018. október 6. 07:02

A magyar vásárlók rendkívül árérzékenyek, igyekeznek ott megfogni a pénzt, ahol csak tudják. Nem véletlen tehát, hogy a különféle kuponos akciók nagy népszerűségnek örvendnek. De vajon tényleg jobban járnunk anyagilag, ha kuponokkal vásárolunk? És mégis mit nyernek ezzel az üzletek? Ennek jártunk utána.

A vásárlók szeretik azt érezni a vásárlás után, hogy jól jártak, hogy nem csak a vágyott terméket szerezték be, de még spóroltak is valamennyit. Ezt pedig az üzletek ügyesen ki is használják: hűségprogramokkal, pontgyűjtő akciókkal és kuponokkal csábítják magukhoz a vevőket. Több felmérés is igazolta már, hogy a magyarok imádják a kedvezményes kuponokat. Egy januári kutatás arra is rávilágított, hogy leginkább a tudatosság (37%) és a szűkebb anyagi lehetőségek (35%) vezetnek a kedvezményvadászathoz. De vajon tényleg jobban járnak, ha kuponnal vásárolnak? És mit nyernek ezzel az üzletek?

A kereskedők számára ez jó lehetőség, mind kereskedelmi, mind marketing szempontból

- mondta a Pénzcentrumnak Berényi Konrád marketingszakértő, hozzátéve, a kupon kiváló eszköz arra, hogy a felhalmozott termékeket kiárusítsák, de arra is, hogy egy új terméket vezessenek be vele. Például a kuponnal olcsóbban juthatunk hozzá egy joghurtcsalád új ízéhez: vagyis a vásárlók úgy ismerkedhetnek meg a termékkel, hogy alapvetően jó érzéssel vásárolják meg azt, úgy érzik, az eredeti árhoz képest még olcsóbban is jutnak hozzá a különlegességhez.

Berényi megjegyezte, a kereskedők persze nem nyernek annyit a kuponokkal, mintha az eredeti áron adnák az árut. Viszont a kupon a reklám része és azzal is számolhatnak, hogy ha valaki kuponnal vásárol, az eredeti terveihez képest biztos több mindent fog venni: ha egy adott termékre vonatkozó kuponnal megy be az áruházba, amellett biztosan vásárol még mást is. Ha pedig a kuponnal a vásárlás végösszegéből engednek egy bizonyos (jellemzően 10) százalékot, akkor pedig azért kerül majd több termék a kosárba, mert a vevő úgy érzi, plusz egy-két dolog még belefér, hiszen a végösszegből úgyis engedményt kap.

Megtöltik az üzleteket a kuponos akciók

Sokak naptárába már jó előre be van írva, mikor vannak a Glamour- és Joy-napok, amikor a női magazinok mellé rengeteg, többségében 20, de akár 50 százalékos kedvezményt is biztosító kupont kapnak a vásárlók. Rengeteg nagy áruházlánc is csatlakozik az akcióhoz. Van, ahol háztartási nagygépeket szerezhetünk be akár 20 százalékkal olcsóbban, máshol a házhozszállítás díját engedik el a kuponnal (illetve jelképes, 1 forintot kérnek érte), és van, ahol az egy-egy termékre vonatkozó kedvezmény mellé még a vásárlás végösszegéből is elengednek 2000 forintot.

Ennek nagyon magas a marketingértéke és még a nagyobb áruházláncok is a szokásosnál nagyobb forgalmat tudnak bonyolítani, tömegeket lehet elérni

 - mondta Berényi, hozzátéve, nem véletlen, hogy azok az üzletek is akciókkal várják a kupon napok idején a vásárlókat, amelyek egyébként nem szerepelnek kuponnal az újságokban.

A kuponnapok olyanok, mint a Black Friday, csak míg utóbbi egy napig tart, és az üzletek valóban óriási, akár 50 százalékos kedvezménnyel várják a vásárlókat, a kuponnapok során 4 napig vásárolhatnak kisebb kedvezményekkel a vevők

- mondta a szakértő. A kuponos akciókért való őrület egyébként nem magyar sajátosság, az Egyesült Államokban, de akár Hollandiában is nagy hagyománya van. Ha van kupon, akkor az emberek azt felhasználva vásárolnak.

Nem számolgatnak a vevők

A vevők általában nem számolgatnak, nem nézik meg, hogy a kuponok nélkül egyébként mennyit költöttek volna. Ráadásul nem is kell ahhoz óriási kedvezmény, hogy az üzletek becsábítsák a vásárlókat: a drágább, közel 100 ezer forintos termékeknél már az 5 százalékos kedvezmény is csábító lehet - mondta Berényi Konrád. A pár ezer forintos termékeknél a 20-25 százalékos kuponakció is pénzköltésre sarkallja az embereket.

Megéri az üzleteknek?

A Spar üzleteiben több féle kuponakciókkal is várják a vevőket. Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője elmondta, az üzletláncnál heti és havi rendszerességgel is vannak kuponok és bizonyos kuponos akciókat ünnepekhez kapcsolódóan időzítenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kuponok pedig minden esetben forgalomnövekedést eredményeznek

- mondta a Pénzcentrumnak.

Nem csak az élelmiszerüzleteknél, hanem a gyorséttermi láncoknál is bevett gyakorlat a kupon használata. A Burger King papíralapú kuponokat már nem is használ, mobilapplikáción érhetőek el a kedvezményes ajánlatok. Azzal kapcsolatban, hogy hányan vásárolnak Magyarországon az alkalmazáson elérhető kuponok segítségével, pontos választ az étteremlánc nem adott, de azt írták, nagyon jelentős a kuponos vásárlások aránya. Hogy tapasztalnak-e forgalomnövekedést az időkorlátos kuponok esetén, arra azt válaszolta a cég, ez időnként előfordul.

Kíváncsiak voltunk, mégis mennyit lehet spórolni a kuponokkal a Burger King éttermeiben. Viszont érdemes észben tartani, hogy az applikáción elérhető kuponok nem minden étteremben válthatók be, és azt is, hogy a gyorsétteremlánc üzleteiben eltérő árazást használnak. Mi az Új Buda Centerben működő egység áraival számoltunk úgy, hogy azt vettük alapul, hogy az összes elérhető kupon felhasználható ott.

A Big King szendvics kuponnal 500 forintba kerül, kupon nélkül viszont 840 forint az ára, vagyis a kuponnal 340 forintot spórolhatnak a vásárlók. A kuponos ajánlatok közt szerepel egy Whopper szendvics, egy Chili Cheese burger, 4 darab King Nuggets, egy választható mártás és egy közepes burgonya, 1570 forintért. Ha egyesével vásárolnánk meg a termékeket, 2520 forint lenne - és a tálkás szószt bele sem számoltunk, vagyis tényleg jobban járunk a kuponos ajánlattal.

Egy másik kuponnal 1310 forintért kaphatunk egy ehopper szendvicset, egy kis burgonyát, kis üdítőt és egy öntetes fagylaltot. Ha ezeket külön-külön vennénk meg, 2280 forintot kellene fizetni. Anyagilag akkor is rosszabbul járunk, ha a Whopper szendvicset menüben kérjük, az ugyanis 1530 forint, és ehhez jön még a fagylalt 320 forintos ára, vagyis úgy 1850 forintot kellene fizetni. Tehát a gyorsétteremnél tényleg sokat lehet spórolni, ha valaki letölti az appot és a kuponokat felhasználva vásárol.

A kuponos akciókkal kapcsolatban kerestük az Auchant, a Tescót és a McDonald'sot is, azonban cikkünk megjelenésééig kérdéseinkre nem kaptunk választ. Amint reagálnak, cikkünket frissítjük.

Címlapkép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm