2018. december 18. kedd Auguszta

Ez a boltok nagy trükkje: észre sem veszed, hogy lehúznak vásárláskor


A magyar vásárlók rendkívül árérzékenyek, igyekeznek ott megfogni a pénzt, ahol csak tudják. Nem véletlen tehát, hogy a különféle kuponos akciók nagy népszerűségnek örvendnek. De vajon tényleg jobban járnunk anyagilag, ha kuponokkal vásárolunk? És mégis mit nyernek ezzel az üzletek? Ennek jártunk utána.

A vásárlók szeretik azt érezni a vásárlás után, hogy jól jártak, hogy nem csak a vágyott terméket szerezték be, de még spóroltak is valamennyit. Ezt pedig az üzletek ügyesen ki is használják: hűségprogramokkal, pontgyűjtő akciókkal és kuponokkal csábítják magukhoz a vevőket. Több felmérés is igazolta már, hogy a magyarok imádják a kedvezményes kuponokat. Egy januári kutatás arra is rávilágított, hogy leginkább a tudatosság (37%) és a szűkebb anyagi lehetőségek (35%) vezetnek a kedvezményvadászathoz. De vajon tényleg jobban járnak, ha kuponnal vásárolnak? És mit nyernek ezzel az üzletek?

A kereskedők számára ez jó lehetőség, mind kereskedelmi, mind marketing szempontból

- mondta a Pénzcentrumnak Berényi Konrád marketingszakértő, hozzátéve, a kupon kiváló eszköz arra, hogy a felhalmozott termékeket kiárusítsák, de arra is, hogy egy új terméket vezessenek be vele. Például a kuponnal olcsóbban juthatunk hozzá egy joghurtcsalád új ízéhez: vagyis a vásárlók úgy ismerkedhetnek meg a termékkel, hogy alapvetően jó érzéssel vásárolják meg azt, úgy érzik, az eredeti árhoz képest még olcsóbban is jutnak hozzá a különlegességhez.

Berényi megjegyezte, a kereskedők persze nem nyernek annyit a kuponokkal, mintha az eredeti áron adnák az árut. Viszont a kupon a reklám része és azzal is számolhatnak, hogy ha valaki kuponnal vásárol, az eredeti terveihez képest biztos több mindent fog venni: ha egy adott termékre vonatkozó kuponnal megy be az áruházba, amellett biztosan vásárol még mást is. Ha pedig a kuponnal a vásárlás végösszegéből engednek egy bizonyos (jellemzően 10) százalékot, akkor pedig azért kerül majd több termék a kosárba, mert a vevő úgy érzi, plusz egy-két dolog még belefér, hiszen a végösszegből úgyis engedményt kap.

Megtöltik az üzleteket a kuponos akciók

Sokak naptárába már jó előre be van írva, mikor vannak a Glamour- és Joy-napok, amikor a női magazinok mellé rengeteg, többségében 20, de akár 50 százalékos kedvezményt is biztosító kupont kapnak a vásárlók. Rengeteg nagy áruházlánc is csatlakozik az akcióhoz. Van, ahol háztartási nagygépeket szerezhetünk be akár 20 százalékkal olcsóbban, máshol a házhozszállítás díját engedik el a kuponnal (illetve jelképes, 1 forintot kérnek érte), és van, ahol az egy-egy termékre vonatkozó kedvezmény mellé még a vásárlás végösszegéből is elengednek 2000 forintot.

Ennek nagyon magas a marketingértéke és még a nagyobb áruházláncok is a szokásosnál nagyobb forgalmat tudnak bonyolítani, tömegeket lehet elérni

 - mondta Berényi, hozzátéve, nem véletlen, hogy azok az üzletek is akciókkal várják a kupon napok idején a vásárlókat, amelyek egyébként nem szerepelnek kuponnal az újságokban.

A kuponnapok olyanok, mint a Black Friday, csak míg utóbbi egy napig tart, és az üzletek valóban óriási, akár 50 százalékos kedvezménnyel várják a vásárlókat, a kuponnapok során 4 napig vásárolhatnak kisebb kedvezményekkel a vevők

- mondta a szakértő. A kuponos akciókért való őrület egyébként nem magyar sajátosság, az Egyesült Államokban, de akár Hollandiában is nagy hagyománya van. Ha van kupon, akkor az emberek azt felhasználva vásárolnak.

Nem számolgatnak a vevők

A vevők általában nem számolgatnak, nem nézik meg, hogy a kuponok nélkül egyébként mennyit költöttek volna. Ráadásul nem is kell ahhoz óriási kedvezmény, hogy az üzletek becsábítsák a vásárlókat: a drágább, közel 100 ezer forintos termékeknél már az 5 százalékos kedvezmény is csábító lehet - mondta Berényi Konrád. A pár ezer forintos termékeknél a 20-25 százalékos kuponakció is pénzköltésre sarkallja az embereket.

Megéri az üzleteknek?

A Spar üzleteiben több féle kuponakciókkal is várják a vevőket. Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője elmondta, az üzletláncnál heti és havi rendszerességgel is vannak kuponok és bizonyos kuponos akciókat ünnepekhez kapcsolódóan időzítenek.

A kuponok pedig minden esetben forgalomnövekedést eredményeznek

- mondta a Pénzcentrumnak.

Nem csak az élelmiszerüzleteknél, hanem a gyorséttermi láncoknál is bevett gyakorlat a kupon használata. A Burger King papíralapú kuponokat már nem is használ, mobilapplikáción érhetőek el a kedvezményes ajánlatok. Azzal kapcsolatban, hogy hányan vásárolnak Magyarországon az alkalmazáson elérhető kuponok segítségével, pontos választ az étteremlánc nem adott, de azt írták, nagyon jelentős a kuponos vásárlások aránya. Hogy tapasztalnak-e forgalomnövekedést az időkorlátos kuponok esetén, arra azt válaszolta a cég, ez időnként előfordul.

Kíváncsiak voltunk, mégis mennyit lehet spórolni a kuponokkal a Burger King éttermeiben. Viszont érdemes észben tartani, hogy az applikáción elérhető kuponok nem minden étteremben válthatók be, és azt is, hogy a gyorsétteremlánc üzleteiben eltérő árazást használnak. Mi az Új Buda Centerben működő egység áraival számoltunk úgy, hogy azt vettük alapul, hogy az összes elérhető kupon felhasználható ott.

A Big King szendvics kuponnal 500 forintba kerül, kupon nélkül viszont 840 forint az ára, vagyis a kuponnal 340 forintot spórolhatnak a vásárlók. A kuponos ajánlatok közt szerepel egy Whopper szendvics, egy Chili Cheese burger, 4 darab King Nuggets, egy választható mártás és egy közepes burgonya, 1570 forintért. Ha egyesével vásárolnánk meg a termékeket, 2520 forint lenne - és a tálkás szószt bele sem számoltunk, vagyis tényleg jobban járunk a kuponos ajánlattal.

Egy másik kuponnal 1310 forintért kaphatunk egy ehopper szendvicset, egy kis burgonyát, kis üdítőt és egy öntetes fagylaltot. Ha ezeket külön-külön vennénk meg, 2280 forintot kellene fizetni. Anyagilag akkor is rosszabbul járunk, ha a Whopper szendvicset menüben kérjük, az ugyanis 1530 forint, és ehhez jön még a fagylalt 320 forintos ára, vagyis úgy 1850 forintot kellene fizetni. Tehát a gyorsétteremnél tényleg sokat lehet spórolni, ha valaki letölti az appot és a kuponokat felhasználva vásárol.

A kuponos akciókkal kapcsolatban kerestük az Auchant, a Tescót és a McDonald'sot is, azonban cikkünk megjelenésééig kérdéseinkre nem kaptunk választ. Amint reagálnak, cikkünket frissítjük.

Címlapkép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

JÓL JÖNNE 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 13 086 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 12,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem 13 458 forintos törlesztőt (THM 14,49%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, a K&H, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát(x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk