21 °C Budapest

Bődületesen sok konzol fogy a járvány alatt: játékba menekülnek a vírus elől a magyarok

2020. április 1. 05:30

Több mint két hete van érvényben a vészhelyzet Magyarországon: aki teheti, otthonról dolgozik, és amúgy sem nagyon megy sehova. Ilyenkor szokott beütni az unalom is: sokan a virtuális világba menekülnek, valamilyen konzolos játékkal ütik el az időt. A Pénzcentrum megkérdezte a nagyobb, elektronikai cikkekkel is foglalkozó áruházakat, hogy mennyire fogynak a játékkonzolok a járvány idején. Volt olyan bolt, ahol majdnem ötszöröse volt ezeknek a forgalma tavaly ilyenkorhoz képest. A játékok is nagyon mennek, és akkor még az előfizetésekről nem is beszéltünk.

Immár több mint két hete az ország jelentős része otthonról dolgozik, és melón kívül sem nagyon mozdul ki az ember. Valljuk be, ez egy idő után unalmas, sokan pedig a virtuális térbe menekülnek az unalom, vagy éppen a főnök elől. Játszani nem csak a laptopon, számítógépen lehet, egy konzol általában sokkal praktikusabb. A Pénzcentrum most körbekérdezte a nagy elektronikai boltokat, hogy mennyire repült rá a home office-oló ország a játékgépekre, programokra, tartozékokra. Azért van, amire mi sem számítottunk!

Előbb a munka, aztán a szórakozás

Az eMAG konkrétan azt tapasztalta, hogy a vészhelyzet első napjaiban inkább az otthoni munkavégzést és az otthoni tanulást segítő termékek kereslete nőtt ugrásszerűen - tehát a vásárlók első körben azon voltak, hogy otthon kényelmesen el tudják végezni a munkájukat. A bolt szerint azonban az utóbbi napokban már a kényelmi és élvezeti termékek kerslete is megugrott, amelyek között fontos szerepet játszanak a videójátékok és konzolok. Emellet a tájékoztatás szerint a kényelmesebb, gaming székek is szépen fogynak.

Az ExtremeDigital tapasztai szerint a koronavírus-helyzet bevezetésével párhuzamosan nőtt a játékgépek forgalma: egy átlagos időszakhoz képest háromszorosára nőttek az eladásaik  - bár ehhez a Boxing day akciós kampány is hozzájárult, amely pont az iskolabezárások bejelentését követő  hétvégére esett. A legtöbben a Microsoft Xbox One All Digital modellt keresték - ez az optikai meghajtó nélkül, letölthető játékokat futtató modell. A Sony PlayStation konzolok közül a Pro változat a legkelendőbb. A kiegészítő termékeknél egy van - Xbox One kontroller Windows 10-et futtató PC-khez -, ami kimagasló eladásokat produkál, ez viszont már a járvány előtt is szépen fogyott.

Kiugróan magas volt a kereslet a játékkonzolokra az Alzánál is: a Pénzcentrumnak küldött válaszukban azt írták,

a 12. héten, március 16. és 22. között 450 százalékkal nőtt az eladott darabszám a tavalyi hasonló időszakhoz képest

- ugye, a vészhelyzetet március 11-én hirdette a kormányzat, 16-ától pedig az iskolák is digitális oktatásra váltottak. Az áruház elárulta, hogy náluk is inkább a munkához szükséges kiegészítőtermékek pörögtek: a legnépszerűbb ilyenek Magyarországon a memóriakártyák, webkamerák, egerek és a flash drive-ok.

A MediaMarkt forgalmában a szórakoztató elektronikai cikkek területén a konzolok esetében tapasztalható nagyobb mértékű növekedés, de ez elmarad az év csúcsidőszakának tekinthető karácsonyi forgalomtól. A szoftverek és a különféle előfizetések iránti kereslet nem mutatott növekedést az elmúlt hetekben kifejezetten az otthontartózkodás miatt - írták a Pénzcentrum megkeresésére.

Veszik a játékokat, mint az őrült

Ha már valaki beruház egy konzolba, akkor nyilván hozzá tartozó játékokat is vesz, na meg előfizetést is, hogy lehessen online is csapatni a barátok, vagy a szintén otthonról dolgozó kollégák ellen - erről is megkérdeztük az üzleteket. Az Alza elárulta, hogy ők PS Plus, Xbox Live, Xbox Game Pass, Xbox Game Pass Ultimate előfizetéseket értékesítenek, és az előfizetések eladása a 12. héten, március 16. és 22 között 190 százalékkal emelkedett. Ráadásul most indult egy Xbox-akciójuk is, úgyhogy további növekedésre számítanak. Megküldték a listát is azokról a játékokról, amelyek nagyon mennek a webshopban: a nemrég megjelent Doom Eternal viszi a prímet, a top 10-es listába több platformon (Xbox, PS4, PC) is bekerült. Emellett a legkeresettebb játékok között több Nintendo Switchre kiadott program is van, a lista első helyén konkrétan egy állatos gyerekprogram áll.

Az Extreme Digitalnál csak fizikai lemezes játékokat árusítanak - illetve online előfizetés aktiválásra használható voucher-eket.

A lemezes játékok forgalma terén 15-20 százalék körüli növekedést érzékelnek.

Címek tekintetében a "húzócímek", tehát a legnépszerűbb játékok fogynak a legjobban, illetve a promóciós áron kínált játékok. Például a GTA V, a Red Dead Redemption 2, vagy a The Division 2 és a Forza Horizon 4. A konzolos online szolgáltatások előfizetéseinél az EDigital nem érzékeli, hogy nőtt volna az eladás, de ez nem meglepő szerintük, hiszen sokan ezeket eleve online aktiválják, és náluk csak a gépet, játékot vásárolnak.

Az eMAG is úgy tapasztalja, hogy a konzolok és a játékok iránti kereslet is nőtt az utóbbi napokban az azt közvetlenül megelőző időszakkal és a tavalyi év ugyanezen időszakával összehasonlítva is. Konzolon és PC-n is egyértelműen a FIFA20 az utóbbi időszak legnépszerűbb játéka az eMAG-vásárlók körében.

Őket is érinti a járvány

A járványhelyzet miatt minden nap 15 órakor bezárnak az Extreme Digital üzletei, de a futáros és csomagautomatás átvétel ezt követően is lehetséges. A vásárlás biztonságának biztosításáért minden tőle telhetőt megtesz a cég: futárai és a munkatársai számára maszkot biztosít, folyamatosan egészségügyi méréseket végez a körükben, a munkafolyamatokat pedig úgy szervezi, hogy a lehető legizoláltabban végezhessék el azokat a dolgozók. A vállalat raktáraiban egy külsős céggel minden nap kórházi fertőtlenítéssel védi az árut, csomagokat és berendezéseket a kórokozóktól, az itt dolgozóknak pedig maszkot és kesztyűt kell viselniük. Minden telephelyen és a raktárakban is napi négyszer végeznek takarítást, minden közös helyiségben,  érintkezési ponton elérhetők kézfertőtlenítők.

Külön tájékoztató oldalt hoztak létre a koronavírus kapcsán, ezen minden szükséges tudnivaló megtalálható a biztonságos vásárláshoz, és ismertetik a telephelyeinken és üzleteinkben bevezetett biztonsági intézkedéseket is. Az üzletben való átvétel esetében az alábbiakat javasolják a vásárlóknak:

  • Javasoljuk, hogy akkor gyere be a szaküzletbe, ha el tudod kerülni a tömegközlekedést (biciklizz, sétálj, rollerezz be hozzánk)
  • Legyél türelmes, kollégáink védőfelszerelésben segítenek a sorszám húzásban és a beengedésben, figyelve arra, hogy annyi vásárló tartózkodhat bent az üzletben, amennyit egyszerre ki tudunk szolgálni.
  • Válaszd a bankkártyás fizetést a készpénz helyett!
  • Légy türelmes, a Te érdekeidben cselekszünk!
  • A házhoz szállítás esetében pedig az alábbiakat:
  • Moss alaposan kezet átvétel előtt és után!
  • Vedd át a lakáson kívül a terméket!
  • Raktárainkban és szállítási pontjainkon védőfelszerelésben és szigorú egészségügyi ellenőrzések alatt dolgoznak kollégáink,
    Húzz kesztyűt az átvételhez!
  • Használj saját tollat az aláíráshoz!

Az Alza Róbert Károly körúti Showroomjában fertőtlenítőszeres tisztítást végeznek óránként, az alkalmazottaknak védőfelszereléseket biztosítanak, illetve antibakteriális géllel, szappannal és egyszer használatos fertőtlenítő kendőkkel látják el őket. Ezen kívül az Alza.hu egy teljesen érintkezés nélküli eladást alakított ki a bemutatótermében, amely a kihelyezett számítógépeken keresztül működik, így online segítséget lehet kérni a termékek elérhetőségéről, tulajdonságairól. A nyitvatartási idő nem változott, de délután 3 óra után csak a rendeletek által engedélyezett termékeket, pl.: tisztítószerek lehet átvenni. Az ügyfeleket arra kérik, hogy tartsák egymás között a megfelelő távolságot, és szabályozzák, hogy egyszerre hány ember lehet a bemutatótérben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MediaMarkt 32 áruháza március 17-től minden nap 15 óráig tart nyitva, a webáruházi rendelés és a megrendelt műszaki cikkek kiszállítása azonban továbbra is zavartalanul üzemel. A MediaMarkt vásárlói, és kollégái egészségének védelme érdekében emellett áruházaiban gyakori, napi többszöri fertőtlenítést végez, továbbá az áruházakban és logisztikai központban dolgozó munkatársak számára a műszaki áruházlánc maszkot és kézfertőtlenítőt biztosít, mely egyszerre szolgálja vásárlói és munkatársai védelmét. A vállalat továbbá a személyes kontaktust és az egymással való találkozások számát a minimálisra korlátozza munkatársaink számára, vásárlói figyelmét pedig az áruházakban kihelyezett tájékoztatók segítségével is felhívja a higiénés szabályokra és azok betartására.

Az eMAG.hu jelenleg nem rendelkezik Magyarországon fizikai képviselettel, így a bevezetett intézkedések kizárólag a kiszállításokat és az eMAG munkatársait érintik. Az alábbi intézkedések léptek érvénybe a veszélyhelyzet idejére:

  • Központi irodaházunkat és raktárainkat rendszeresen és alaposan takarítjuk.
  • Alaposan kezet mosunk minden adandó alkalommal.
  • Alapos egészségügyi ellenőrzésnek vetjük alá raktárainkban és központi irodaházunkban dolgozó kollégáinkat.
  • Kollégáinknak maszkokat és kesztyűt biztosítunk.
  • Termékeinkre és áruinkra kiemelten figyelünk, tisztítjuk a kiszállított csomagokat!
  • Szabályozzuk az egy helyiségben tartózkodók létszámát.
  • A partnerekkel való személyes találkozásokat minimumra korlátozzuk.
  • Ügyfeleinknek a következőket javasoljuk a rendelés biztonságos átvétele érdekében:
  • Fizessenek bankkártyával online, hogy elkerüljék a készpénzzel való érintkezést! Így csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.
  • Legyenek körültekintőek a csomagátvétel körülményeire a házhozszállítás során!
  • Mossák meg a kezüket a termékek átvétele előtt és után!
  • Húzzanak kesztyűt és maszkot!
  • Rendelésüket a lakásukon kívül vegyék át, amennyiben lehetőségük van rá!

Mi van a kiszállítással?

Több ételkiszállító is bevezette már az érintésmentes kiszállítást, amely során még a futárral sem kell találkozni. Ennek kapcsán megkérdeztük az áruházaktól, hogy náluk milyen lehetőségek vannak.

Az EDigital arra kéri a vásárlókat, hogy fizessenek online, vagy bankkártyával annak érdekében, hogy minimalizálhassák a fertőzésveszély kockázatát. A házhozszállítással rendelő vásárlóknak azt javasolják, hogy használjanak saját tollat az átvétel igazolásához, viseljenek kesztyűt az átvételkor, és a lakásukon kívül vegyék át a terméket. És persze mossanak kezet az átvétel előtt és azt követően is. Az eMAG-nál is hasonlóképp oldható meg a kiszállítás, ezen felül a csomagpontok használatát javasolják annak, aki nem akar futárral sem érintkezni. Az Alzánál a szállítási módok között szerepel a Futár.hu csomagküldő cég érintésmentes kiszállítási szolgáltatása is.

Hitelre mehet?

A kormányzat a vészhelyzet mellett hitelekkel kapcsolatos bejelentéseket is tett, ezek közül az egyik az, hogy a fogyasztási hitelek THM-je nem lehet magasabb a jegybanki alapkamat + 5 százaléknál - tehát jelenleg a maximális THM 5,9 százalék. Mivel eddig az áruhitelek THM-je jóval magasabb volt, megkérdeztük a boltokat arról is, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik kölcsönből fedeznék a vásárlást.

A MediaMarkt-nál jelenleg nem elérhetők azok a hitelek, amelyek a fentieknek nem felelnek meg. A már meghirdetett 0 százalékos THM-mel rendelkező konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a MediaMarkt által értékesített műszaki cikkekre. Az igénybe vehető hitelkonstrukciókról a vásárlók a MediaMarkt oldalán olvashatnak bővebb tájékoztatást.

Az Extreme Digitalnál ideiglenesen fel kellett függeszteni minden olyan áruhiteles ajánlatot, ami nem 0 százalékos THM-es akció (ez utóbbiak továbbra is elérhetők). Az Extreme Digital weboldalán és üzleteiben a Cetelem Zrt. szolgáltat hitelkonstrukciókat, amint a vállalat rendelkezésre bocsátja a kormányrendelkezésnek megfelelő új hitelkonstrukcióit, az Extreme Digitalnál is elérhetővé válnak ezek. Egyébként az Extreme Digital egyelőre nem tapasztalja azt, hogy megnőtt volna a hitelre való vásárlások száma.

Az eMAG-nál a hatályos kormányzati előírásoknak megfelelően jelenleg a megjelölt termékekre csak a 0 százalék THM-mel igényelhető hitelek elérhetőek. Ezt az ügyfelek továbbra is az eddig megszokott módon igényelhetik - a termékoldalon a “Vásárlás részletre" opcióra kattintva, vagy pedig a fizetési módoknál az eCredit lehetőséget választják.

Mivel fontosnak tartjuk, hogy ebben az időszakban is biztosítsunk több fajta áruhitelt az ügyfeleink számára, ezért gőzerővel dolgozunk a pénzügyi partnerünkkel egy új termék elindításán, ami teljes mértékben megfelel a jelenlegi szabályozásnak

- írták.

Az Alza is arról számolt be, hogy tekintettel a szabályozásban történt változásokra, dolgoznak a Cetelemmel a jelenlegi helyzethez igazított feltételek kialakításán.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem