14 °C Budapest

Azért ez erős! Tényleg ilyen autókkal járnak nap mint nap a magyar családok?

2018. július 16. 19:30

Folyamatosan nő az autópiac, enen belül is leginkább a használt autók iránti kereslet élénkül. Az új autókat ma leginkább cégek vásárolják meg, az átlagos magyar család nem engedheti meg magának. Így a növekedés a magán ügyfeles eladásoknál nem olyan gyors, itt még mindig a használtautó a legnépszerűbb. 2018-ban várhatóan 700 milliárd felett lesz a családi autóvásárlások értéke.


Évről-évre szépen gyarapszik a magyar személygépkocsik piaca, 2017-ben az újautók értékesítése túllépte a százezeres határt: 116 ezer darabot helyeztek forgalomba, ami 20 százalékos növekedést jelent - számolt be a Blokkk.com. Bár hozzákell tenni, hogy ebben az adatban benne vannak a céges autóvásárlások is.

Némi homály fedi ugyanakkor, hogy milyen arányú a családok újautó vásárlása, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének legutóbbi becslése szerint 40 százalék körül mozog. (Bár ez az adat úgy jött ki, hogy a céges vásárlások egy részét magánvásárlásnak tekintették, amiben - a használatot illetően - sok igazság lehet.) Bár az autókereskedők beszámolói szerint a magánvásárlók folyamatosan térnek vissza az újautók piacára, de pontos számokat nem adnak közre.

A használt autó nagyon fogy

Csak a külföldről behozott használt autók száma 2017-ben megközelítette a 150 ezer darabot, ami több az újautók összeladásánál (a 117 ezer darabnál). A családok autóvásárlásait nézve pedig háromszoros a különbség, a behozott import használtautók darabszámát és az újautó vásárlások családi szeletét nézve (utóbbi becslésünk szerint az MGE adata alapján 50 ezer körüli lehetett).

De ezzel még nincs vége az autópiaci keringőnek: ugyanis a legnagyobb forgalmat a használt autók tulajdonosainak egymás közti adásvétele teszi ki.
2017-ben a jóautók.hu információi szerint 687 ezer volt a belföldi autóátírások száma, ami 2018-ban tovább emelkedhet, elérheti akár a 750 ezer darabot is, amiben persze minden, a kereskedőknél eladott használt autók utáni átírás is benne van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezért is öregszik is a személygépkocsik állománya: 14 áv körül van az átlagéletkor,

ráadásul a külföldről behozott járművek is nagyjából már 10 évesek. Többet kellene autóra költeni ahhoz, hogy frissüljön a magyar autópark, ez azonban sokba kerül. A háztartások kiadásaiban a lakhatást követően a legnagyobb tétel az autó - lehetne, ha nem az öregek lennének a legkeresettebbek.

Így viszi a pénzt az autó

A háztartások 2017-ben az összes kiadást nézve elköltöttek 18 ezer milliárd forintot, ennek körülbelül 3-4 százaléka ment el személygépkocsik vásárlására, újra és használtra együttvéve, az autók fenntartási költségére ezerötszáz milliárd forint körül költöttünk, legtöbbet üzemanyagra.

Hiába a használtautóértékesítés pörög a legjobban, az elmúlt években bő másfélszeresére nőtt az autóvásárlások értéke a családi költségvetésen belül, 400 milliárd forintról öt esztendő alatt - 2017-re - 630 milliárd forintra ugrott. 2018-ban további emelkedés várható, akár még a a 700 milliárd forintot is átlépve.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem