2 °C Budapest

Autó lekérdezés ingyen rendszám alapján: ingyenes rendszám lekérdezés 2021, rendszám lekérdező rendszer

2021. január 7. 22:03

Ingyenes rendszám lekérdezés 2021, ingyenes rendszám lekérdező: így működik a rendszám lekérdezés ügyfélkapu segítségével, gépjármű lekérdezés 2021 során egyszerűen!

Az elmúlt években egyre gyakrabban merült fel az igény az emberekben arra, hogy az autó lekérdezés ingyen rendszám alapján mindenki számára elérhető legyen, amikor csak akarjuk. Az ingyenes rendszám lekérdezés 2019 óta már nem csak az autóvásárlók álma, hanem valóság, így az ingyenes rendszám lekérdezés 2021 során is nagy segítséget nyújt mindenkinek, aki szeretne egy kicsit többet tudni leendő autójáról. Cikkünkben leírjuk, hogyan működik az állami rendszám lekérdezés Ügyfélkapu segítségével, ki, milyen adatokhoz és hogyan férhet hozzá már külön rendszám kereső program letöltés nélkül is!

JSZP: Jármű Szolgáltatási Platform

A JSZP 2019 januárja óta működik Magyarországon. A JSZP platformja gyakorlatilag egy egyszerű autó rendszám kereső program, ami bárki számára ingyenesen elérhető. Az ingyenes rendszám lekérdező üzemeltetése állami alapú: úgy jött létre, hogy a Belügyminisztérium egyesítette a különböző magyar hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatbázisát, hogy a magyar autókról könnyen juthassunk fontos információkhoz. Az ingyenes rendszám lekérdezés 2021 évében már nem újdonság, sokan ismerik, így a felhasználók akármikor utánanézhetnek régi autóiknak. A gépjármű lekérdezés segíthet azt is eldönteni, hogy jó döntés-e megvásárolni egy használt autót.

Honnan származnak a JSZP az adatai?

  • Közúti Közlekedési Nyilvántartás
  • Közúti Járműelőéleti Nyilvántartás
  • Kötvénynyilvántartás
  • Kárnyilvántartás

Mire használható az ingyenes rendszám lekérdező szolgáltatás?

A leggyakrabban keresett információk a kilométeróra állása, az autók baleseti előélete és az eredetiségvizsgálat során készült fényképek. A rendszám lekérdezés Ügyfélkapu használatával bárki számára elérhető, így az autókról könnyen megtudhatunk minden műszaki információt, ezzel szemben a tulajdonosok szenzitív adatai nem elérhetőek, így nem sérülnek a személyiségjogok. A JSZP összegezve tehát egy, a gépjárművek teljes életútját összefoglaló, egységes szolgáltatás, ahonnan bármennyi rendszám lekérdezés ingyenesen elérhető, a forrás pedig megbízható és hiteles.

Hogy működik a rendszám lekérdező?

A JSZP rendkívül egyszerűen működik: lépjünk be az Ügyfélkapus fiókunkkal, írjuk be a keresett magyar rendszámot és az autó kereső rendszám alapján megmondja, mit kell tudnunk a kívánt gépjárműről!

Milyen információkat tudhatunk meg a rendszám lekérdezés által?

  • a járművek (forgalmi engedélyben feltüntetett) műszaki adatai;
  • kilométeróra-állás + annak rögzítési időpontja;
  • a körözés ténye;
  • a gépjármű származási országa;
  • a forgalomból kivont állapot ténye, forgalomból való kivonás oka, jellege, a kivonás kezdő időpontja;
  • a származás ellenőrzésének eredménye;
  • az előzetes eredetiségvizsgálat végzésének időpontja;
  • a járművek érvényes forgalmazási korlátozására vonatkozó adatai;
  • a nyilvántartott tulajdonosainak száma a jármű első magyarországi nyilvántartásba vételének időpontjától;
  • az előzetes eredetiségvizsgálatot lefolytató vizsgálóállomás neve, címe;
  • az eredetiségvizsgálat képi dokumentációja;
  • a gépjármű előzetes eredetiségvizsgálata során megállapított minősítése;
  • a kötvénynyilvántartásból beszerzett biztosításra vonatkozó adatok;
  • a jármű alvázszámára, motorszámára, motorkódjára, rendszámára és regisztrációs matricájára tett megállapítások;
  • a kárnyilvántartásból beszerzett káreseményre vonatkozó adatok és a káresemények dátumai.

Az ingyenes rendszám lekérdezés 2021 korlátjai

Mivel a JSZP összesített autó rendszám kereső program még nagyon friss törekvés, egyelőre nem minden adat kérhető le a gépjármű lekérdezés során, például a gépjármű kártörténeti adatok csak 2019.01.01. óta vannak rögzítve a rendszerben. Egyes öregebb, használt autók esetében sokszor szinte lehetetlen megmondani, hogy milyen kártörténeti előzményei vannak, főleg, ha külföldről hozták be.

Az ingyenes rendszám lekérdező jövőképe

Az ingyenes rendszám lekérdezés 2021 során még csak a fent leírt formában elérhető, ám nemsokára telefonos rendszám lekérdező applikáció is készül hozzá, hogy a rendszám lekérdezés még gyorsabb és egyszerűbb legyen. A JSZP célja, hogy mind az eladók, mind az autóvásárlók érdekeit egyaránt képviselje. Az ingyenes rendszám lekérdező rendszer hosszútávú rendeltetése, hogy idővel megakadályozhatjuk az illegális gépjárművek kereskedelmét és a hamis adatokkal való visszaéléseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem