2020. augusztus 5. szerda Krisztina

A magyarok több mint harmada még mindig ősrégi járgányokkal furikázik


A hölgyek, avagy a férfiak költenek többet autóvásárláskor? Hányszor cserél autót egy átlagos tulajdonos? Milyen idős autókkal furikázunk? Milyen autókra keresnek a magyar internetezők? - ezekre a kérdésekre keresi a választ egy friss felmérés, melyre összesen 12 ezren válaszoltak.

Az elöregedő, a KSH adatai szerint átlagosan 14,2 éves hazai autóállománnyal kapcsolatos adatok alátámasztásaként a Használtautó.hu által megkérdezettek 34 százalékának 11-15 éves, további 23 százaléknak 16-20 éves, 12 százaléknak pedig 20 évnél is idősebb autója van.

Vagyis a válaszadók több, mint egyharmada 16 évesnél is öregebb autót hajt.

Ami az első saját személygépkocsi óta számított autócseréket illeti, úgy fest, hogy a hölgyek ragaszkodnak jobban az elsőként kiszemelt négykerekűhöz: a férfiak 31 százaléka háromnál is többször cserélt autót, ezzel szemben a hölgyek 33 százaléka egyszer sem. 

Az autóvásárlásra szánt összegeket áttekintve szintén érdekes különbségre derült fény a női és a férfi autótulajdonosok között.

  • A válaszadók legnagyobb hányada (39%) 1 és 3 millió forint, 22 százalékuk 500 ezer és 1 millió forint közötti összeget költött legutóbb autóvásárlásra.
  • 500 ezer forintnál kevesebbet a megkérdezett 13 százalékaa, 3 és 5 millió forint között 15 százalékuk, 5 millió forintnál többet pedig 11 százalékuk fordított személygépjármű megvételére.
  • Nemek szerinti bontásban viszont mindenképpen érdekes, hogy míg a hölgyek 25 százaléka vásárolt 500 ezer forintnál olcsóbb autót, a férfiaknál ez az arány csupán 12 százalék.

Milyen autókra keresnek a magyar internetezők? 

 

A legtöbb potenciális eladót és vevőt elérő Használtautó.hu adatai szerint míg a használt autót csak 3 millió forintig keresőknél az első két hely továbbra is az Opel Astra és a Ford Focus modelleké, a harmadik hely már a modellmegjelölés nélkül, de BMW-t keresőké. A 3-10 millió forint közötti ársáv még érdekesebb preferenciát mutat: itt a leginkább az jellemző, hogy Mercedes-Benz vagy BMW a vevők vágya, de harmadik helyen azért ott egy konkrét modell, a Skoda Octavia is. 

Átrendeződés is látható a piacon, tavaly a 3-10 millió forintos ársávban még az Audi A4 és A6 modellekre, valamint a BMW 3-as sorozatára indult a legtöbb keresés, a Skoda Octavia csak a negyedik helyen állt, míg a modellpreferencia nélküli, most itt leginkább jellemző Mercedes-Benz keresések csak az ötödik helyen szerepeltek. A változás egyébként nem az említett modellek keresletének csökkenéséből, hanem például a használt Mercedesek átlag feletti keresletbővüléséből adódik. Míg a Használtautó.hu kereséseinek száma idén általánosságban 21 százalékkal nőtt, a 3 millió forint feletti ársávban a modellmegkötés nélküli Mercedes-keresésekből 81 százalékkal többet regisztráltunk. Viszont összességében, import, tulajdonosváltás és keresés szerint jelenleg az Opel Astra a piac legnépszerűbb használt autója

- mondta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS