21 °C Budapest
Stylish organic clothes on a hanger in nature

Így trükközik a divatipar: emberek millióit verik át ezekkel a számításokkal

2024. május 18. 08:30

A divatipar üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló törekvései bár jelentősek,  a kibocsátási adatok összehasonlítását és értékelését nehezíti a számítási módszertanok változatossága - tudósított a Bloomberg.

A divatiparban egyre több vállalat foglalkozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, ám ennek értékelése bonyolult feladat. A ruházati termékek előállítása során számos lépésben keletkeznek kibocsátások, amelyek a nyersanyagok beszerzésétől a fogyasztókig terjedő ellátási lánc minden szegmensét érintik. Azonban a kibocsátási adatok összehasonlítása és értékelése nehézségekbe ütközik, mivel a vállalatok gyakran változtatják a számítások módszertanát, ami összevethetetlenné teszi az adatokat.

Példaként említhető a PVH Corp., amely jelentős kibocsátáscsökkenést mutatott ki, de csak a számítási módszer megváltoztatása miatt. Hasonlóan, más vállalatok is csak részben vagy késve kezdtek el foglalkozni közvetett kibocsátásaikkal. A Bloomberg Green által vizsgált 38 nagy bevételű nyugázati vállalatból csak 20 felelt meg bizonyos elemzési kritériumoknak, és ezen belül is csak 11 jelentett kibocsátáscsökkenést.

A divatipar szén-dioxid-kibocsátásának nagy része az úgynevezett Scope 3 kategóriából származik, amely magában foglalja az ellátási láncból eredő közvetett kibocsátásokat. Ennek ellenére sok cég még mindig nem határozza meg pontosan ezen kibocsátások mértékét vagy nem teszi közzé az adatokat. A Scope 3 jelentőségét tekintve fontos lenne egy átfogóbb és következetesebb adatszolgáltatás és -értékelés.

Néhány vállalat már lépéseket tett a fenntarthatóság irányába, például anyagcserékkel vagy energiahatékonyabb gyártási folyamatokkal próbálkoznak. Egyesek sikeresen csökkentették Scope 3 kibocsátásaikat azáltal, hogy alternatív anyagforrásokra váltottak vagy javították beszállítóik energiahatékonyságát.

Azonban ezek a változtatások gyakran drágák és korlátozottan elérhetőhetők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A divattermékek körforgásos gazdaságba való beillesztése újabb célkitűzés, amely hosszú távú megoldást ígérhet az iparág éghajlati hatásainak csökkentésére. Azonban ezek a törekvések még korai stádiumban vannak, és szembesülnek akadályokkal, mint például a viszonteladás nyereségességének hiányosságai vagy az újrahasznosított anyagok korlátozott rendelkezésre állása.

Az előrehaladást nehezíti továbbá az önkéntes alapú jelentéstételi rendszerek hiányosságai és az adatközlési módszertanok következetlenségei is. A jövőben várhatóan növekedni fog a szabályozói nyomás a pontosabb és átfogóbb kibocsátási adatszolgáltatás irányába, ami segíthet jobban felmérni és ösztönözni az iparági előrehaladást.

Összegezve, bár egyes divattermék-gyártók már elköteleződtek amellett, hogy csökkentsék üvegházhatású gáz-kibocsátásaikat és javítsák fenntarthatóságukat, az iparági előrehaladást jelenleg akadályozza az adatközlési gyakorlatok következetlensége és bizonyos technológiai és piaci korlátok. Az ágazaton belüli változáshoz koordinált erőfeszítésekre van szükség mind a vállalati stratégiai döntéseknél, mind pedig a szabványosított jelentéstételi keretrendszerek kidolgozásánál és alkalmazásánál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem