23 °C Budapest
Stylish organic clothes on a hanger in nature

Így trükközik a divatipar: emberek millióit verik át ezekkel a számításokkal

2024. május 18. 08:30

A divatipar üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló törekvései bár jelentősek,  a kibocsátási adatok összehasonlítását és értékelését nehezíti a számítási módszertanok változatossága - tudósított a Bloomberg.

A divatiparban egyre több vállalat foglalkozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, ám ennek értékelése bonyolult feladat. A ruházati termékek előállítása során számos lépésben keletkeznek kibocsátások, amelyek a nyersanyagok beszerzésétől a fogyasztókig terjedő ellátási lánc minden szegmensét érintik. Azonban a kibocsátási adatok összehasonlítása és értékelése nehézségekbe ütközik, mivel a vállalatok gyakran változtatják a számítások módszertanát, ami összevethetetlenné teszi az adatokat.

Példaként említhető a PVH Corp., amely jelentős kibocsátáscsökkenést mutatott ki, de csak a számítási módszer megváltoztatása miatt. Hasonlóan, más vállalatok is csak részben vagy késve kezdtek el foglalkozni közvetett kibocsátásaikkal. A Bloomberg Green által vizsgált 38 nagy bevételű nyugázati vállalatból csak 20 felelt meg bizonyos elemzési kritériumoknak, és ezen belül is csak 11 jelentett kibocsátáscsökkenést.

A divatipar szén-dioxid-kibocsátásának nagy része az úgynevezett Scope 3 kategóriából származik, amely magában foglalja az ellátási láncból eredő közvetett kibocsátásokat. Ennek ellenére sok cég még mindig nem határozza meg pontosan ezen kibocsátások mértékét vagy nem teszi közzé az adatokat. A Scope 3 jelentőségét tekintve fontos lenne egy átfogóbb és következetesebb adatszolgáltatás és -értékelés.

Néhány vállalat már lépéseket tett a fenntarthatóság irányába, például anyagcserékkel vagy energiahatékonyabb gyártási folyamatokkal próbálkoznak. Egyesek sikeresen csökkentették Scope 3 kibocsátásaikat azáltal, hogy alternatív anyagforrásokra váltottak vagy javították beszállítóik energiahatékonyságát.

Azonban ezek a változtatások gyakran drágák és korlátozottan elérhetőhetők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A divattermékek körforgásos gazdaságba való beillesztése újabb célkitűzés, amely hosszú távú megoldást ígérhet az iparág éghajlati hatásainak csökkentésére. Azonban ezek a törekvések még korai stádiumban vannak, és szembesülnek akadályokkal, mint például a viszonteladás nyereségességének hiányosságai vagy az újrahasznosított anyagok korlátozott rendelkezésre állása.

Az előrehaladást nehezíti továbbá az önkéntes alapú jelentéstételi rendszerek hiányosságai és az adatközlési módszertanok következetlenségei is. A jövőben várhatóan növekedni fog a szabályozói nyomás a pontosabb és átfogóbb kibocsátási adatszolgáltatás irányába, ami segíthet jobban felmérni és ösztönözni az iparági előrehaladást.

Összegezve, bár egyes divattermék-gyártók már elköteleződtek amellett, hogy csökkentsék üvegházhatású gáz-kibocsátásaikat és javítsák fenntarthatóságukat, az iparági előrehaladást jelenleg akadályozza az adatközlési gyakorlatok következetlensége és bizonyos technológiai és piaci korlátok. Az ágazaton belüli változáshoz koordinált erőfeszítésekre van szükség mind a vállalati stratégiai döntéseknél, mind pedig a szabványosított jelentéstételi keretrendszerek kidolgozásánál és alkalmazásánál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm