Businessman well-dressed with empty wallet, no money

Hiába a heves harc: az új benzinmatek sem fogja vissza az éledező inflációt Magyarországon

2024. május 14. 13:04

Nem lepődtek meg különösebben a Pénzcentrum által megkérdezett elemzők azon, hogy ismét felfelé indult az infláció a KSH által közzétett adatok szerint. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint kizárt, hogy a benzin árának csökkenése segítsen ezen a helyzeten, Trippon Mariann a CIB-től pedig úgy véli, hogy még jövő ilyenkorig sem lehet meg a kormány által vágyott három százalékos inflációs céladat. De vajon nem tud-e ezen segíteni az, hogy a benzin ára szabályos zuhanórepülésbe kezdett?

Másfél év után újra eljött a folyamatos drágulás időszaka. 2024. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7%-kal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,5%-kal drágultak - erről a Pénzcentrum is beszámolt néhány napja.

Az elemzőket most arról kérdeztük, lehetett-e erre számítani, meddig tart ismét a drágulás, illetve hogy a kormány által "erősen ajánlott" benzinárcsökkentés befolyásolja-e, hogy mekkora lesz az infláció mértéke?

A szolgáltatások rakétáznak

19 hónap után újra azt kellett tapasztalnunk, hogy a pénztárcánkból nagyobb összegek vándoroltak ki, mint egy évvel korábban. Mint lapunk is megírta, az élelmiszerek ára 1,0%-kal nőtt, ezen belül a leginkább a cukoré (30,4%), a büféáruké (9,6%), a csokoládé és kakaóé (9,2%), a sertéshúsé (9,2%), az éttermi étkezésé (8,4%), valamint az alkoholmentes üdítőitaloké (5,8%). A termékcsoporton belül a tojás ára 20,3, a liszté 19,7, a száraztésztáé 12,5, a sajté 9,6, a tejé 9,3, a kenyéré 9,0, a baromfihúsé 6,5%-kal csökkent.

Van egy kategória, amely az eddig felsoroltaknál is komolyabb mértékben kerül többe:

A benzinárcsökkenés nem segít

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint semmi meglepetés sincs az inflációs adatokban. Az azonban nem jó hír, hogy a nyári hónapokban az egy évvel ezelőtti árakhoz képest még további emelkedésre is kell számítani.

Abszolút megfelel a várakozásoknak ez az adat, és az is biztos, hogy emiatt nem kell átírni az éves inflációs prognózisokat. A jövőre vonatkoztatva azt lehet mondani, hogy mostantól az őszi hónapokig biztosan felfelé tart majd az inflációs adat, az év legvégére körülbelül 5 százalék lesz az év/év érték. Ez egyben azt is jelenti, hogy a három százalékos célt, amit a kormányzat megszabott az év végére, biztosan nem érjük el ebben az évben, de valószínűleg a következőben sem

- fogalmazott Török Zoltán.

Azt is elmondta, hogy bár tényleg a mostani adatokat várták az elemzők, van egy főkategória, amelynek a drágulási üteme kimondottan ijesztő.

A szolgáltatások kiugróan magas ütemben drágulnak: míg a többi főkategória esetében nagyjából a 3-4 százalékos ütemet láthatjuk, a szolgáltatások inkább a tíz százalék felé közelítenek, és ez biztosan nem a jó irány. Ez is okozza egyébként az infláció visszagyorsulását, de én a pozitívabb szemléletűek közé tartozom: aggodalomra szerintem nincs ok, bár a fogyasztás visszarendeződését biztosan nem segíti az, hogy a szolgáltatások drágulnak, és egyhamar nem is várható a visszaugrása

- tette még hozzá az elemző. A benzinárakról pedig azt mondta: hiába indult el a jelentős áresés már április végén, a májusi inflációs adaton ezt biztosan nem segít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár április vége óta mind a benzin, mind pedig a dízel jelentős árcsökkenésen ment keresztül, ettől még elkerülhetetlen, hogy a májusi inflációs adat 4 százalék közül, de inkább felette legyen majd. Egyrészt bele van kalkulálva, másrészt pedig a szolgáltatások már említett drágulását mindössze ezzel lehetetlen kompenzálni

- zárta gondolatait Török Zoltán.

Nem lehet meg a kormány által kitűzött cél

Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője szerint sincs semmi meglepetés a legfrissebb inflációs adatban. Ennél ráadásul csak több lesz, az év végéig már csak egyszer számít visszapattanásra, de decemberre már ismét nagyobb mértékű lesz az előző évhez márt drágulás.

A három százalékos célt idén biztosan nem, de még 2025 első félévében sem tudjuk majd elérni. Az inflációs adat viszont tizedre pontosan megegyezik mind a CIB által várt adattal, mind pedig az elemzői konszenzussal. A nyári hónapok még további emelkedést fognak hozni, majd ősszel ugyan lesz egy pici visszapattanás, de összességében 5 százalék körül lesz a havi áremelkedés mértéke az év legvégére. Ennek leginkább az az oka, hogy már a jövő hónaptó a bázishatás sem lesz olyan támogató, mint az áprilisi adattal még az volt

- mondta a CIB vezető elemzője.

Ragadós lehet ez a típusú drágulás

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője kommentárjában azt írta: a szolgáltatások árának rakétázása alaposan feladja a leckét a kormánynak.

Az éves bázisú inflációs mutatóra áttérve azt is fontos megemlíteni, hogy a 3,7 százalékos infláció 68 százalékát a szolgáltatószektor adja, vagyis a fejlett és a régiós országokhoz hasonlóan immáron ez a tétel okozza a legnagyobb fejfájást a monetáris politika számára. Annál is inkább, mert ez a fajta infláció ragadósabb, mint a maginflációs kosáron kívüli tételek árhatása. A legnagyobb pozitívum az éves bázisú indexben továbbra is az, hogy a tavalyi magas bázis következtében az élelmiszerinfláció alacsony maradt, messze átlag alatti, ami önmagában így visszafogja a fő inflációs mutatót. Az élelmiszerek éves bázisú áremelkedése csupán 1,0 százalékos. Emellett a tavalyi évhez képest továbbra is alacsonyabb az árszínvonal a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében

- írta Virovácz Péter.

Összességében tehát az elemzők egyáltalán nem lepődtek meg: mint elmondták, elkerülhetetlen az infláció további növekedése, és a kormánynak most főhet a feje, hogyan lesz meg a kitűzött három százalékos cél. Ráadásul közben folyamatosan drágulnak a szolgáltatások: a benzinárcsökkenés ezt biztosan nem képes ellensúlyozni még akkor sem, ha az április vége óta látott csökkenés továbbra is kitart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem