27 °C Budapest
A close-up view of raw chicken parts in the supermarket

Kiadták a vészjelzést: erre figyelj, ha mostanában csirkehúst vásárolsz, vagy komoly bajod lehet

2024. április 18. 19:01

Csirke vásárlásakor figyeljünk a hús színére, állapotára és a csomagolásban lévő folyadék mennyiségére, mivel ezek a jelek segíthetnek eldönteni, hogy a baromfi friss-e.

A csirkefogyasztás világszerte rendkívül népszerű, 2022-ben több mint 75 milliárd csirkét vágtak le élelmezés céljából. Azonban a csirkehús fogyasztása azonban bizonyos egészségügyi kockázatokkal járhat, ha nem megfelelően készítjük el. A CDC szerint a nem megfelelően főtt csirkéből származó baktériumok, mint például a Salmonella, a Clostridium Perfringens és a Campylobacter, különböző betegségeket idézhetnek elő. Fontos tudni, hogy a nyers csirkét nem ajánlott megmosni, mivel ez csak tovább terjesztheti a baktériumokat - írja a Daily Meal. 

A vásárláskor több módszer is létezik arra, hogy felismerjük a friss és jó minőségű csirkehúst. Elsődlegesen figyelni kell a hús színére: a világos húsú csirkék esetében halvány és rózsaszínű árnyalatot kell látnunk, míg a sötét húsúaknál sötétebb rózsaszínt. Mindkét típusnak fényesnek kell lennie. A romlott hús szürke színűvé és tompa felületűvé válik.

Továbbá fontos ellenőrizni, hogy nincsenek-e sérülések vagy elszíneződések a húson. A csomagolás sértetlensége is kulcsfontosságú, külső sérüléseket vagy zúzódásokat mutató termékeket kerülni kell. A tartályban összegyűlt felesleges folyadék jelenléte rossz jel lehet, mivel ez azt sugallja, hogy a hús vizet szívott magába hűtés közben, ami negatívan befolyásolhatja az ízét és textúráját.

Az érzékszervek használata is segíthet az állapot megítélésében. Ha furcsa vagy savanykás szagot érezünk már a boltban vagy otthon kinyitva, jobb ha elkerüljük az adott terméket. A textúra vizsgálatakor pedig arra kell figyelnünk, hogy ha megbökjük a húst és a nem tér vissza eredeti formájába vagy túl keménynek tűnik, akkor valószínűleg nem friss.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindig keressük az élénk színűt és sértetlen csomagolású termékeket; tapintásra pedig azt preferáljuk, amelyik rugalmasan reagál az érintésre. Ezek kombinálása segíthet abban, hogy minőségi baromfit válasszunk az élelmiszerboltokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem