17 °C Budapest
Meg vannak számlálva a legendás camembert sajt napjai: búcsúzhatnak tőle a magyar vásárlók is?

Meg vannak számlálva a legendás camembert sajt napjai: búcsúzhatnak tőle a magyar vásárlók is?

2024. március 8. 18:15

A camembert ma Franciaország egyik legkedveltebb sajtja, ám jövője veszélyben forog a gombavész és az ipari előállítás okozta problémák miatt. Mindez aggodalmat keltett a rajongók körében - írja a CNN.

Bonaparte Napóleon első találkozása a camembert sajttal legendásan pozitívra sikeredett, olyannyira, hogy a történet szerint megcsókolta sajtot felszolgáló pincérnőt. Ez a gesztus jól mutatja Napóleon elismerését a sajt iránt. A camembert, amely Normandiában már legalább a 18. század óta létezik, ma Franciaország egyik legkedveltebb sajtja.

A közelmúltban azonban aggodalomra adott okot egy tanulmány, mely szerint a camembert és más hasonló sajtok előállításához nélkülözhetetlen Penicillium camemberti gomba fogyatkozik. A Párizsi-Saclay Egyetem kutatói által készített jelentés szerint az ipari termelési módszerek miatt csökken ezeknek a gombáknak a száma. Ez különösen aggasztó lehet a camembert esetében, mivel ez már most is veszélyeztetettnek tekinthető.

A Penicillium camemberti fontos szerepet játszik a sajtkészítésben: fehér héjat képez és gazdag ízt ad a sajtnak. Azonban kutatások szerint genetikai sokféleségének hiánya miatt csökken az ivaros szaporodásra való képessége. A múltbeli gyakorlatokkal ellentétben, amikor még természetes környezetben érlelték ezeket a sajtokat, ma már ipari módszerek dominálnak, ami hozzájárulhat e problémákhoz.

Az eredetmegjelölés (AOP) bevezetése 1982-ben próbálta megvédeni a camembert hagyományait és minőségét, de továbbra is vita tárgya maradt például az, hogy nyers vagy pasztőrözött tejből kell-e készíteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Annak ellenére, hogy vannak aggódó hangok, sokan optimisták maradnak. Bruno Lefèvre, egy regionális sajtkészítőket tömörítő szövetség vezérigazgatója szerint sosem tapasztalt problémát a gombával kapcsolatban és úgy véli, hogy túlzott pánikkeltésről van szó.

Tudósok hangsúlyozzák: bár vannak kihívások az indítóanyagok homogenizálódása terén, rövid távon nem fenyegeti veszély a camembert gyártását. A cél az alkalmazkodóképesség megőrzése és ezzel együtt a sajt történetének életben tartása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem