12 °C Budapest
Butcher cutting pork meat food industry concept

Sokkoló, milyen hústermékek lepik el a magyar boltok polcait: ezt minden vásárlónak tudnia kell

2024. március 6. 12:24

Brutálisan bedőlt 2023-ban a magyar húsipar – erről beszéltek többek között a Hússzövetség március 6-án tartott húsvéti sajtóeseményén, amin a Pénzcentrum is részt vett. Éder Tamás, a szövetség elnöke azt is elmondta, az adatok annyira sokkolóak, hogy ilyet két és fél évtizede nem lehetett látni Magyarországon.

Tavaly az élelmiszeripar gazdasági növekedése jelentősen alulmúlta az ipari átlagot is – mondta el előadásában Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A szakember kiemelte, hogy az élelmiszeripar messze alulteljesített 2023-ban 2022-hez képest, a termelés volumenindexe 11,3 százalékkal csökkent. Ilyen visszaesés nem történt Magyarországon az elmúlt két és fél évtizedben.

A hazai ágazat számára sokkoló az is, hogy a húsipar még nagyobb visszaesést prezentált. 2023-ban a húsfeldolgozás és tartósítás ágazat termelésének volumenindexe 15,7 százalékos visszaesést mutat. A húskészítménygyártás pedig 14,4 százalékos visszaesést mutat. Elmúlt 2 és fél évtizedben sose fordult elő, hogy mindkét nagy iparág 10 százalék felett csökkenjen.

Éder Tamás arról is beszélt, hogy a visszaesés egyik legfőbb indikátora, hogy a belföldi értékesítés jelentősen visszaesett. A hazai húsiparnak tehát rendkívül rendesen odavágott a kiskereskedelemi forgalomcsökkenés. Emellett rendkívül rossz hatással van az olcsó importtermékek térhódítása, de Éder Tamás szerint a legnagyobb probléma,

hogy az ágazat az elmúlt időben nem tudta beépíteni az átadási áraiba a saját, óriási mértékű önköltség növekedéseit.

Az elnök kiemelte azt is, 20 éves távlatban ha nézzük, a sertés, és úgy az általában a hústermékek fogyasztói árai reálértéken jóval a bérnövekedés mértéke alatt vannak. Tehát ma Magyarországon még mindig olcsó húst enni, a fizetésekhez, illetve a fizetésnövekedéshez képest legalábbis mindenképp.

A hazai húsipar legnagyobb kihívásai

Éder Tamás kiemelten beszélt arról, hogy a különböző piaci hatások, és állami intézkedések okán a magyar boltokat ellepték az olcsóbb, nem mindig a legjobb minőségű importtermékek. Erre például hozta a sokáig árstoppal értintett sertéscombot, amiből 2022-2023-ban brutálisan megnőtt az import. De ugyanígy nagyon súlyos gondot okoz a hazai ágazatnak a kötelező akciózás, de az árösszehasonlító portál is. Ezek ugyanis csak és kizárólag az árat mutatják, nem lehet látni mellettük például hústermékek esetén a hústartalom vagy egyéb más jelölést sem. Ez a metodika pedig egyértelműen az árak letörése felé, nem pedig a minőség növekedés felé lökik a piacot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez egy nagyon rossz irány, ez elmúlt két évet megelőző 4-5 évben sikerült kikerülni az ágazatnak ebből az árletörő-spirálból a minőség javára, de a mostani történések visszalöknek mindent. Romboló hatás ez a minőséget gyártók fel

- emelte ki Éder Tamás.

További súlyos kihívások a hazai húsipar előtt

  • fogyasztáscsökkenés;
  • diszkontosodás (saját márkás termékek szerepének erősödése a brand termékek kárára) – „az élelmiszeripari cégek ezt nem szeretik, a jövedelmezőségének csökkenését látják ebben” – tette hozzá Édert Tamás;
  • minőséggyengítési folyamatok megjelenése (helyettesítő termékutánzatok erősödése, ami minőségromláshoz vezet;
  • EPR-díjak drasztikus emelkedése;
  • a kötelező akciózás is az importnyomás jelentős erősödését hozza;
  • kiskereskedelmi különadó növelése, aminek egy része a gyártókon csapódik le.

Antibiotikumokban fürdik a sertéságazat

Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke arról beszélt, óriási kihívás előtt áll a magyar állattenyésztés, ugyanis 2030-ig az EU-s diriktíva szerint radikálisan csökkenteni kell az ágazatban felhasznált antibiotikumok felhasználást. Magyarország ebben viszont top5 felhasználó az EU-ban, úgyhogy ez nem lesz egyszerű. A cél szerint ugyanis 2018-as bázisévvel számolva 2030-ra 50 százalékkal kell csökkenteni az antibiotikum-felhasználást.

A szakember előadásából kiderült az is, hogy a hazai sertéstenyésztők jóval több antibiotikumot használ, mint például a baromfi ágazat. Úgyhogy ez nem lesz egyszerű menet az előttünk álló években. Mindennek ellenére Dr. Nemes Imre szerint az élelmiszereink biztonságosak, 2022-ben mintegy 25 ezer mintát vizsgálva kijelenthető volt ugyanis, hoy semmilyen gyógyszermaradékot nem találtak az élelmiszerekben a Nébih.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem