Woman buying olive oil from supermarket.. Shes choosing from the shelf

Brutálisan megdrágult a magyarok egyik kedvenc terméke: súlyos okok húzódnak a háttérben

2024. február 27. 17:13

2024 januárjában az olívaolaj átlagosan másfélszer annyiba került az Európai Unióban, mint 2023 első hónapjában - írja a Portfolio. az összes uniós ország az olívaolaj éves inflációjának növekedéséről számolt be, a legmeredekebb áremelkedést az egyik legfontosabb felhasználónak számító Portugáliában regisztrálták (+69%), utánuk Görögország (+67%) és Spanyolország (+63%) következett. Magyarország e tekintetben a középmezőnyben helyezkedett el, nálunk közel 30 százalékkal drágult az olívaolaj.

A nyári drágulás hátterében elsősorban az állt, hogy súlyos aszályok tomboltak a legnagyobb olívatermelő országokban - Spanyolországot, a világ legnagyobb olívaolaj-termelőjét és -exportőrét hónapokon keresztül erős szárazság sújtotta, az állami meteorológiai ügynökség szerint az ország a harmadik legmelegebb nyarat tudhatja maga mögött, a nyári átlaghőmérséklet 1,3°C-kal magasabb volt az átlagosnál. A Mintec árupiaci adatszolgáltató cég adatai szerint Spanyolország olívaolaj-termelése a tavalyi nyári szezonban 610 000 tonnára esett vissza, mely több mint 50 százalékos visszaesést jelent a szokásos termelési mennyiséghez képest - írja a lap.

A spanyolországi helyzeten felül más jelentős európai olívaolaj-termelő országokban, köztük Olaszországban és Görögországban is akadtak hasonló problémák, a termelés csökkenésével kapcsolatos aggodalmak tovább hajtották felfelé az olívaolaj árát. A szeptember végi drágulás hátterében pedig már olyan félelmek is meghúzódtak, hogy az aszály miatt kifogyhatnak az olajkészletek még október előtt, amikor a friss termés általában érkezik - írták. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy Törökország úgy döntött, felfüggeszti az olívaolaj nagy mennyiségű exportját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem