Transylvanian hound.

Új forintérmét dobnak piacra Magyarországon: sokak kedvence került rá, 3000 forintot fog érni

2023. október 3. 18:34

A Magyar Nemzeti Bank „Erdélyi kopó” megnevezéssel 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az állatok világnapján, 2023. október 4-én. Az erdélyi kopó jellegzetességeit megörökítő emlékérme a 2019-ben indult magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat ötödik tagjaként jelenik meg, a magyar vizsla, a komondor, a magyar agár és a mudi emlékérmét követi a sorban. Az emlékérmét Szilos András iparművész tervezte.

2004-ben az összes hazai kutyafajtát, köztük az erdélyi kopót is nemzeti kinccsé nyilvánította az Országgyűlés. 2017-ben pedig a Hungarikumok Gyűjteményébe emelték ezt a vadászkutyát is másik nyolc őshonos kutyafajtával együtt. Az erdélyi kopó a honfoglaló őseinkkel érkezhetett a Kárpát-medencébe. A kitartó, intelligens és rendkívül jó tájékozódási képességű fajtát a környezeti tényezők és a vadászati igények alakítottak és maguk a vadászok nemesítették ki.

Fénykora a középkorra tehető, amikor a királyi és a főúri vadászatok népszerű segítői voltak az agarak és vizslák mellett. Elsősorban hajtóvadászatra használták az erdélyi kopót. A második világháború után bekövetkezett társadalmi, gazdasági és politikai változások következtében a fajta mellőzötté vált, és a fajtatiszta egyedek száma folyamatosan csökkent. 1968-tól egyre többen kezdték újból tenyészteni az erdélyi kopót. Mára a fajta stabilizálódott, de még mindig veszélyeztetett.

A Magyar Nemzeti Bank „Erdélyi kopó” megnevezéssel 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a magyar pásztor- és vadászkutya-fajtákat bemutató emlékérme-sorozat 5. elemeként. 2019-ben a Magyar vizsla emlékérmével indult, majd évente új taggal bővült a sorozat, 2020-ban a komondort, 2021-ben a magyar agarat, tavaly a mudit jelenítette meg egy-egy emlékérme. A sorozat darabjai a magyar pásztor- és vadászkutyafajták sokoldalúságát, kiváló tulajdonságait reprezentálják, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet.

Az erdélyi kopó emlékérme a sorozat jellegét adó motívumválasztást követi: az előlapon a kutya önállóan, míg a hátlapon a fajtára jellemző jelenetbe helyezve került ábrázolásra. Az előlap központi motívuma, egy erdélyi kopó félalakos ábrázolása jól tükrözi a fajta jellemét, okos, bátor habitusát. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: félköriratban fent a kibocsátóra utaló „MAGYARORSZÁG” felirat, a kutya ábrázolásától jobbra egymás alatti sorokban a névértéket jelölő „3000 FORINT” felirat, a kibocsátás évét megjelenítő „2023” verési évszám, valamint a kibocsátás helyére utaló „BP.” verdejel.

Az emlékérme hátlapján egy vadászjelenet látható, amint két erdélyi kopó sűrű növényzettel borított terepen vaddisznót hajt. Az érmeoldal felső félkörirataként az „ERDÉLYI KOPÓ” felirat olvasható. Az emlékérmét tervező Szilos András iparművész mesterjegye a hátoldal jobb alsó részén található.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

A színesfém emlékérme 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott példányszámban jelenik meg: összesen 20 000 veret készíthető belőle, proof-like kivitelben.

Az emlékérme értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, az „Erdélyi kopó” emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2023. október 4-től, az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. honlapján üzemeltetett webáruházban, illetve a vállalat érmeboltjában

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem