8 °C Budapest
A close up of a contactless payment being made using a smartphone at the supermarket.

Lassan végleg elköszönünk a készpénztől? Fontos változás érik Magyarországon

2023. május 23. 15:01

Az OTP Bank adatai szerint a rendszereikben lebonyolított elektronikus fizetési forgalom éves alapon közel 35 százalékkal növekedett 2023 első három hónapjában. Igaz, ebben komoly szerepe volt az inflációnak is, hiszen a tranzakciók száma ugyanebben az időszakban ennél alacsonyabb mértékben, 17 százalékkal bővült. Ugyanakkor eddig még nem igazolódtak be azok a borúlátó előrejelzések, amelyek az energiaárak megugrása, a gazdasági nehézségek miatt komolyabb visszaeséssel számoltak az elfogadóhelyek 2023-as számában. A szakértők arra számítanak, hogy az ügyfelek egyre tudatosabban fogják keresni az egyszerű, költséghatékony, egyéni igényeikhez alkalmazkodó megoldásokat az elektronikus fizetés biztosítására.

A 2023-as év első három hónapjában a megelőző negyedévhez képest ugyan 5,5 százalékkal visszaesett, éves összevetésben azonban 34,9 százalékkal bővült az OTP Bank rendszereiben lebonyolított elektronikus fizetések forgalma, amiben az infláció továbbra is jelentős szerepet játszott. A tranzakciók számában is hasonlóan alakultak a folyamatok.

A negyedéves csökkenés 6,4, az éves növekedés azonban 17 százalék körül alakult. A SimpleBusiness alkalmazásnál kiugró eredmények születtek, köszönhetően a tavaly elindult softPOS funkciónak is: negyedéves szinten 161, éves alapon 816 százalékos bővülés volt a forgalomban, 27,9, illetve 255,6 százalékos gyarapodás a tranzakciók számában, 9,4 és 35 százalékos növekedés a megoldást használó kereskedőknél és szolgáltatóknál.

A vártnál jobban alakuló első negyedéves forgalmi adatok azt mutatják, hogy az OTP Csoport elektronikus fizetési megoldásait használó kereskedők és szolgáltatók kitartottak választásuk mellett és ezt támasztja alá az is, hogy a POS-terminálok száma negyedéves és éves alapon is emelkedett, 1,9, illetve 8,6 százalékkal. Az OTP Bank szakértői bíznak abban, hogy idén minden a megszokott módon alakul, így nem számítanak komolyabb piaci átrendeződésekre. Rövid távon pedig feltételezhető az elektronikus fizetést biztosító kereskedők és szolgáltatók számának emelkedése, hiszen, például a nyár közeledtével minden évben élénkülés figyelhető meg a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásoknál.

Az év hátralévő részében nem számolunk olyan külső tényezőkkel, amelyek a korábbi időszakot jellemző dinamikus növekedést indítanának be az elektronikus fizetések piacán, inkább a forgalom fokozatos, organikus bővülésére számítunk. Tapasztalataink szerint a felhasználók döntő többsége már letette a voksát valamelyik megoldás mellett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy leállhatunk a fejlesztésekkel, ugyanis egyre élesedik a verseny, az ügyfelek pedig egyre tudatosabban keresik a költséghatékony, egyszerűen kezelhető, az igényeikhez alkalmazkodó szolgáltatási csomagokat

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

A 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak az OTP Csoport POS-terminál igénylését, míg az alacsonyabb forgalmú, 30 millió forintos éves árbevétel alatti vállalkozások számára a SimpleBusiness mobilalkalmazás használatát javasolja, amivel többféle elektronikus fizetési lehetőség is felkínálható a vásárlók számára, mivel az applikáció a bankkártyás mellett lehetővé teszi az azonnali fizetés lehetőségét is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem