Closeup of traditional hungarian meat foodish  name is hurka

Hurka-kolbász sokk Magyarországon: őrült áron mérik a hentesek a magyarok kedvenceit

2023. február 24. 08:14

Habár a hentesnél már régen nem a megszokott árakkal kell szembesülnünk, a magyar ember nem szívesen mond le olyan kedvenc csemegéiről, mint a hurka és a kolbász, amelyeknek februárban még vadul dübörög a szezonja – azonban, mint számos más élelmiszer esetében, kedvenc disznóságainknál is jobban járunk, ha inkább magunknak készítjük el őket - írja a HelloVidék.

A házi kolbász és házi hurka készítése ősi családi mesterség a magyar vidéken: ha megvannak hozzá a megfelelő eszközeink, és ismerjük a hurka-kolbász fűszerezésének, sütésének titkát, bárki, bármikor el tudja készíteni ezeket az igazi klasszikusokat. Cikkünkben utánajárunk, hogyan készül a hagyományos házi kolbász (sütni való kolbász recept), illetve a házi májas és véres hurka, amelyekhez minden hozzávalót beszerezhetünk egy nagyobb szupermarketből vagy a hentestől.

Már nem ugyanaz az élmény a hentesüzlet sem

A válság előtti időszakban a hentesüzletbe lépve a kellemesen fűszeres, füstös illatot belélegezve nagyot dobbant a vásárló szíve – most viszont inkább az árcédulák láttán érzékelhetjük ezt a jelenséget, cseppet sem kellemes verzióban. Míg korábban jó szájízzel válogattunk a finomságok között, most azon tanakodhatunk, hogy mi az, amit még megengedhetünk magunknak, hiszen lassan duplaáron mérik sertéshúsból készült kedvenceinket – hiába, a magyar bérek nem kétszereződtek meg.

Hogy számszerűsítsük, mégis mekkora problémával állunk szemben: a KSH legfrissebb, 2023 januári felmérései szerint a szárazkolbász fogyasztói átlagára elérte a brutális, 6.090 Ft/kg-os szintet, de még az egyszerű virsli kilós ára is átlépte a 3.000 Ft-ot, a sertészsír ára pedig már meghaladja a tavalyi szint dupláját, így a boltokban átlagosan 1.070 Ft-ot kérnek egy fél kilóért. Összességében elmondhatjuk, hogy 2023 januárjában a fogyasztói árak átlagosan 25,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket, ebből kimagasló drágulást mutatnak az élelmiszerek, melyek átlagosan 44%-kal kerülnek többe a tavalyi szintnél.

Ha érdekel a cikk többi része is, például hogy mi a filléres disznótoros receptje!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem