13 °C Budapest
Lomianki, Poland - July 6, 2021. Auchan supermarket logo atop the shopping center.

Merészet lépett az Auchan: drasztikusan átalakul az árukészlet, erre készüljenek a vásárlók

2023. február 6. 18:33

Átfogó fenntarthatósági stratégiájának köszönhetően az Auchan Magyarország egyre erőteljesebb és hatékonyabb lépéseket tesz a környezettudatos működésért. A vállalat komoly vállalásokat tűzött ki az elkövetkezendő időszakra, 2030-ra például az üzletek működéséből fakadó (Scope 1 és 2) CO2 kibocsátást 46%-kal, az azon kívüli kibocsátást (Scope 3) pedig 25%-kal tervezik csökkenteni. Tavaly több úttörő lépést tettek a műanyagmentesítésért, most februárban pedig a Green Weeks nevet viselő aktivitásukkal szeretnék ráirányítani a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára - írja közleményében az üzletlánc.

Két héten keresztül a fenntartható termékek kerülnek előtérbe az Auchan Magyarország áruházaiban. A vállalat három fő terület mentén építi fenntarthatósági stratégiáját, amelyek közül az egyik legnagyobb terület a környezet. Ide tartozik például az energiahatékonyág, a műanyagfelhasználás csökkentése, a biodiverzitás védelme, az egészséges táplálkozás elősegítése, valamint az élelmiszerpazarlás csökkentése, ezek kapnak most kiemelt figyelmet a Green Weeks elnevezésű kampány ideje alatt. Az áruházlánc nagyon fontosnak tartja a vásárlók edukálását, így a folyamatos kommunikáció mellett időről időre még hangsúlyosabban igyekszik felhívni a figyelmet a téma fontosságára.

A vállalat 2019 óta folyamatos lépéseket tesz a fenntartható működés irányába, amelynek kiemelt részét képezi a műanyagmentesítés. Ennek érdekében tavaly az áruházláncok közül elsőként vezették ki a forgalomból az egyszer használatos műanyagzacskót. A műanyag csomagolóeszközök helyett számos környezetbarát alternatívát kínálnak, úgy, mint a mára már ikonikusnak számító karton bevásárlódoboz, alternatív csomagolóeszközök a zöldség-gyümölcsosztályon és a pékáru részlegen, a lebomló, komposztálható változatok a húsoknál, halaknál.

Február közepétől újabb állomáshoz érkeznek, ugyanis mostantól néhány paradicsomfajta is fenntartható papírdobozba kerül. Ez mindamellett, hogy praktikus és 100%-ban újrahasznosított papírból készült, dizájnos, ráadásul a megfelelő légáteresztés gondoskodik arról, hogy a benne lévő zöldségek frissek maradhassanak. A korábbi műanyagcsomagoláshoz képest ez a hullámpapírból készült, rétegelt doboz kevésbé érzékeny a párára és a hőingadozásra, aminek köszönhetően megnő a benne tárolt termék fogyaszthatósági ideje is.

A vállalat ez alatt a két hét alatt abban is szeretne segíteni vásárlóinak, hogy vásárlásaik során tudatos döntéseket hozhassanak. Az akciós újságban számos szemléletformáló üzenettel, a helyszínen pedig különböző táblákkal támogatják majd az eligazodást a környezettudatos termékkínálat között.

A kereskedelemben egyébként jelenleg is számos kifejezést és védjegyet használnak a termékek besorolására, amelyek között gyakran nem könnyű kiismerni magunkat. Íme néhány a leggyakrabban használt kifejezések közül:

1. Ökológiai gazdálkodás: Az ökológiai gazdálkodás nem engedélyezi, továbbá korlátozza a különböző szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát.

2. Öko/Bio/Organikus termékek: Olyan termékek, amelyek az ökológiai gazdálkodás rendszeréből származnak.

3. Vegán élelmiszer: Tisztán növényi eredetű termék. Feldolgozási és gyártási folyamata során nem használnak fel vagy nem adnak hozzá állati eredetű összetevőt.

4. GMO/GMO-mentes élelmiszerek: Genetikailag módosított alapanyagoktól mentes termékek. Ez a védjegy garanciát nyújt arra, hogy a jelöléssel ellátott élelmiszerek nem tartalmaznak genetikailag módosított szervezeteket, továbbá nem tartalmaznak a szervezetek által előállított összetevőket. Az állati eredetű termékek esetében az állatok nem kaptak olyan takarmányt, amely genetikailag módosított szervezeteket tartalmazott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Felelős forrásból származó: Ellenőrzött és megbízható forrásból származik. Az élelmiszer/alapanyag teljes útja nyomon követhető a termőföldtől egészen a csomagolt termékig. A termék előállítási módja tudatos, környezetkímélő mezőgazdasági módszerből származik.

6. Fenntartható erdőgazdálkodás: Az egyik leggyakrabban előforduló jelzés. Röviden az FSC védjegy garantálja, hogy az adott fa és papír felhasználással készült csomagolóanyag/kartondoboz felelősen művelt erdőből és ellenőrzött forrásból származik.

7. Biológiailag lebomló: Azokat hívjuk biológiailag lebomló műanyagoknak, amelyek képesek a természetben is megtalálható elemekre és anyagokra lebomlani adott, speciális körülmények között, az élővilág szervezeteinek (mikroorganizmusok, gombák stb.) hatására.

8. Újrahasznosítható: A műanyag olyan típusa, amely alkalmas arra a folyamatra, hogy a megfelelő eljárással új tárgyakat és eszközöket készítsenek belőle. Nem minden anyag újrahasznosítható, ezért fontos az előzetes szelektálás és a tudatosság. Az újrahasznosítható jelzés mindig megtalálható az erre alkalmas műanyagokon.

9. Többször használatos: Az egyszerhasználatos termékek alternatívái. Mivel többször is felhasználhatók, ezért csökkentik az egyszerhasználatos műanyagok használata során keletkezett hulladékot, ami abból fakad, hogy azonnal kidobásra kerülnek.

10. Karbonlábnyom: A karbonlábnyom egy olyan mutatószám, amely megmutatja az emberek, különböző szervezetek és országok hatását a klímaváltozásra. A karbonlábnyom kiszámításával megtudhatjuk, hogy milyen mennyiségű üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe közvetlen és közvetett úton.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?