13 °C Budapest
Picture of a tobacco store in Szeged, Hungary, with its standard colors. A nemzeti dohanybolt is a government-approved and government-controlled shop that sells tobacco products.nn

Indul a visszaszámlálás a dohányboltokban: hamarosan 700 forinttal drágulnak ezek a termékek

2023. január 30. 11:12

Szerdától jócskán megugrik az ún. cigarettahelyettesítő alternatív termékek (amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot) ára Magyarországon. Ugyanakkor az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről is, azaz néhány hónapon belül minden termék drágulhat a Nemzeti Dohányboltokban - írja a VG. A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a lap megkeresésére úgy számolt, szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami 20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki – ennyivel kerülnek tehát többe az ún. cigarettahelyettesítő alternatív termékek (amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot) szerdától.

Egy európai tanulmány azon szakértők álláspontját támasztja alá, akik szerint a cigaretta drágulása még inkább a feketepiacot erősítheti, miközben a differenciált adóztatás a füstmentes dohány- és nikotintermékekre való átszokás támasza is lehetne. A jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az Európai Unió kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie ezerszálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?