8 °C Budapest
man on night out with beer

Mi folyik itt? Elfelejtettek sört inni a magyarok a vébé alatt

2022. december 16. 18:34

A magyarok kétharmada társaságban nézi a katari labdarúgó-világbajnokságot, de sokan egyedül is leülnek egy vb-meccs kedvéért, mutat rá egy fogyasztói kutatás. A szurkolók általában sört (olykor forralt bort) és sós snackeket fogyasztanak. Meglátszik azonban a tél hatása: két hétnyi vb alatt több mint 8 millió palack sör fogyott a kiskereskedelmi egységekben, ami a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság szintén kétheti kiskeres sörfogyasztásának mindössze fele.

A 2022. évi labdarúgó-világbajnokság követése hazánkban egy szűkebb rétegre jellemző – derül ki a NielsenIQ friss, reprezentatív fogyasztói kutatásából. A megkérdezettek valamivel több mint egynegyede (26%) kíséri figyelemmel a katari mérkőzéseket, többségében férfiak és a magasabb jövedelemmel rendelkező háztartások.

A szurkolók közel fele (46%-a) szerint télen nehezebb összeegyeztetni a meccsnézést az egyéb szezonális eseményekkel (pl.: karácsonyi vásárok, ünnepi készülődés). Ebből is adódhat, hogy 10-ből 3 vb-néző kevesebb mérkőzést követ figyelemmel most, mint a korábbi futball-világkupán.

A döntő többség közösségben szurkol: a meccsnézők kétharmada nagyobb társaságban – például rokonokkal, barátokkal –, a drukkerek 29%-a pedig a párjával. Mindazonáltal minden harmadik VB-néző egyedül is megnézi a mérkőzéseket, ha épp nincs társasága

– mondta Vágyi Erik, a NielsenIQ ügyvezető igazgatója. Akár egyedül, akár társaságban: inkább otthon nézik a megmérettetést. A drukkerek csupán kevesebb, mint egyötöde, leginkább a fővárosiak választanak külső helyszíneket meccsnézésre. Jelentős ugyan az otthon készített ételek/italok szerepe, ám a nézők elsősorban boltból vásárolt termékeket fogyasztanak (minden második vébénéző), azokat pedig jellemzően – tízből négy fogyasztó – diszkontáruházakban szerzik be.

A világkupák egyértelmű sztárterméke a sör, ám a NielsenIQ nemzetközi kiskereskedelmi láncok szkennelt adatait felölelő kutatásából világosan látszik: számít, mely évszakban rendezik az eseménysorozatot. Az idei világbajnokság 2 hete alatt, november 21. és december 4. között hazánkban több mint 8 millió üveg sör (ebből 650 ezer alkoholmentes) fogyott a kiskerben, amire összesen 2 és fél milliárd forintot költöttek a fogyasztók. A 2021 nyarán – tehát a sörfogyasztás szezonjában – rendezett labdarúgó Európa-bajnokság hasonló két hete alatt (2021. június 14-27. között) ennek kétszeresét, 16 millió üveg sört emeltek le a boltok polcairól a magyarok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Népszerűek még a szénsavas üdítők (ebből 5 millió üveg fogyott csaknem 2 milliárdért) és a sós snackek. Hogy utóbbit is számszerűsítsük: másfél millió csomag chipset (650 milliárd forint értékben), és 900 ezer tasak sós magot (600 millió Ft-ért) ropogtattak el a magyarok. A nassolnivalók jóval kevésbé tekinthetők szezonális termékeknek, mit a sör, és ez az adatokból is visszaköszön: a vb vizsgált két hetében chipsből 2%-kal, sós magvakból pedig 13%-kal nőtt a fogyasztás az Eb hasonló időszakához (június 15-27.) képest.

„Az ugyanakkor a NielsenIQ fogyasztói kutatása alapján bizonyos, hogy a vébénézők télen is leginkább a sört érzik jó meccsnézős italnak”

– fogalmazott Groszmann Diána, a vállalat régiós Consumer Insights vezetője. A szurkolók 68%-a választja az alkoholos, 10%-a a -mentes verziót), ételekből pedig jellemzően a sós snackekre (55%) és magvakra (43%) gondolnak, ha a labdarúgó-világkupáról van szó. Idei érdekesség, hogy felkerült a palettára a forralt bor is: a drukkerek 5%-a ezt szürcsöli a mérkőzések mellé. Mindezekre (ételekre-italokra) pedig a drukkerek átlagosan 2600 forintot hajlandók költeni egy meccsnézés során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem