Caucasian woman slicing a Butternut Squash on a wooden cutting board. High view

Kiderült a sütőtök-titok: mennyire veszélyes így fogyasztani a magyarok téli kedvencét?

2022. december 4. 12:55

A sütőtök nem véletlenül népszerű téli étel itthon: laktató, finom és ráadásul olcsó is. Ugyan az utóbbi egy évben hajmeresztően drágultak meg Magyarországon az alapélelmiszerek, egyelőre úgy néz ki, hogy a tök ebből kimaradt. Nem csak olcsó, de egészséges választás is tököt főzni vagy sütni, ugyanis nagyon jó vitamin- és rostforrás, emellett szezonális zöldség is, nem utolsósorban pedig könnyen juthatunk hazai termelésű tökhöz. Most megnéztük, mennyire veszélyes, ha héjával együtt fogyasztjuk a különböző tökfajtákat.

Kanadai sütőtök, spárgatök, kisdobosi, nagydobosi és hokkaido – rengetegféle ehető tökfajtát ismerünk itthon, és legalább ennyiféle tökös étel készíthető az ősz és a tél egyik legelterjedtebb zöldségéből. A tökről talán elsőre a sült tökre és a halloweeni faragott lámpásokra asszociálhatunk, azonban ennél sokkal több rejlik ebben a zöldségben. Érdemes a boltok polcain és a piacok standjain körülnézni ilyenkor, ugyanis kevés olyan szezonális ás hazai zöldség van, ami nem brutálisan drága, mégis ízletes és laktató fogások készíthetőek belőle. Most megnéztük, mennyire érintette a brutális élelmiszerinfláció az étkezési tökfajtákat, és milyen trükköket vethetünk be, ha nem akarunk a tökhámozással bajlódni.

Egy élelmiszer, ami nem drágult

Az utóbbi időben valószínűleg kevesen voltak itthon, akiket nem taglózott le itthon a brutális infláció. Ugyan az általános drágulás mértéke is már 20% felett van, az élelmiszereké már egészen brutális: az alapvető termékek ára egy év alatt több mint 40%-kal nőtt itthon. Jó hír viszont, hogy ez nem igaz a tökre: a PÁIR adatai szerint 2021. ősszel, és 2022. 47. hetében is 298 forintba került a kanadai sütőtök kilója a piacokon. Aki azon gondolkozik, mit főzzön magának, ami nem kerül egy vagyonba, de mégis finom és laktató, azoknak ajánljuk az inflációálló kanadai sütőtököt.

Az örök kérdés: meg lehet enni a tök héját?

Ugyan az már kiderült, hogy megéri tököt venni, azonban sok macera tud lenni elkészíteni otthon a megvásárolt zöldséget. Egyrészt feldarabolni sem kis munka egy tököt, különösen, ha több kilósat sikerült vásárolnunk. Másrészt szintén nagyon körülményes, ha meg akarjuk hámozni ezt a zöldséget például főzés előtt, arról nem is beszélve, hogy míg a főzőműsorokban valahogy 2-3 mozdulattal sikerül kiszedni a tök belsejéből a magokat, addig ez otthon több tízperces művelet. Ráadásul az ember úgy érzi, könyékig van a tökpépben, ami minden erőfeszítése ellenére sem akar kijönni a helyéről.

Nagy könnyebbséget jelent viszont a tökös ételek elkészítésénél, ha nem kell a zöldség kemény héjával foglalkoznunk.

Valószínűleg kevesen gondolnák elsőre, de egyáltalán nem muszáj a tökhámozással bíbelődnünk a sütés-főzés során. Jamie Oliver brit szakács szerint például a tökös fogások elkészítéséhez elég kikaparni a zöldség közepét a magokkal együtt, majd nagyobb darabokra felvágni, és héjastól megsütni. Ebből készülhet leves, curry, téli saláta vagy akár pite is.

Calin Mills szakács szintén ellene van a tök hámozásának: „mindig amellett vagyok, hogy használjuk fel az egész élelmiszert” – mondja a szakértő. „Azonban nagy különbség van aközött, hogy valami ehető vagy ízletes. Ha viszont úgy döntünk, mindennel együtt fogyasztjuk a tököt, akkor az nagyon jó rost- és A-vitamin forrás” – teszi hozzá. A HuffPost cikke alapján pedig összeszedtük, hogy mely tökfajtákat érdemes hámozni, és melyeket nem.

A tökfajtákról

A téli tökfajtáknál elméletileg mindegyik típus héja fogyasztható, a felsorolásban mi most az ősszel és télen kapható tököket gyűjtöttük össze.

Mindegyik tök héja tiszta rost, ami teljes biztonsággal fogyasztható

– magyarázza Ann Ziata főzésoktató. „Ráadásul, ha meghagyjuk a tök héját, azzal nem csak időt spórolunk, de az étel színe is intenzívebb lesz” – teszi hozzá a szakértő.A sárga, vagy mély narancssárga húsú tökök – héjjal vagy anélkül – mind fontos A-, C-, B6-vitaminforrások, emellett bővelkednek fehérjében, rostokban, magnéziumban és káliumban, így mindenképpen ajánlott a zöldség fogyasztása a téli hónapokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen az, hogy mennyire jó a héjástól enni a tököt, attól is függ, mennyire vastag az általunk választott zöldség héja – mondja Ziata. „Minél vastagabb a héja, annál valószínűbb, hogy főzés vagy sütés után is nehéz lesz megrágni az ételt” – figyelmeztet Isaac Toups szakács.

Azonban megfelelő elkészítés mellett ízletes és ropogós lehet a tök héja

– teszi hozzá. Persze az is számít, mennyire fiatal tököt vásárolunk, ugyanis idővel vastagabb és keményebb lesz a zöldségek héja.

Kanadai sütőtök

Ez talán a leggyakoribb tökfajta, amivel itthon találkozhatunk. A kanadai sütőtök neve ne tévesszen meg, származási helye legtöbbször Magyarország, hiszen a gazdák és a magyar fogyasztók is kedvelik ezt a zöldségfajtát. A kanadai sütőtököt gyakran készítik el héjástól, főleg, ha félbe vágva sütjük, vagy kiszedjük a húsát. Ha viszont nagyon vastagnak tűnik a héja, akkor érdemes meghámozni, ugyanis kellemetlen lehet evéskor. Egyébként nyugodtan ehetjük a héjával együtt.

Spárgatök

Az enyhén zöldes héjú spárgatök szinté népszerű fajta, nyáron is terem. Gyakori elkészítése a töltött tök, amihez félbevágva, héjástól sütik meg, a közepén és a tetején töltetékkel. Ugyan a sütéshez meg kell hagyni a héját, azt nem ajánlott fogyasztani, mert papírszerűre sül, ráadásul az íze sem lesz túl jó.

Nagydobosi és kisdobosi sütőtök

Ezt az itthon népszerű fajtát nem csak a piacokon, de boltok polcain is megtaláljuk télen. A szürkés héjú, kerek és nagy méretű dobosi tököknél sütéskor érdemes meghagyni a zöldség héját, ugyanis ez egybetartja a szeleteket. A hámozással ilyenkor csak bajlódnánk, hiszen a már megsült szeletekből könnyen ki tudjuk kaparni a zöldség húsát kanállal. Ha viszont leves főznénk meg, akkor mindenképp ajánlott a hámozás, hiszen nem túl esztétikus a szürkés tökhéj a már elkészített ételben.

Japán sütőtök

A japán, vagy más néven hokkaido sütőtök egy itthon kevésbé ismert, ehető fajta. Héja narancssárga, kerek, és a nagydobosi töknél méretre jóval kisebb. A japán sütőtök leginkább nyáron, és kora ősszel kapható, de nem kizárt, hogy december elején is találkozunk vele. Ennek szintén fogyasztható a héja: ha sütjük a japán tököt, és elé puhának ítéljük, akkor nyugodtan elfogyaszthatjuk. Ez érvényes főzéskor is, ráadásul mély narancssárga színével még esztétikusabb lehetnek a japán tökből készült ételek, ha meghagyjuk a héját.

Mire figyeljünk?

Pár higiéniai és főzési szabályt érdemes fejben tartani, ha tököt veszünk, és úgy döntünk, a héjával együtt készítjük el. Igyekezzünk biotököt választani, ugyanis ezeknek nincsen vegyszerrel kezelve a héja, így a fogyasztása nem jelent kockázatot az egészségünkre. Ahhoz, hogy a héj minél puhább és könnyebben fogyasztható legyen, érdemes kisebb darabokra felvágni és vagy megsütni, vagy puhára főzni. Természetesen készíthetünk belőle akár levest, zöldséges ragut vagy tökös pitét is. A lényeg, hogy mossuk meg alaposan a zöldséget, és figyeljünk rá, hogy az általunk választott elkészítési mód során kellően megpuhuljon a tök héja, hogy véletlenül se legyen kellemetlen fogyasztáskor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?