29 °C Budapest
Amsterdam, Netherlands-march 22, 2017: Letters spar on a facade in amsterdam

Rendkívüli! Megérkezett a válasz, kivonul-e a SPAR Magyarországról

2024. április 28. 17:03

Újabb csörte bontakozott ki a Spar és a magyar kormány között a héten. Miután Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország vezérigazgatója bejelentette, hogy a tulajdonosok nem terveznek kivonulni az országból, Gulyás Gergely ismét perrel fenyegetőzött a kormányinfón.

Újabb csörte bontakozott ki a SPAR és a magyar kormány között a héten. Miután a SPAR magyarországi vezérigazgatója, Heiszler Gabriella a kiskereskedelmi lánc rendkívüli sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy egyeztetett a tulajdonosokkal, akik megerősítették, hogy nem terveznek kivonulni Magyarországról, Gulyás Gergely ismét bejelentette, hogy jó hírnév megsértése miatt beperelték a SPAR-t. De hogyan jutottunk el idáig, mi ez a cicaharc a kabinet és az ország egyik legnagyobb munkáltatója között?

Mi ez a balhé a SPAR és Orbánék között?

Forrnak az indulatok, miután a SPAR osztrák anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájával, különösen a különadókkal és egyéb, szerintük versenykorlátozó intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek miatt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságánál is bejelentést tettek. Nem sokkal a Die Pressében megjelent nyilatkozat után a magyar kormány is megszólalt, elsőként a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd később Lázár János is erős üzenetet küldött az élelmiszerláncnak, és már hetekkel ezelőtt belengették, hogy a magyar kormány rágalmazás miatt bíróság elé citálná a boltláncot, amit ugye a héten tartott kormányinfón ismét bedobott Gulyás Gergely, mindenféle konkrétum nélkül.

Az ügy kirobbanását és az első csörtéket követően jutott a Pénzcentrum birtokába a SPAR Igazgatótanácsának levele, melyet exkluzívan a cégcsoport magyar dolgozóinak küldtek ki a nemrég kirobbant botrány kapcsán. A levél szerint a SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, amelyek munkavállalónként közel 8500 euróval (jelenlegi forintárfolyamon 3,4 millió forint) rövidítik meg a vállalat magyar leányát. Lázár János "vételi ajánlatára" reagálva elhangzik, hogy szeretnének Magyarországon tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. A teljes levelet ide kattintva tudod elolvasni.

Az eset kapcsán persze számos kérdés merült fel, mint például az, hogy vajon mit reagál a cégcsoport a magyar kormány nem hivatalos vételi ajánlatára, melyet Lázár János fogalmazott meg. De sokakat érdekelhet az is, hogyan lehet extra profitról beszélni, és azt bevasalni egy az EU-ban kuriózumnak számító szabályozásra hivatkozva, ha egy cég konkrétan veszteséges. De a SPAR Magyarország, amely az ország ötödik legnagyobb munkaadója, közel 14 ezer dolgozóját és családtagjaikat is joggal foglalkoztahatja, vajon mi vár rájuk a jövőben, ha elmérgesedik a kormány és a munkadójuk közti viszony.

Annyi viszont biztos, hogy a vállalat hivatalos eredményei ugyan csak májusban jönnek majd ki, Heiszler Gabriella a héten tartott rendkívüli sajtóeseményen elmondta, a SPAR 2023-ban is veszteséges volt, nagyságrendileg ugyanakkora mértékben, mint 2022-ben. A vezető elmondta azt is, a vállalat 2023-ban mintegy 30 milliárd forintnyi különadót fizetett be az államkasszába, ha ez nem lett volna, akkor nyereségesek lettek volna. Heiszler Gabriella a SPAR esetleges kivonulásáról azt mondta,

erről nem én döntök, de a tulajdanossal való beszélgetések kapcsán azt mondhatom, hogy nem.

Kutatás: a kereskedelmi márkás termékek megítélése Magyarországon

A saját- avagy kereskedelmi márkák térhódítása kéz a kézben jár természetesen a fogyasztók árérzékenységével, amelyet egy-egy gazdasági válság, és a nyomában kialakuló egzisztenciális problémák csak még inkább tetéznek. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mindezek ellenére milyen is ezen olcsóbb, helyettesítő termékek megítélése a fogyasztók körében. A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről.

Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. A kutatás név nélküli és önkéntes, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mindösszesen néhány percet vesz igénybe. A kutatás eredményeit a Pénzcentrum online felületén fogjuk közzétenni. Köszönjük, hogy részt veszel a kutatásban!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm