27 °C Budapest
Budapest, 2023. április 1.A hollandiai székhelyû SPAR nemzetközi élelmiszer-üzletlánc áruháza a Lurdy Házban, az 1998-ban megnyílt bevásárlóközpont és irodaházban, a fõváros IX. kerületében, a Könyves Kálmán körúton.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Egyeztettek a tulajdonosokkal a Spar magyarországi kivonulásáról: itt a direkt válasz a kormány vételi szándékára

2024. április 24. 10:50

Rendhagyó körülmények között tartott sajtóeseményt a Spar, amin a Pénzcentrum is részt vett. Az eseményen a Spar az éves eredményeit ismertette, de a vállalat eladása körüli botrányról is beszéltek a résztvevők. Kiderült, hogy a vállalat 1023 milliárdos bruttó árbevételt realizált, de a beruházások mértékét jócskán vissza kellett vágniuk a különadók mértéke miatt. Heiszler Gabriella elmondta azt is, hogy bár a kivonulásról nem ő dönt, hanem a tulajdonos, ám a velük való beszélgetések során a kivonulásra a válasz a "nem" volt.

"Idén egy fokozott turbulenciák után érkeztünk ide. De a fő feladat az, hogy sugározzuk a nyugalmat és stabilitást, ahogy működünk" – kezdte az eseményt Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kft ügyvezető igazgatója utalva a Spar eladása körül kialakult botrányra. Az ügyvezető rögtön ezután ismertette a 2023-as eredményeket. Ez az év volt az első olyan év a vállalat életében, amikor a bruttó árbevétel átlépte az 1000 milliárd forintos határt (1023 mrd).

Ez 15,8 százalékos emelkedés volt 2022-höz képest. Elhangzott az is, hogy a vállalat a franchise tagokkal együtt összesen mintegy 18 ezer munkavállalót foglalkoztat. Elmondták azt is, hogy jelenleg 447 ezer négyzetméteren működik Spar üzlet Magyarországon, ez 2022-ben 443 ezer volt. Ezzel kapcsolatban Heiszler Gabriella kiemelte, a növekedés azért ennyire kicsi, mert a pláza stop komolyan korlátozza Magyarországon a terjeszkedést.

Az ügyvezető beszélt a beruházásokról is, 2023-ben a Spar 22 milliárd forintot ruházott be Magyarországon. Ez 2022-ben 31, 2021-ben 32 milliárd forint volt. Heiszler Gabriella elmondta, a beruházási összeg azért volt relatíve alacsony tavaly, mert a különadók óriási mértéke miatt komolyan át kell gondolniuk, hová csoportosítják a pénzt, és mi az amire jut, és mi az, amire kevesebb. Szóba került a beszámoló elején a Spar online bevásárlótere is, ám ez az összes bevetél elenyésző részét adja. Jelenleg a szolgáltatás 200 településen érhető el, az átlagos bevásárlókosár értéke 26 590 forint volt Magyarországon.

Veszteséges a Spar

Bár a vállalat eredményei májusban jönnek majd ki. Heiszler Gabriella elmondta, a Spar 2023-ban is veszteséges volt, nagyságrendileg ugyanakkora mértékben, mint 2022-ben. A vezető elmondta azt is, a vállalat 2023-ban mintegy 30 milliárd forintnyi különadót fizetett be az államkasszába, ha ez nem lett volna, akkor nyereségesek lettek volna. Heiszler Gabriella a Spar esetleges kivonulásáról azt mondta,

erről nem én döntök, de a tulajdanossal való beszélgetések kapcsán azt mondhatom, hogy nem.

Durván emelkedett a sajátmárka szerepe a Sparban

Voiner Eduard a Spar ügyvezető igazgatója az eseményen beszélt a sajátmárkák egyre nagyobb jelentőségéről. A vezető elmondta, 2023-ban a bevételeik egyharmadát már sajátmárkás termékek adták. Ezeknek a termékeknek az eladási volumene ráadásul úgy is emelkedni tudott, hogy közben Magyarországon a kiskereskedelem eladási volumene csúnyán beesett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vezető beszélt arról is, mintegy 40 márkanév alatt forgalmaznak sajátmárkás termékeket. Ám ezek közül három igazi húzónév van a Spar, az S-budget és a Regnum. Voiner Eduard az S-budget termékekről elmondta,

a márka fiatal, 15 éves, mégis jelenleg ez a legnagyobb fegyverünk a diszkontok ellen, ugyanis ezeknek a termékeknek (mintegy 700 termék) nagyon fogyasztóbarát az áruk, viszont a minőségben nem kell kompromisszumot kötniük a vásárlóknak.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

(Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm