18 °C Budapest
Tradition hungarian christmas cake name is beigli or bejgli. My mothers beautiful christmas cake by her own hands

Leesik az állad: ennyiért árulja 2022-ben a bejglit a Lidl, Spar, Aldi, Tesco

2022. december 1. 13:03

A magyar boltok polcain idén akár már 1 999 forintos kilós egységáron is lehet kapni bejglit, igaz ezt otthon meg kell még sütni, ugyanis gyorsfagyasztott termékről van szó ezen az áron. A Pénzcentrum gyűjtése alapján ez most a legolcsóbb, de klasszikus, nem fagyasztott bejglit találni már 2 396 forintos kilós egységáron is, ami sebesen képes fölfelé kúszni előbb 3 000 majd 3 500 forintra is. És akkor a legdrágább, 6 000 – 7 000 forintos termékekről még nem is beszéltünk. Persze az ár mellett érdemes megnézni azt is, mekkora töltelékhányaddal rendelkezik is az adott termék.

Ahogy beléptünk a decemberbe, bizony a legnagyobb magyarországi boltláncok is berobbantották a bejgli akcióikat. Szinte bármelyik eheti akciós kiadványt is lapozza fel az ember, a rengeteg karácsonyi hirdetés között már ott vannak a karácsony kedvenc desszertjének is az aktuális árai. De figyelem! A tekercs és a bejgli nem ugyanaz, úgyhogy mutatjuk a részleteket.

Bejgliárak a boltokban

December elseje éppen csütörtökre esik, ami azt is jelenti, hogy a legnagyobb hazai áruházláncok már élesítették is az eheti akciós kiadványaikat, amikbe most már szinte kivétel nélkül belekerültek az idei évi bejgli akciók is. Úgyhogy a Pénzcentrumon most meg is néztük, hol mennyibe kerül jelenleg a karácsonyi időszak ünnepi süteménye.

A Spar és Interspar üzletek Ínyenc ötletek az ünnepekre… c. kiadványában, ami november 28 és december 24 között érvényes, két sütemény árát találtuk. Az egyik egy gluténmentes tekercs, aminek 400 grammja 2 499 forintba (6248 ft/kg) kerül, a másik viszont egy Szamos bejgli, diós vagy mákos, amiknek az 500 grammos kiszerelése 3 499 forintba kerül (6998 ft/kg).

Érdemes megjegyezni, hogy a Spar Szamos bejgli ajánlata némileg kedvezőbb, mint amennyiért a Szamos hivatalos oldalán találunk bejglit. Ott ugyanis az 500 grammos kiadás 3 700 forintba kerül, tehát a kilós egységár nem 7 000, hanem 7 400 forintot kóstál.

A Lidl 48. heti akciós kiadványában 3 bejgli ajánlatot találtunk, ezek között ott van az úgynevezett Deluxe kiadás, aminek az 50 százaléka töltelék, ennek az 500 grammos terméknek az ára 1 399 forint (2798 ft/kg). Emellett van egy 46 százalékos töltelékaránnyal rendelkező finomság is, ebből 295 gramm 699 forintba (2369 f/kg) kerül. Emellett lehet még kapni a diszkontban gyorsfagyasztott mákos bejglit is, 2x350 grammnyi termék 1 399 forintba (1999 ft/kg) kerül.

Az Auchan karácsonyi élelmiszer katalógusában, ami november 24 és december 24 között érvényes, egy bejglit találtunk, ami mákos és diós verzióban elérhető. A termék 400 grammos és 1 299 forintba kerül, a kilós egységára 3 248 forint.

Az Aldi Gerbeaud akciójáról már beszámoltunk. A diszkontban a legendás cukrászdának a terméke 500 grammos kiszerelésben kapható, ára 2 999 forint, tehát a kilós egységára 5 998 forint. Ez pedig majd 4 000 forinttal olcsóbb, mint a Gerbeaud hivatalos oldalán található, igaz díszdobozos kiadású bejgli ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tesco akciós kiadványaiban még nem találtunk bejglit, de a hiper hivatalos webshopjában három féle bejgli kapható. Ezek a Ceres termékei, 40 százalékos töltelékkel, 400 grammos kiadásban. A diós és a mákos 1 199 forintba, a gesztenyés 1 399 forintba kerül. A kilós egységárak tehát 2 998 és 3 498 forint között alakulnak.

Összegzés

Nem mindegy, hogy bejgli vagy tekercs

Sokan nem tudják, de bizony szigorú szabályozás vonatkozik arra, hogy mi nevezhető bejglinek, és ez a Magyar Élelmiszerkönyv leírása alapján be is van határolva az. A szabályozás szerint a kész sütemény legalább 250 grammos, a tészta alapjául pedig búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsír-és cukormennyiségére is oda kell figyelni, se túl sok, se túl kevés arányt betartva. A zsíradéknak a bejgli szárazanyag tartalmának 22 százalékát, míg a cukor esetében annak 7 százalékát kell elérnie.

Előírás szerint a töltelék mennyisége legalább a késztermék 40 százalékának kell lennie, ez alatt ugyanis csak tekercsről beszélhetünk.

Ugyanakkor ez nem befolyásolja azt, hogyan kell belülről kinéznie a süteménynek, miután a bejgli készülhet sok tésztával, de akár a töltelék is lehet látványosabban több. Az viszont mindenképpen fontos, és kikerülhetetlen, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson, valamint a termék nevében is szerepeljen.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem