27 °C Budapest
Brutális drágulás üt be Magyarországon 2022 karácsonyán: rámehet az egész ünnepi menü

Brutális drágulás üt be Magyarországon 2022 karácsonyán: rámehet az egész ünnepi menü

2022. november 30. 10:06

Azon már senki se lepődik meg, ha valaminek az ára az elmúlt hónapokban az egekbe szökött: a fogyasztói árak 2021 októbere és 2022 októbere között 21,1 százalék volt, míg az élelmiszerek ára ezen időszak alatt 40 százalékkal emelkedtek összesen. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa. Azt már tudjuk, hogy a tojás, sajt, kenyér mennyire drágult meg az elmúlt egy évben, most viszont az alapvető fűszereket vettük górcső alá.

Idén októberben még soha nem látott inflációt mértek Magyarországon. a fogyasztói árak 2021. októbere és 2022. októbere között átlagosan 21,1 százalékkal emelkedtek. Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa: egyes építőipari alapanyagok több mint 78 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerinfláció 40 százaléknál járt októberben. Mindeközben a tojás 87,9 százalékkal, a kenyér 81,4 százalékkal, a tejtermékek 75,4 százalékkal, míg a sajt 74,7 százalékkal drágult egy év leforgása alatt, hogy csak a legdrasztikusabb áremelkedéseket említsük.

Ezután pedig a fűszerek drágulása szinte semmiségnek tűnhet. Cikkünkben az őrölt fekete bors (20-25 grammos kiszerelésű), a fűszerpaprika (75-100 grammos tasakról 1 kilósra átszámítva) és a finomított étkezési só (1 kilós kiszerelésűt, a tengersót nem számítva) áremelkedésének alakulását figyeltük meg. A fenti termékek pedig a KSH adatait vizsgálva szintén jelentős áremelkedésen mentek keresztül: a só ára egy év alatt 37,58 százalékkal, a paprika 24,45 százalékkal, míg a bors 15,38 százalékkal nőtt 2021. októbere óta.

Már a fűszerek is a sokszorosukba kerülnek, mint eddig

Az adatokból is látszik, hogy míg a só kilós ára egy évvel ezelőtt, az orosz-ukrán háború kitörése előtt idén januárban a mindössze 158 forint volt, ami mára 216-ra emelkedett. Ez összességében egy 36,71 százalékos áremelkedést jelent. De a kiscsomag feketebors esetében sem jobb a helyzet, bár kevésbé drasztikus: januárban még 173 forintot fizettünk átlagosan egy csomagért, októberre 12,72 százalékkal emelkedett, azaz egy hónappal ezelőtt átlagosan 195 forintot fizettünk a termékért. A fűszerpaprika valahol a két termék között drágult, 24,21 százalékkal. Tehát a kilós kiszerelés átlagos ára 5030 forintról 6260 forintra emelkedett.

Ha pedig még távolabbra nézünk, akkor láthatjuk, hogy 2020-ban a sónak a kilós ára még 147 forintba került, így 2022. októberére 46,94 százalékkal drágult a termék. A paprika ezzel párhuzamosan 27,76 százalékos dráguláson ment át: még 2 évvel ezelőtt októberben 4900 forintba került, mára már 6260 forintot kell fizetnünk érte. A kiscsomag bors ára 2020. októbere és 2022. októbere között 18,18 százalékkal emelkedett, miután 165 forintról 195 forintra drágult.

Azonban a brutális drágulás igazán a 2018-as árakon látszik: a bors esetében nincsenek adataink, de a só ára 2018 óta 113,86 százalékkal emelkedett 99 forintról, míg a paprikáé 4130 forintról indult, és 51,57 százalékkal nőtt.

Ezek a termékek drágultak a leginkább

Bár a fűszerek is egy jelentős áremelkedésen mentek keresztül az elmúlt egy évben, mégse kerültek be a még a top 10 leginkább dráguló termék közé, amit nem rég szedett össze a Pénzcentrum.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2021. októbere és 2022. októbere között a félbarna kenyér ugyanis 101,9 százalékkal drágult. A dobogó második fokán a 80 százalékos zsírtartalmú vaj áll, ami 98,9 százalékkal kerül többe mint egy évvel korábban. Őket követi nem meglepő módon a trapista sajt, aminek kilója átlagosan 98,5 százalékkal kerül többe, mint tavaly októberben.

De ez még csak a három leginkább dráguló élelmiszerünk: a fehérkenyérért ugyanis 97,8 százalékkal, a 20 százalékos tejfölért 93,9 százalékkal, míg egy darab zsemlért 90,6 százalékkal fizetünk többet mint egy évvel korábban.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem