2 °C Budapest
Brutális drágulás üt be Magyarországon 2022 karácsonyán: rámehet az egész ünnepi menü

Brutális drágulás üt be Magyarországon 2022 karácsonyán: rámehet az egész ünnepi menü

2022. november 30. 10:06

Azon már senki se lepődik meg, ha valaminek az ára az elmúlt hónapokban az egekbe szökött: a fogyasztói árak 2021 októbere és 2022 októbere között 21,1 százalék volt, míg az élelmiszerek ára ezen időszak alatt 40 százalékkal emelkedtek összesen. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa. Azt már tudjuk, hogy a tojás, sajt, kenyér mennyire drágult meg az elmúlt egy évben, most viszont az alapvető fűszereket vettük górcső alá.

Idén októberben még soha nem látott inflációt mértek Magyarországon. a fogyasztói árak 2021. októbere és 2022. októbere között átlagosan 21,1 százalékkal emelkedtek. Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa: egyes építőipari alapanyagok több mint 78 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerinfláció 40 százaléknál járt októberben. Mindeközben a tojás 87,9 százalékkal, a kenyér 81,4 százalékkal, a tejtermékek 75,4 százalékkal, míg a sajt 74,7 százalékkal drágult egy év leforgása alatt, hogy csak a legdrasztikusabb áremelkedéseket említsük.

Ezután pedig a fűszerek drágulása szinte semmiségnek tűnhet. Cikkünkben az őrölt fekete bors (20-25 grammos kiszerelésű), a fűszerpaprika (75-100 grammos tasakról 1 kilósra átszámítva) és a finomított étkezési só (1 kilós kiszerelésűt, a tengersót nem számítva) áremelkedésének alakulását figyeltük meg. A fenti termékek pedig a KSH adatait vizsgálva szintén jelentős áremelkedésen mentek keresztül: a só ára egy év alatt 37,58 százalékkal, a paprika 24,45 százalékkal, míg a bors 15,38 százalékkal nőtt 2021. októbere óta.

Már a fűszerek is a sokszorosukba kerülnek, mint eddig

Az adatokból is látszik, hogy míg a só kilós ára egy évvel ezelőtt, az orosz-ukrán háború kitörése előtt idén januárban a mindössze 158 forint volt, ami mára 216-ra emelkedett. Ez összességében egy 36,71 százalékos áremelkedést jelent. De a kiscsomag feketebors esetében sem jobb a helyzet, bár kevésbé drasztikus: januárban még 173 forintot fizettünk átlagosan egy csomagért, októberre 12,72 százalékkal emelkedett, azaz egy hónappal ezelőtt átlagosan 195 forintot fizettünk a termékért. A fűszerpaprika valahol a két termék között drágult, 24,21 százalékkal. Tehát a kilós kiszerelés átlagos ára 5030 forintról 6260 forintra emelkedett.

Ha pedig még távolabbra nézünk, akkor láthatjuk, hogy 2020-ban a sónak a kilós ára még 147 forintba került, így 2022. októberére 46,94 százalékkal drágult a termék. A paprika ezzel párhuzamosan 27,76 százalékos dráguláson ment át: még 2 évvel ezelőtt októberben 4900 forintba került, mára már 6260 forintot kell fizetnünk érte. A kiscsomag bors ára 2020. októbere és 2022. októbere között 18,18 százalékkal emelkedett, miután 165 forintról 195 forintra drágult.

Azonban a brutális drágulás igazán a 2018-as árakon látszik: a bors esetében nincsenek adataink, de a só ára 2018 óta 113,86 százalékkal emelkedett 99 forintról, míg a paprikáé 4130 forintról indult, és 51,57 százalékkal nőtt.

Ezek a termékek drágultak a leginkább

Bár a fűszerek is egy jelentős áremelkedésen mentek keresztül az elmúlt egy évben, mégse kerültek be a még a top 10 leginkább dráguló termék közé, amit nem rég szedett össze a Pénzcentrum.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2021. októbere és 2022. októbere között a félbarna kenyér ugyanis 101,9 százalékkal drágult. A dobogó második fokán a 80 százalékos zsírtartalmú vaj áll, ami 98,9 százalékkal kerül többe mint egy évvel korábban. Őket követi nem meglepő módon a trapista sajt, aminek kilója átlagosan 98,5 százalékkal kerül többe, mint tavaly októberben.

De ez még csak a három leginkább dráguló élelmiszerünk: a fehérkenyérért ugyanis 97,8 százalékkal, a 20 százalékos tejfölért 93,9 százalékkal, míg egy darab zsemlért 90,6 százalékkal fizetünk többet mint egy évvel korábban.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem