2 °C Budapest
Őrülten megdrágult az ősz slágerzöldsége: itt a piaci ár töredékéért veheted meg kedvenced

Őrülten megdrágult az ősz slágerzöldsége: itt a piaci ár töredékéért veheted meg kedvenced

2022. október 2. 09:06

Az extrém időjárás sem segítette a hazai sütőtök-termelőket, de még így is kiváló minőségű hazaira lehet számítani – már annak, aki tudott öntözni. Egy hét és indul a legkedveltebb magyar fajtának, a nagydobosinak a betakarítása is. De milyen árakra, minőségre számíthatunk a hazai piacokon? – tette fel a kérdést a HelloVidék.

A rendkívüli aszály, drasztikus energiaár-növekedés, a hatalmas infláció nagyban befolyásolja a hazai zöldségtermelők eredményeit. Ráadásul évtizedek óta nem láttak akkora aszályt a szakemberek, amekkora idén volt. A termesztők persze ahol lehetett, ott öntöztek, de a rekordtermésre a hatalmas meleg miatt így sem lehet számítani.

A csapadékhiány viszont óriási pluszköltségeket rótt a termelőkre, ami miatt kénytelenek lesznek árakat emelni. Filepné Pivoda Piroska, termelő szerint már nyereségre se nagyon számíthatnak, már leginkább csak a kivárásra játszanak. A hírek szerint idén a nagydobosi sütőtök kilós ára (konyhakészen, darabolva) 100 forinttal fog emelkedni, így 600 forint lesz. A számítások szerint pedig a földalapú és zöldségtermesztéshez járó támogatással, valamint a tök megemelt árával együtt tényleg abban bízhatnak csak, hogy talán kijönnek nullára.

A kanadai sütőtök kilóját az áruházak online katalógusai szerint 300 forint körüli összegért árulják a szupermarketek, de ez cégenként eltérő lehet. Ennek ára is 100 forinttal emelkedett, a tavalyi árakhoz képest. Háznál azonban, termelőtől 200 Ft/Kg áron is beszerezhetjük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?