14 °C Budapest
Extruded rye bread for diet isolated on white background. Studio Photo

Figyelmeztet a Nébih: mérgező toxin került ebbe a termékbe - aki ilyet vett, ne egyen belőle

2022. szeptember 26. 15:37

Határérték feletti aflatoxin-tartalom miatt az Abonett Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos kiszerelésű, Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a 2023.10.24-i minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket ne fogyasszák el.

Az Abonett Kft. a honlapján arra kérte a vásárlókat, hogy a visszahívott extrudált kenyeret küldjék vissza a 2740 Abony, Füzesér dűlő 16. postacímre, a postaköltséget a cég állja.  A Nébih a honlapján ismertette, hogy az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek.

Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, amelynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő teheneknél a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin-tartalmát uniós jogszabály írja elő.

Frissítés! - 2022.09.27. 13:30

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el a Pénzcentrum szerkesztőségének az Abonett Kft. A reakciót változtatás nélkül közöljük:

"A fogyasztók egészsége mindennél fontosabb az extrudált termékeket gyártó Abonett Kft számára. A több mint 35 éves múltra visszatekintő családi cég a vásárlói iránti maximális felelősségérzet miatt kiemelt figyelmet fordít a minőségi alapanyagok beszerzésére és ezek szakszerű feldolgozására

Az Abonett Kft. évtizedek óta foglalkozik extrudált kenyerek gyártásával. Célja, hogy kiemelkedő minőségű, adalékanyagmentes, magas tápértékű extrudált kenyereket kínáljon a fogyasztóknak, amelyek segítenek egészségük és mindennapi jóllétük megőrzésében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fogyasztóink biztonságának érdekében visszahívjuk az Abonett Gluténmentes Extrudált Kenyér, Zöldségekkel, 100 gr. azon: 24.10.2023 (termék hátoldalán található) termékünket határérték feletti aflatoxin-tartalom gyanúja miatt.

Az érintett csomagolásokban a kimutatott érték minimálisan ugyan, de meghaladhatja az előírtakat. Ezzel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy aflatoxinhoz köthető tünetek csak jelentősebb dózisban vagy hosszútávon, tartós fogyasztás esetén jelentenek veszélyt. Ezzel együtt az ellenőrzési eredmények miatt a cég azonnal intézkedett a termékek visszahívásáról.

Piacvezető, felelős élelmiszergyártóként az Abonett fokozottan ügyel a vásárlói biztonságára, tevékenységének alapértéke a megbízhatóság, és a felelősségtudatos működés. Ennek értelmében a visszárukért a kereskedőket és vásárlókat egyaránt kompenzálják. Minden további információ a www.abonett.hu oldalon található."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm