12 °C Budapest
Tejföl, sör, tojás: még Németországban is olcsóbb, mint itthon, mi folyik itt?

Tejföl, sör, tojás: még Németországban is olcsóbb, mint itthon, mi folyik itt?

2022. szeptember 19. 16:01

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint Németországban 7,9% volt az augusztusi inflációs ráta, ami azt jelenti, hogy tovább emelkedett a pénzromlás üteme, ami az utóbbi 6 hónap során végig 7% feletti volt. Különösen az energia- és az élelmiszerárak (+16,6%) hajtják a pénzromlást. Anglia és az Egyesült Államok árai után megnéztük, menynibe kerülnek Németországban a mindennapi fogyasztási cikkek a boltokban: az eredmény több, mint meglepő.

Mint azt szombat óta tudjuk, az árstopok velük maradnak október 1-je után is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón jelentett be, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel december 31-ig meghosszabbítják az élelmiszer- és benzinárstopot, és a kamatstop is legalább fél évvel tovább fog tartani.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is rögzített áron lehet hozzájutni a magyar üzletekben a cukorhoz, a liszthez, az étolajhoz, a 2,8%-os UHT tejhez, a csirkemellhez, a sertéscombhoz és a csirkefarházhoz – már ha éppen kapható az üzletekben. Ezeken kívül azonban az összes élelmiszer ára száguld: bár az éves átlagos infláció mértéke a legfrissebb adatok szerint augusztusban 15,6 százalék volt, ennél bőven akadnak olyan termékek, jobbára élelmiszerek, amiknek az ára ehhez képest valóságos rakétaként lőtt ki. Ilyen például a rétesliszt, a trappista sajt vagy éppen a tejes margarin és a kenyér is.

A magas élelmiszer- és energiaárak, az ellátási lánc problémáinak folyamatos súlyosbodása azt eredményezte, hogy az infláció még a világ legerősebb gazdaságait sem kerülte el. Többek között az Egyesült Királyság is a bőrén érzi a drágulást, a júniusi 9,4%-os érték több évtizedes rekordot döntött meg, igaz, augusztusra 9,9 %-ra lassult. Az Egyesült Államokban augusztusban 8,3% volt a drágulás. Az élelmiszerek esetében pedig még súlyosabb a helyzet mindenhol:

Magyarországon augusztusban a legmeredekebben az élelmiszerek drágultak, ezen belül a KSH szerint leginkább a margarin (66,9 százalékkal), a kenyér (64,3 százalékkal), a sajt (61 százalékkal), a száraztészta (57,9 százalékkal), a tejtermékek (54,7 százalékkal), a vaj és vajkrém (54,5 százalékkal), a péksütemények (45,4 százalékkal), a tojás (42 százalékkal), a rizs (40,9 százalékkal), a baromfihús és az édesipari lisztesáru (40,4 százalékkal) drágult. Átlag alatti mértékben, 15,9 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 17,1, a cukor 9,3, az étolaj 5 százalékkal került többe.

Van, azonban, ami nem emelkedett egy forintot sem: hazánkban így alakulnak a rögzített termékeknek árai:

  • kristálycukor 261 forint/kg
  • finomliszt 203 forint/kg
  • sertéscomb 1420 forint/kg
  • csirkemellfilé 1600 forint/kg
  • csirkefarhát 293 forint/kg
  • napraforgó étolaj 713 forint/liter
  • a 2,8 százalékos UHT tartós tejé pedig 268 forint/liter

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban milyen árakkal találkozhatunk az üzletekben, most egy olvasónk Németországból fotózott nekünk a boltban. Ezek szerint a

  • tej 1,39€ (mai árfolyamon ez 562 forint)
  • a cukor 0,79 € (319 forint)
  • a liszt 0,45€ - 1,29€ (182- 522 forint)
  • a csirkemellfilé 8,82 € - 9,79€ (3572 – 3964 forint)
  • napraforgóolaj 3,99 € (1615 forint)
  • repceolaj 1,99€ (805 forint)

Tej, olaj, hús 

Persze szétnéztünk a videómegosztókon is, találtunk is a témába vágó videókat a TikTokon: e szerit az étolaj ára 70 centet emelkedett, a lisztté 60 centet, a cukoré 29 centet, az olíva olaj 30 centtel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint Németországban 7,9% volt az augusztusi inflációs ráta, ami azt jelenti, hogy a júniusi 7,6% és a júliusi 7,5% után tovább emelkedett a pénzromlás üteme, ami az utóbbi 6 hónap során végig 7% feletti volt. Különösen az energia- és az élelmiszerárak (+16,6%) hajtják a pénzromlást, melyet a nyáron bevezetett üzemanyag-kedvezmény és a 9 eurós jegy tudott mérsékelni valamelyest. A friss gyümölcsök esetében 3,1%-os, míg a zöldségeknél 9,5%-os inflációt mértek, mindkettő jelentősen elmarad az egyéb kategóriákban tapasztalható drágulástól, például az étkezési zsíroknál és olajoknál 44,5%, tejtermékeknél és tojásnál 26,8%, a húsféléknél 18,6%, míg a kenyérféléknél 17,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szinthez képest - írja az Agrárszektor.

@isabella.pfaff

♬ Epic - Joystock

De a Youtube-on is találunk rengeteg friss videót a témában. Jól látszik, hogy a német gyártók is rekord ütemben emelik áraikat, azonban viszonylag olcsó az ennivaló akár magyar árakhoz is képest is. 

  • sampon: 1616 forint
  • 6 Beck’s sör 1712 forint
  • tej 435 forint/liter
  • fagyasztott zöldség 300 g: 315 forint
  • tojás 794 forint/10 darab
  • lilahagyma 514 forint/kg
  • répa 554 forint/750 g
  • banán 526 forint
  • paradicsom 594 forint
  • római saláta: 794 forint
  • leveles tészta 315 forint
  • majonéz 714 forint
  • tejföl 259 forint

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem