17 °C Budapest
Ki nem találod hol olcsóbb a nagybevásárlás: Angliában vagy Magyarországon?

Ki nem találod hol olcsóbb a nagybevásárlás: Angliában vagy Magyarországon?

2022. augusztus 24. 19:04

Az egész világot markáns infláció sújtja: nem kivételek ez alól a legerősebb gazdaságok sem. Mint ahogy nálunk, úgy Angliában, Németországban és az Egyesült Államokban is az élelmiszerek ára növekszik a leggyorsabban. Így nem csoda, ha a nagybevásárlás már mindenhol egyre nagyobb százalékát emészti fel a háztartások bevételeinek.

Nem csak Magyarországon, szinte az egész világon súlyos gondot okoz az infláció: különösen az élelmiszerek és a mindennapi fogyasztási cikkek (papíráru, tisztítószerek) árai szabadultak az az utóbbi hónapokban. 

A magas élelmiszer- és energiaárak, az ellátási lánc problémáinak folyamatos súlyosbodása azt eredményezte, hogy az infláció még a világ legerősebb gazdaságait sem kerülte el. Többek között az Egyesült Királyság is a bőrén érzi a drágulást, a júniusi 9,4%-os érték több évtizedes rekordot döntött meg. Az élelmiszerek esetében pedig még súlyosabb a helyzet mindenhol:

Ahogy a grafikonon is látszik az élelmiszerek drágulása tekintetében Magyarország az élmezőnyben van: hazánkban a júniusban az OECD számításai szerint 23,1 százalékot emelkedtek az élelmiszerek árai az előző év azonos időszakához képest. Németországban ez az arány 11,9%, az Egyesül Királyságban 9,8%, Svédországban 11,2%, az USA-ban pedig 12,2%.

Margarin, tészta, darált hús

Előző, hasonló témában született cikkünkben az Egyesült Államok élelmiszerárait hasonlítottuk össze a hazai árakkal, most pedig egy Youtuber, Tóth Benjamin segítségével az angliai Tesco áruházban kapható termékeket nézzük meg.

Benjamin azokat választotta ki, melyek a KSH adatai szerint a legnagyobb ütemben nőttek itthon:

A táblázat első oszlopában egy kinti Tesco árait látjuk, odaírtuk mellé, mennyi az forintra átszámítva a mai árfolyamon. A második oszlopba a hazai Tesco hasonló termékeinek árait írtuk, míg a harmadikba a "hivatalos árakat", azaz a KSH által mért  júliusi átlagos fogyasztói árakat - már amelyik termék esetében ez rendelkezésünkre állt.

Hasonlóan az amerikai árakhoz, olyan őrült nagy kilengéseket ez esetben sem találtunk, tehát egy nagybevásárlás biztosan nem kerül háromszor annyiba kint, min itthon, de persze különbségek vannak. Az árstoppos termékeket ismét nem érdemes figyelembe vennünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A margarin angliai ára nagyjából összhangban a KSH által mérttel, a magyar áruházban ennél jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni, de a kiszerelés nem egységes, így ezek csak hozzávetőleges adatok. A legolcsóbb angliai félbarna kenyér nagyjából annyi mint itthon, kicsit drágább, de ez a pár forintos eltérés betudható az árfolyamingadozásnak is. A sajátmárkás spagettitészta szinte fillérre pontosan azonos árban van, a Barilla viszont lényegesen olcsóbb: nagyjából a fele a hazainak.

Meglepő, hogy a darált marhahús kint jobb árban van: ha visszaosztjuk kijön, hogy Angliában 2600 forint körül van egy kiló, míg otthon 3800 - 4000 forint. A darált sertéshús ára megegyezik, a csirkemell sokkal olcsóbb itthon, de hatósági áras. A bontott csirke kilója itthon kevesebbe kerül 700 forinttal, 40 dkg csirkemáj 140 forinttal olcsóbb nálunk.

A tej szintén hatósági áras, lehet kapni ugyan 282 forintért is egy litert, ám az ársapka torzítja a piaci árakat, így tényleg nem érdemes összehasonlítani őket. A tescós sajt itthon olcsóbb, ahogy a tojás is nagyjából a felébe, háromnegyedébe kerül. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?