16 °C Budapest
Rendkívüli! Gulyás Gergely bejelentette: az összes árstop sorsa eldőlt, erre készülhetnek a magyarok

Rendkívüli! Gulyás Gergely bejelentette: az összes árstop sorsa eldőlt, erre készülhetnek a magyarok

2022. szeptember 17. 13:23

December 31-ig maradnak az árstopok, a benzin és az élelmiszerek is ársapkások maradnak - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A háború energia-áremelkedéshez vezetett, ez inflációt hozott, megemelkedtek az élelmiszerek árai is. Annak érdekében, hogy megvédjék a magyar családokat, intézkedéseket hoztak még tavaly ősszel - kezdte Gulyás Gergely a szombati kormányinfót.

A rendkívüli helyzetre tekintettel december 31-ig meghosszabbítják az élelmiszer- és benzinárstopot, és a kamatstop is legalább fél évvel tovább fog tartani.

A rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megtartják, fenntartják. Azt látják, hogy sokan bele tudnak férni az átlagba, emellett sokan elkezdtek spórolni is.

A kormány támogatási programot indít, erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter számolt be. Energiaintenzívnek az a kkv számít, ami a költségeiben a rezsiszámla a 3%-ot tette ki. Célzott programról van szó, a feldolgozóipar szereplőit segítik majd vele. Október elsejétől a következő év végéig tart, a cégek energiaszámláját a növekmény 50 százalékát fizeti ki a kormány, három hónapig. Beruházási támogatási programot is indítanak, az önerő támogatását tűzték ki célul.

Emellett még két másik programról is tárgyalt a kormány, amelyekről a következő hetekben dönt:

  • Gyármentő-program: a kormány támogatja az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását.
  • Új munkahelyvédelmi programot indítanak, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

Segítség a feldolgozóiparnak

Nagy Márton kérdésre válaszolva elmondta, hogy kb. 10 ezer, feldolgozóipari kkv-t érint a bejelentett program. Az első három hónap után majd eldől, folytatni kell-e a programot. Az uniós országok felénél van ilyen program, mindegyik az energiaköltségeket támogatja. A kormány most azt nézte, hogyan kell céloznia a támogatást, de nem az a lényeg, hogy mindenki nyakló nélkül kapja a pénzt. A legfontosabb a termelői szektor, épp ezért lőtték be a támogatási programot a feldolgozóiparra.

Van elég benzin

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az EU elvárásainak megfelelően a szükséges törvényeket már a jövő héten benyújtják. Ez azért fontos, mert így az ország hozzájuthat az uniós forrásokhoz, és a vállalásokat a kormány igyekszik teljesíteni, és azt szeretnék, hogy a kondicionálási eljárásoknak vége legyen. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, hogy nem tart benzinhiánytól azért, mert marad a benzinárstop. Elismerte, hogy voltak kisebb fennakadások, de "mindenki tudott tankolni". Szerinte nem kérdés, hogy ez a jobb megoldás, az országnak vannak tartalékai.

A miniszter elmondta azt is, hogy az általános iskolákban a tervek szerint legalább 20 fok, a középiskolákban pedig legalább 18 fokos hőmérséklet lesz - de erről még hivatalos döntés nincs.

Ha megérkeznek az uniós pénzek, az önmagában garancia a pedagógusok bérrendezésére - tette hozzá Gulyás Gergely. A cél az, hogy gyorsan lezáródjanak az eljárások, hogy minél előbb jöjjön a forrás, és akkor amint lehet, a pedagógusok bérrendezése is megvalósuljon.

Jól állnak a gáztározók is

Egy másik kérdésre a miniszter a szankciókról szólt: 2010 óta már hat szomszédos országgal van interkonnektora Magyarországnak, szerinte az európai szankciók sok pénzt adtak Oroszországnak, nekünk pedig nagy gazdasági nehézségeket okoztak. Gulyás azt mondja, szerinte nem erről állapodtak meg EU-s körökben. A diverzifikált szankciókat Magyarország is támogatta, de az energiaszankciókat nem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy Márton elmondta, hogy bár korábban többször beszélt az ársapkák eltörlésének szükségéről, ma mégis támogatta azt, hogy maradjanak az ársapkák. Szerinte most nem normális gazdasági környezet van, nem látják az inflációs fordulópontot, ezért van erre szükség. A véleményét egyébként fenntartja: előbb vagy utóbb szerinte biztosan ki kell majd azokat vezetni, de pontos időzítés kell ehhez, ami most nem lehetséges.

Egy másik kérdésre kiderült, hogy a hazai gáztárolók jól állnak: a töltöttségi szint 4,4 milliárd köbméter a földgáznál, ez 89 téli napra elegendő, ipari és háztartási fogyasztást is belevéve, csak háztartásokra nézve ez 185 téli napra elég - ismertette Gulyás. A tűzifahelyzetre nem tért ki, mert arról holnap az agrárminiszter fog beszélni, de annyit elmondott, amit legutóbb: a tűzifa hatósági áras lesz, és aki kér, kapni is fog belőle.

A döntésekről Orbán Viktor is beszámolt saját közösségi oldalán:

Döntöttünk. Az árstopokat december 31-ig, a kamatstopot június 30-ig meghosszabbítjuk. Nekünk Magyarország az első!

- írta a miniszterelnök.

 

címlapi kép: Máthé Zoltán - MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 12:13
A TV2 Csoport, az MTVA, a HírTV, az ATV, a Network4 és több más televíziós csatorna reklámidejét is...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem