30 °C Budapest
Rendkívüli! Gulyás Gergely bejelentette: az összes árstop sorsa eldőlt, erre készülhetnek a magyarok

Rendkívüli! Gulyás Gergely bejelentette: az összes árstop sorsa eldőlt, erre készülhetnek a magyarok

2022. szeptember 17. 13:23

December 31-ig maradnak az árstopok, a benzin és az élelmiszerek is ársapkások maradnak - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A háború energia-áremelkedéshez vezetett, ez inflációt hozott, megemelkedtek az élelmiszerek árai is. Annak érdekében, hogy megvédjék a magyar családokat, intézkedéseket hoztak még tavaly ősszel - kezdte Gulyás Gergely a szombati kormányinfót.

A rendkívüli helyzetre tekintettel december 31-ig meghosszabbítják az élelmiszer- és benzinárstopot, és a kamatstop is legalább fél évvel tovább fog tartani.

A rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megtartják, fenntartják. Azt látják, hogy sokan bele tudnak férni az átlagba, emellett sokan elkezdtek spórolni is.

A kormány támogatási programot indít, erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter számolt be. Energiaintenzívnek az a kkv számít, ami a költségeiben a rezsiszámla a 3%-ot tette ki. Célzott programról van szó, a feldolgozóipar szereplőit segítik majd vele. Október elsejétől a következő év végéig tart, a cégek energiaszámláját a növekmény 50 százalékát fizeti ki a kormány, három hónapig. Beruházási támogatási programot is indítanak, az önerő támogatását tűzték ki célul.

Emellett még két másik programról is tárgyalt a kormány, amelyekről a következő hetekben dönt:

  • Gyármentő-program: a kormány támogatja az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását.
  • Új munkahelyvédelmi programot indítanak, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

Segítség a feldolgozóiparnak

Nagy Márton kérdésre válaszolva elmondta, hogy kb. 10 ezer, feldolgozóipari kkv-t érint a bejelentett program. Az első három hónap után majd eldől, folytatni kell-e a programot. Az uniós országok felénél van ilyen program, mindegyik az energiaköltségeket támogatja. A kormány most azt nézte, hogyan kell céloznia a támogatást, de nem az a lényeg, hogy mindenki nyakló nélkül kapja a pénzt. A legfontosabb a termelői szektor, épp ezért lőtték be a támogatási programot a feldolgozóiparra.

Van elég benzin

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az EU elvárásainak megfelelően a szükséges törvényeket már a jövő héten benyújtják. Ez azért fontos, mert így az ország hozzájuthat az uniós forrásokhoz, és a vállalásokat a kormány igyekszik teljesíteni, és azt szeretnék, hogy a kondicionálási eljárásoknak vége legyen. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, hogy nem tart benzinhiánytól azért, mert marad a benzinárstop. Elismerte, hogy voltak kisebb fennakadások, de "mindenki tudott tankolni". Szerinte nem kérdés, hogy ez a jobb megoldás, az országnak vannak tartalékai.

A miniszter elmondta azt is, hogy az általános iskolákban a tervek szerint legalább 20 fok, a középiskolákban pedig legalább 18 fokos hőmérséklet lesz - de erről még hivatalos döntés nincs.

Ha megérkeznek az uniós pénzek, az önmagában garancia a pedagógusok bérrendezésére - tette hozzá Gulyás Gergely. A cél az, hogy gyorsan lezáródjanak az eljárások, hogy minél előbb jöjjön a forrás, és akkor amint lehet, a pedagógusok bérrendezése is megvalósuljon.

Jól állnak a gáztározók is

Egy másik kérdésre a miniszter a szankciókról szólt: 2010 óta már hat szomszédos országgal van interkonnektora Magyarországnak, szerinte az európai szankciók sok pénzt adtak Oroszországnak, nekünk pedig nagy gazdasági nehézségeket okoztak. Gulyás azt mondja, szerinte nem erről állapodtak meg EU-s körökben. A diverzifikált szankciókat Magyarország is támogatta, de az energiaszankciókat nem.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagy Márton elmondta, hogy bár korábban többször beszélt az ársapkák eltörlésének szükségéről, ma mégis támogatta azt, hogy maradjanak az ársapkák. Szerinte most nem normális gazdasági környezet van, nem látják az inflációs fordulópontot, ezért van erre szükség. A véleményét egyébként fenntartja: előbb vagy utóbb szerinte biztosan ki kell majd azokat vezetni, de pontos időzítés kell ehhez, ami most nem lehetséges.

Egy másik kérdésre kiderült, hogy a hazai gáztárolók jól állnak: a töltöttségi szint 4,4 milliárd köbméter a földgáznál, ez 89 téli napra elegendő, ipari és háztartási fogyasztást is belevéve, csak háztartásokra nézve ez 185 téli napra elég - ismertette Gulyás. A tűzifahelyzetre nem tért ki, mert arról holnap az agrárminiszter fog beszélni, de annyit elmondott, amit legutóbb: a tűzifa hatósági áras lesz, és aki kér, kapni is fog belőle.

A döntésekről Orbán Viktor is beszámolt saját közösségi oldalán:

Döntöttünk. Az árstopokat december 31-ig, a kamatstopot június 30-ig meghosszabbítjuk. Nekünk Magyarország az első!

- írta a miniszterelnök.

 

címlapi kép: Máthé Zoltán - MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 21. 09:43
Sajnos előfordul, hogy a házasság végül a kapcsolat megromlásával, válással végződik. Ebben a helyze...
Holdblog  |  2024. július 21. 09:14
Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlv...
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 21. 16:08
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem