Rendkívüli! Gulyás Gergely bejelentette: az összes árstop sorsa eldőlt, erre készülhetnek a magyarok

Rendkívüli! Gulyás Gergely bejelentette: az összes árstop sorsa eldőlt, erre készülhetnek a magyarok

2022. szeptember 17. 13:23

December 31-ig maradnak az árstopok, a benzin és az élelmiszerek is ársapkások maradnak - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A háború energia-áremelkedéshez vezetett, ez inflációt hozott, megemelkedtek az élelmiszerek árai is. Annak érdekében, hogy megvédjék a magyar családokat, intézkedéseket hoztak még tavaly ősszel - kezdte Gulyás Gergely a szombati kormányinfót.

A rendkívüli helyzetre tekintettel december 31-ig meghosszabbítják az élelmiszer- és benzinárstopot, és a kamatstop is legalább fél évvel tovább fog tartani.

A rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megtartják, fenntartják. Azt látják, hogy sokan bele tudnak férni az átlagba, emellett sokan elkezdtek spórolni is.

A kormány támogatási programot indít, erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter számolt be. Energiaintenzívnek az a kkv számít, ami a költségeiben a rezsiszámla a 3%-ot tette ki. Célzott programról van szó, a feldolgozóipar szereplőit segítik majd vele. Október elsejétől a következő év végéig tart, a cégek energiaszámláját a növekmény 50 százalékát fizeti ki a kormány, három hónapig. Beruházási támogatási programot is indítanak, az önerő támogatását tűzték ki célul.

Emellett még két másik programról is tárgyalt a kormány, amelyekről a következő hetekben dönt:

  • Gyármentő-program: a kormány támogatja az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását.
  • Új munkahelyvédelmi programot indítanak, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

Segítség a feldolgozóiparnak

Nagy Márton kérdésre válaszolva elmondta, hogy kb. 10 ezer, feldolgozóipari kkv-t érint a bejelentett program. Az első három hónap után majd eldől, folytatni kell-e a programot. Az uniós országok felénél van ilyen program, mindegyik az energiaköltségeket támogatja. A kormány most azt nézte, hogyan kell céloznia a támogatást, de nem az a lényeg, hogy mindenki nyakló nélkül kapja a pénzt. A legfontosabb a termelői szektor, épp ezért lőtték be a támogatási programot a feldolgozóiparra.

Van elég benzin

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az EU elvárásainak megfelelően a szükséges törvényeket már a jövő héten benyújtják. Ez azért fontos, mert így az ország hozzájuthat az uniós forrásokhoz, és a vállalásokat a kormány igyekszik teljesíteni, és azt szeretnék, hogy a kondicionálási eljárásoknak vége legyen. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, hogy nem tart benzinhiánytól azért, mert marad a benzinárstop. Elismerte, hogy voltak kisebb fennakadások, de "mindenki tudott tankolni". Szerinte nem kérdés, hogy ez a jobb megoldás, az országnak vannak tartalékai.

A miniszter elmondta azt is, hogy az általános iskolákban a tervek szerint legalább 20 fok, a középiskolákban pedig legalább 18 fokos hőmérséklet lesz - de erről még hivatalos döntés nincs.

Ha megérkeznek az uniós pénzek, az önmagában garancia a pedagógusok bérrendezésére - tette hozzá Gulyás Gergely. A cél az, hogy gyorsan lezáródjanak az eljárások, hogy minél előbb jöjjön a forrás, és akkor amint lehet, a pedagógusok bérrendezése is megvalósuljon.

Jól állnak a gáztározók is

Egy másik kérdésre a miniszter a szankciókról szólt: 2010 óta már hat szomszédos országgal van interkonnektora Magyarországnak, szerinte az európai szankciók sok pénzt adtak Oroszországnak, nekünk pedig nagy gazdasági nehézségeket okoztak. Gulyás azt mondja, szerinte nem erről állapodtak meg EU-s körökben. A diverzifikált szankciókat Magyarország is támogatta, de az energiaszankciókat nem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagy Márton elmondta, hogy bár korábban többször beszélt az ársapkák eltörlésének szükségéről, ma mégis támogatta azt, hogy maradjanak az ársapkák. Szerinte most nem normális gazdasági környezet van, nem látják az inflációs fordulópontot, ezért van erre szükség. A véleményét egyébként fenntartja: előbb vagy utóbb szerinte biztosan ki kell majd azokat vezetni, de pontos időzítés kell ehhez, ami most nem lehetséges.

Egy másik kérdésre kiderült, hogy a hazai gáztárolók jól állnak: a töltöttségi szint 4,4 milliárd köbméter a földgáznál, ez 89 téli napra elegendő, ipari és háztartási fogyasztást is belevéve, csak háztartásokra nézve ez 185 téli napra elég - ismertette Gulyás. A tűzifahelyzetre nem tért ki, mert arról holnap az agrárminiszter fog beszélni, de annyit elmondott, amit legutóbb: a tűzifa hatósági áras lesz, és aki kér, kapni is fog belőle.

A döntésekről Orbán Viktor is beszámolt saját közösségi oldalán:

Döntöttünk. Az árstopokat december 31-ig, a kamatstopot június 30-ig meghosszabbítjuk. Nekünk Magyarország az első!

- írta a miniszterelnök.

 

címlapi kép: Máthé Zoltán - MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 18:19
Az Atmedia végzi 2023 januárjától Magyarország egyik jelents médiavállalata, a Marquard Group Hungar...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?