14 °C Budapest
Refined white sugar, closeup falling from spoon. Health risksdiabetes and obesity.

Csak most jön csak az igazi cukorhiány Magyarországon? Méregdrága lehet, ha vége az árstopnak

2022. augusztus 10. 19:25

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége szerint a gyenge termés miatt a hazai fogyasztás egynegyedét sem tudja előállítani az ország egyetlen cukorgyára Kaposváron. Az importált cukor ára pedig az egekbe szállt.

Van, ahol hiánycikk a cukor, és szinte mindenütt korlátozták a megvásárolható mennyiséget. A termék most hatósági áras, de jelentősen nőhet az ára, ha megszűnik az árstop - hangzott el az RTL Híradóban.

Egy kisbolt vezetője szerint a nagykereskedők is limitálták a vásárolható mennyiséget, így ők egyszerre 20 kilót tudnak beszerezni - jelentős ráfizetéssel. Mint mondta, nagyjából duplaannyiért kéne árulnijuk a hatósági áras cukrot, mert a nagykerből ennyivel drágábban veszik meg.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége szerint a hiány egyik oka, hogy az aszály miatt idén kevesebb cukorrépa termett, így a hazai fogyasztás egynegyedét sem tudja előállítani az ország egyetlen cukorgyára Kaposváron. A szervezet elnöke, Dorogi Árpád azt mondta, míg tavaly kb. 80 ezer tonna cukrott sikerült itthon előállítani, addig idén ez 60-65 ezer lehet.

Az ezen felül szükséges mennyiséget pedig importálni kell. A szakember szerint a külföldről hozott termékek ára is elszállt, mert Európán kívül is kevés a cukor a piacon, és a szállítási költségek is nőttek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm