Refined white sugar, closeup falling from spoon. Health risksdiabetes and obesity.

Csak most jön csak az igazi cukorhiány Magyarországon? Méregdrága lehet, ha vége az árstopnak

2022. augusztus 10. 19:25

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége szerint a gyenge termés miatt a hazai fogyasztás egynegyedét sem tudja előállítani az ország egyetlen cukorgyára Kaposváron. Az importált cukor ára pedig az egekbe szállt.

Van, ahol hiánycikk a cukor, és szinte mindenütt korlátozták a megvásárolható mennyiséget. A termék most hatósági áras, de jelentősen nőhet az ára, ha megszűnik az árstop - hangzott el az RTL Híradóban.

Egy kisbolt vezetője szerint a nagykereskedők is limitálták a vásárolható mennyiséget, így ők egyszerre 20 kilót tudnak beszerezni - jelentős ráfizetéssel. Mint mondta, nagyjából duplaannyiért kéne árulnijuk a hatósági áras cukrot, mert a nagykerből ennyivel drágábban veszik meg.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége szerint a hiány egyik oka, hogy az aszály miatt idén kevesebb cukorrépa termett, így a hazai fogyasztás egynegyedét sem tudja előállítani az ország egyetlen cukorgyára Kaposváron. A szervezet elnöke, Dorogi Árpád azt mondta, míg tavaly kb. 80 ezer tonna cukrott sikerült itthon előállítani, addig idén ez 60-65 ezer lehet.

Az ezen felül szükséges mennyiséget pedig importálni kell. A szakember szerint a külföldről hozott termékek ára is elszállt, mert Európán kívül is kevés a cukor a piacon, és a szállítási költségek is nőttek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?