Durván megugrik a pékek rezsije: újabb kegyetlen kenyérdrágulás jöhet

Durván megugrik a pékek rezsije: újabb kegyetlen kenyérdrágulás jöhet

2022. augusztus 26. 21:37

Újabb jelentős áremelést jelentettek be a pékek. Szövetségük elnöke azt mondta, októbertől a sütőüzemek nagy része tízszerannyit fizet majd az energiáért, mint eddig. A Pékszövetség szerint ugyanakkor a rozsos és magvas kenyerek ára már meghaladhatja az ezer forintot kilónként. Többen ezért otthon kezdtek el kenyeret sütni.

A fehérkenyér ára egyetlen hónap alatt 13,5 százalékkal drágult, de a rozsos és magvas kenyerek ára is meghaladja az 1000 forintos kilónkénti árat- a KSH adatai alapján. A Pékszövetség szerint ugyanakkor további emelésre kell számítani, az elszálló rezsiárak miatt.

Korábban az agrárminisztérium azt nyilatkozta, véget érhet a drágulás, hiszen megindult a gabonaszállítás Ukrajnából. Ez azonban nem így történt. Az RTL Híradónak Csizmadia Lajosné, a Csizmadia és Társai Kft. ügyvezetője elmondta, náluk eddig 30 százalékot emeltek, de még 10-15 százalékot terveznek emelni szeptemberben, majd az év folyamán ezt követően ismét emelniük kell majd az árakat. Nem csak a liszt árának emelkedése miatt lesz erre szükség, hanem a kemencék működtetése miatt is.

A pékek nagyrésze ugyanis lényegesen magasabb rezsit fizethet októbertől, akkor jár le számukra a még kedvező, éves energiaszerződés. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, mintegy tízszeresére megy fel a gáz ára.

Ez nagymértékű önköltség növekedést ró a sütőipari üzemekre, amit megpróbálnak majd az üzemek áthárítani a vevőkre. Így azt kell mondjam, számítsanak arra, hogy a termékek ára az üzletekben emelkedni fog

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta az elnök, aki hozzátette, hogy jelentős drágulásra számítanak. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon a 2. legnagyobb az élelmiszerdrágulás az Európai Unióban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?