35 °C Budapest
shopping cart in supermarket

Keményen beütött az infláció: az élelmes magyarok már így vásárolnak, minden megváltozott

2022. július 6. 09:32

Nagyon sok olcsóbb, saját márkás terméket veszünk, elindult a "lefele vásárlás"

Mint lapunk is többször beszámolt róla, májusban 10,7 százalékkal nőttek a fogyaszói árak az előző év azonos időszakához képest. Ez újra megdobta az élelmiszerek árát, és már most is látható, hogy a magyarok elkezdtek lefelé vásárolni, vagyis a prémium termékek helyett egyre gyakrabban veszik le a polcról az olcsóbb, saját márkás élelmiszereket - írja körképében a Világgazdaság.

A SPAR-nál azt mondják: elképesztően megemelkedett a saját termékek forgalma az üzletekben.

Az eladások a mennyiség szempontjából egyelőre nem mutatnak változást, de a trendek alapján azt látják, hogy elindult az úgynevezett lefelévásárlás, azaz például a drágább brandtermékek helyett sok esetben az olcsóbb, de ugyanolyan jó minőségű saját márkát választják a vásárlók. Ezt támasztja alá, hogy a saját márkás termékek aránya forgalmi szempontból 25 százalék körül mozgott éveken keresztül, ám idén ez az arány már meghaladta a 30 százalékot

- fogalmazott Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs igazgatója a lapnak.

A SPAR részéről Heiszler Gabriella, az üzletlánc ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak nyilatkozott a napokban: elmondta, hogy a száguldó élelmiszerár-infláció után valóban lehet látni a lefelé vásárlást.

Beszélhetünk az energiaárakról, az ukrán háborúról, ezek mind hatással vannak az árakra. A KSH szerint 15,6 százalék az áprilisi élelmiszer-infláció. Ez eleve olyan környezetet teremt fogyasztói szempontból, hogy elindul az úgynevezett „lefelé vásárlás”. Ha nem a drága brand-terméket veszi meg, hanem az olcsóbb saját márkát, ez nekünk is azt jelenti, hogy szűkül az árrésünk. Iszonyatosan sok hatás érvényesül egyszerre. Nekünk is az az egyik legnagyobb nehézség a jelen helyzetben, hogy már nem tudjuk, hogy a rengeteg hatás vagy intézkedés közül igazán melyik mire hat. De ez valószínűleg minden iparágban így van, nem csak a kiskereskedelemben.

- mondta a SPAR ügyvezető igazgatója az inflációról és az árak emelkedéséről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De folyamatosan monitoroznak más láncok is: a Lidlnél azt mondják, természetesen figyelik a vásárlói igényeket, és a kínálatot is ennek megfelelően alakítják.

A vásárlási szokásokat vizsgálva azt látjuk, hogy az emberek tudatosabban vásárolnak, és jobban megválogatják, mire adnak ki pénzt. Saját márkás termékeink rendkívül keresettek vásárlóink körében, mivel amellett, hogy olcsóbbak, kiváló minőséget nyújtanak

 - mondta az áruházlánc részéről Tőzsér Judit, vállalati kommunikációs cégvezető.

A hipermarketek arról számoltak be, hogy már a magasabb jövedelműek is egyre inkább a saját márkás termékeket keresik, itt is folyamatosan érezhető az eltolódás ebbe az irányba. Az Auchannál pedig azt hőzták alá, hogy az elmúlt időszakban látható a vásárlói kosár termékszám-csökkenése, tehát tudatosan kevesebb dolgot vesznek az emberek. Emellett azt is tapasztalják, hogy a vásárlók szívesebben választják a jó ár-érték arányú saját márkás termékeket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?