Létfontosságú, ami most a magyar sertéssel történik: így árazzák be a hazai húsokat

Létfontosságú, ami most a magyar sertéssel történik: így árazzák be a hazai húsokat

2022. március 28. 08:17

A sertéságazat az elmúlt hónapokban válságos időszakot élt át. A jelenlegi helyzetről, a hatóságilag elrendelt árstop hatásairól és az szektor kilátásairól a HelloVidék Fitos Gábort, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatóját kérdezte.

Milyen hatással van az ágazatra a hatóságilag elrendelt árstop?

A feldolgozó és húsipar nevében nem nyilatkozhatok, amit láttunk, hogy voltak olyan kiskereskedelmi egységek, akik akciót hirdettek meg a sertéscombra a hatósági áron felül. Sertéstartók alapvetően német tőzsdei árakhoz igazítják a hazai élősertés árát, ez az egyezség alapja. Az élősertés felvásárlási ára a 2021. október előtti időszakban is nagyon alacsonyan volt, az elmúlt 14 hónapban messze önköltség alatt termeltek a sertéstartók. Az elmúlt pár hétben jelentős árnövekedés volt tapasztalható a tőzsdén, így a hazai élősertés felvásárlási árakban is, ami létfontosságú volt.

A gabona árának változása milyen hatással van a sertéságazatra?

A takarmányárak változása jelentősen befolyásolja a sertéságazatot, vagyis kell, hogy hatással legyen, mert különben a sertéstartók tönkre mennek. Nagyságrendileg 1 kilogramm élősertés önköltségének 70 százaléka a takarmányköltségből adódik. Az elmúlt időszakban a gabona – tehát a takarmányalapanyag ára jelentős mértékben növekedett, helyenként a duplájára nőtt, sőt még magasabb kötéseket is látunk. Ez a drasztikus emelkedés még nem tapasztalható az élősertés értékesítési árában, mert nem tudták érvényesíteni ezt a költségnövekedést a gazdák.

Az elmúlt egy-két hétben végre jelentős mértékben növekedett az élősertés felvásárlási ár, reméljük ez már a válságból való kilábalás első jele. Az elmúlt hetekben történt pár változás, mert az európai uniós többlettermelés lecsökkent és ezáltal növekedett az élősertés felvásárlási ára. Gyakorlatilag arról van szó, hogy közel 14 hónapig messze önköltségi ár alatt tudtak élősertést értékesíteni a gazdák. Őszintén bízunk benne, hogy tovább növekedik az ár, mert a jelenlegi rendszer rövid-közép távon sem fenntartható. Sajnos ugyanakkor azt is meg kell jelezni, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt az alapanyagok ára is növekedik, nem látjuk biztosan hol a vége ennek a folyamatnak.

Ha még több ezekhez hasonló kérdés érdekes a magyar sertés ágazatról, akkor olvasd el a teljes interjút a HelloVidéken!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem