5 °C Budapest
Létfontosságú, ami most a magyar sertéssel történik: így árazzák be a hazai húsokat

Létfontosságú, ami most a magyar sertéssel történik: így árazzák be a hazai húsokat

2022. március 28. 08:17

A sertéságazat az elmúlt hónapokban válságos időszakot élt át. A jelenlegi helyzetről, a hatóságilag elrendelt árstop hatásairól és az szektor kilátásairól a HelloVidék Fitos Gábort, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatóját kérdezte.

Milyen hatással van az ágazatra a hatóságilag elrendelt árstop?

A feldolgozó és húsipar nevében nem nyilatkozhatok, amit láttunk, hogy voltak olyan kiskereskedelmi egységek, akik akciót hirdettek meg a sertéscombra a hatósági áron felül. Sertéstartók alapvetően német tőzsdei árakhoz igazítják a hazai élősertés árát, ez az egyezség alapja. Az élősertés felvásárlási ára a 2021. október előtti időszakban is nagyon alacsonyan volt, az elmúlt 14 hónapban messze önköltség alatt termeltek a sertéstartók. Az elmúlt pár hétben jelentős árnövekedés volt tapasztalható a tőzsdén, így a hazai élősertés felvásárlási árakban is, ami létfontosságú volt.

A gabona árának változása milyen hatással van a sertéságazatra?

A takarmányárak változása jelentősen befolyásolja a sertéságazatot, vagyis kell, hogy hatással legyen, mert különben a sertéstartók tönkre mennek. Nagyságrendileg 1 kilogramm élősertés önköltségének 70 százaléka a takarmányköltségből adódik. Az elmúlt időszakban a gabona – tehát a takarmányalapanyag ára jelentős mértékben növekedett, helyenként a duplájára nőtt, sőt még magasabb kötéseket is látunk. Ez a drasztikus emelkedés még nem tapasztalható az élősertés értékesítési árában, mert nem tudták érvényesíteni ezt a költségnövekedést a gazdák.

Az elmúlt egy-két hétben végre jelentős mértékben növekedett az élősertés felvásárlási ár, reméljük ez már a válságból való kilábalás első jele. Az elmúlt hetekben történt pár változás, mert az európai uniós többlettermelés lecsökkent és ezáltal növekedett az élősertés felvásárlási ára. Gyakorlatilag arról van szó, hogy közel 14 hónapig messze önköltségi ár alatt tudtak élősertést értékesíteni a gazdák. Őszintén bízunk benne, hogy tovább növekedik az ár, mert a jelenlegi rendszer rövid-közép távon sem fenntartható. Sajnos ugyanakkor azt is meg kell jelezni, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt az alapanyagok ára is növekedik, nem látjuk biztosan hol a vége ennek a folyamatnak.

Ha még több ezekhez hasonló kérdés érdekes a magyar sertés ágazatról, akkor olvasd el a teljes interjút a HelloVidéken!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06