12 °C Budapest
Cropped image of handsome man giving a credit card at the cash desk in the supermarket

Ezzel a kártyával vásárolják az élelmes magyarok az élelmiszert februártól: a vevő és a bolt is jól jár?

2022. február 9. 09:17

A boltok várakozásai szerint a családokhoz napokban érkező juttatások, valamint a megemelt fizetések kézhez vétele és a Szép-kártyás költések miatt az elkövetkező időszakban felfut az élelmiszerboltok értékesítése. Felvásárlási hullámra azonban továbbra sem számítanak az árstop.

Míg a korábbi években a februárt visszafogottabb költekezés jellemezte, idén lendületesen alakul a fogyasztás. Ebben a hónapban magas bolti forgalommal számolnak a piaci szereplők, több területen is – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek, aki rámutatott: mind a hat nagy piaci szereplő kivétel nélkül elfogadja a pihenőkártyás fizetést, ami biztosan a forgalom felfutásával jár. Vámos György hozzátette, hogy mérettől függetlenül bármelyik kiskereskedő köthet elfogadóhelyi szerződést a Szép-kártyák beváltására, amely a kafetériában részesülő vevők számára pluszszolgáltatásként további vonzerőt jelent. 

Tény, hogy minél kisebb egy üzlet, annál nehezebben tudja kivédeni az árstop hatásait. Az áremelés viszont nem jellemző más termékeknél, inkább a tervezett kiadások csökkentésével kerülik el a kereskedők a bevételkiesést – mondta a szakember. Azt is elmondta, hogy a 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés és a béremelések hatására az első félévben biztosan erős marad a bolti fogyasztás, és nem is csak az élelmiszerüzletekben.

A kormányzati intézkedések bőséges pluszforrást jelentenek a a vásárlásokhoz

– emelte ki Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke is. Mint hangsúlyozta, a friss tapasztalatok szerint látványos a Szép-kártya-tulajdonosok megjelenése az élelmiszerüzletekben, ahol már a hónap első napjaiban jóval élénkebb volt a költekezés. Szerinte azzal lehet számolni, hogy májusig nem ragadnak be komoly összegek a pihenőkártyákon, ahogy az az előző években előfordult. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm