5 °C Budapest
Cropped image of handsome man giving a credit card at the cash desk in the supermarket

Ezzel a kártyával vásárolják az élelmes magyarok az élelmiszert februártól: a vevő és a bolt is jól jár?

2022. február 9. 09:17

A boltok várakozásai szerint a családokhoz napokban érkező juttatások, valamint a megemelt fizetések kézhez vétele és a Szép-kártyás költések miatt az elkövetkező időszakban felfut az élelmiszerboltok értékesítése. Felvásárlási hullámra azonban továbbra sem számítanak az árstop.

Míg a korábbi években a februárt visszafogottabb költekezés jellemezte, idén lendületesen alakul a fogyasztás. Ebben a hónapban magas bolti forgalommal számolnak a piaci szereplők, több területen is – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek, aki rámutatott: mind a hat nagy piaci szereplő kivétel nélkül elfogadja a pihenőkártyás fizetést, ami biztosan a forgalom felfutásával jár. Vámos György hozzátette, hogy mérettől függetlenül bármelyik kiskereskedő köthet elfogadóhelyi szerződést a Szép-kártyák beváltására, amely a kafetériában részesülő vevők számára pluszszolgáltatásként további vonzerőt jelent. 

Tény, hogy minél kisebb egy üzlet, annál nehezebben tudja kivédeni az árstop hatásait. Az áremelés viszont nem jellemző más termékeknél, inkább a tervezett kiadások csökkentésével kerülik el a kereskedők a bevételkiesést – mondta a szakember. Azt is elmondta, hogy a 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés és a béremelések hatására az első félévben biztosan erős marad a bolti fogyasztás, és nem is csak az élelmiszerüzletekben.

A kormányzati intézkedések bőséges pluszforrást jelentenek a a vásárlásokhoz

– emelte ki Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke is. Mint hangsúlyozta, a friss tapasztalatok szerint látványos a Szép-kártya-tulajdonosok megjelenése az élelmiszerüzletekben, ahol már a hónap első napjaiban jóval élénkebb volt a költekezés. Szerinte azzal lehet számolni, hogy májusig nem ragadnak be komoly összegek a pihenőkártyákon, ahogy az az előző években előfordult. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?