12 °C Budapest
A sign marker on the pavement requests that patrons stand outside and wait at a distance apart

Jöhet a véget nem érő sorbanállás: rengeteg magyar rohanja meg az üzleteket karácsony után

2021. december 27. 16:03

Közel kétharmada a magyaroknak még soha nem vitt vissza ajándékba kapott terméket, mert nem tetszett neki vagy nem tudta használni. A csalódottak pedig sokszor inkább keresnek valakit, akinek tovább adhatnák az ajándékot – derült ki a MediaMarkt megbízásából végzett friss reprezentatív kutatásból. Holott a termékvisszavétellel kapcsolatban a legtöbbeknek pozitív tapasztalata van: a válaszadók harmada vallotta azt, hogy minden gördülékenyen ment a folyamat során. A műszaki áruház szakértői rámutatnak: a MediaMarkt a háromnapos törvényi kötelezettségén túl egészen január 31-ig minden áruházában visszavesz termékeket, viszont a vásárlást igazoló bizonylatot be kell mutatni, a csomagolásnak pedig bontatlannak kell lennie.

A magyarok 61 százaléka még soha nem vitt vissza olyan ajándékot, amely nem tetszett neki, vagy amelyet valamilyen okból nem tudott használni. Nem sokan vannak, akik valamilyen rendszerességgel élnek ezzel a lehetőséggel: mindössze 2 százalék vallotta azt, hogy minden évben visszavisz valamit a kereskedőhöz, 15 százalék esetében pedig néhány évente fordul elő ilyesmi. Szép számmal vannak továbbá azok (15 százalék), akik inkább tovább ajándékozzák, ha nem tetszik nekik az ajándék – derült ki a Pulzus kutatócég által a MediaMarkt megbízásából végzett friss felmérésből.

A kutatásból kiderült továbbá, hogy a visszavétel lehetőségével inkább a férfiak élnek, a nők nagyobb részben vallották azt, hogy soha nem volt erre példa, továbbá az ő körükben nagyobb a tovább ajándékozás aránya is.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a visszavételtől senkinek sem szükséges tartania: a folyamat során tapasztalt nehézségekkel kapcsolatos kérdésre a legtöbben (34 százalék) úgy válaszoltak, hogy minden gördülékeny és problémamentes volt.

Ami a kihívásokat illeti, a válaszadók nagyjából ötödével fordult elő, hogy nem volt meg a bizonylat (23 százalék), nem volt bontatlan a csomagolás (18 százalék), vagy kicsúsztak a határidőből (16 százalék); a válaszadók harmada (33 százalék) pedig inkább a termék ellenértékének örült volna (33 százalék).

Mindenkivel előfordulhat, hogy olyan ajándékot kap, ami valamilyen okból nem megfelelő neki, mi pedig szeretnénk a vásárlóinkat a lehető legnagyobb mértékben támogatni a legjobb megoldás megtalálásában. Így bár a törvényi kötelezettségünk értelmében egyes esetekben csupán a vásárlást követő három napon belül kellene visszavennünk a terméket, mi ezt a lehetőséget több mint egy teljes hónapon át, január végéig biztosítjuk

– jegyezte meg a kutatási adatok kapcsán Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezetője. Hozzátette: erre országszerte mind a 32 áruházukban lehetőség van, így a vásárlók időnyomás és nagyobb nehézségek nélkül tudják visszavinni a terméket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A decemberben vásárolt termékek visszavételére 2022. január 31-ig minden vásárlónak lehetősége van, amennyiben a termék csomagolása bontatlan, és megvan a vásárlást igazoló bizonylat. A termék ára levásárolható vagy ajándékkártyára tölthető. Az online vásárlások esetén pedig törvény szerint mindenkit megillet a 14 napos elállási jog.

Ha ajándékozóként el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetést, megfelelő megoldás lehet az ajándékkártya, amelynek összegét az ajándékozó olyan termék megvásárlására fordíthatja, amelyre szüksége van. De komoly segítséget nyújthatnak a megfelelő termék kiválasztásában az áruházi szaktanácsadóink is, vásárlás előtt velük mindenképpen érdemes konzultálni

– tette hozzá Szilágyi Gábor, megjegyezve: az ajándékkártyák nagyon népszerűek a MediaMarkt-vásárlók körében, a két ünnep között a legtöbben nem is a visszavétel, mint inkább az ajándékkártya beváltásának lehetősége miatt keresik fel az áruházakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem