Palinka, the famous homemade Hungarian alcohol pouring from a bottle to glass. Stock photo from Hungary. cimlapi

Küszöbön a magyar pálinka-háború: így teszi tönkre az adómentes magánfőzés a mesterek munkáját

2021. november 19. 10:03

Árat kellene emelniük a kereskedelmi pálinkafőzdéknek, de erősen kérdéses, hogy mit bír el a piac. Eközben erős a gyanú, hogy a magánfőzdékből is kerül kereskedelmi forgalomba párlat, ami rombolja a Covid-járvány miatt is nagy kieséseket elszenvedett főzdék piacát - írja a Világgazdaság.

Már ötödik éve rossz a baracktermés, emelkedtek a gyümölcsárak, az infláció, és az adók - ezeknek mind be kellene épülnie a bolti pálinka árába. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke szerint viszont a fogyasztói ár további növelését a vásárlók többsége nem tudja tolerálni. Ráadásul a főzdék szeretnék a járvány miatti korlátozások következtében elmaradt forgalomból adódó veszteséget csökkenteni, s ebben az „újra játékba kerülni” törekvésben az áremelés nem feltétlenül alkalmazható - mondta a lapnak.

A magánfőzéssel kapcsolatban a szakértő elmondta: ha nem tartják be a jogszabályokat a magánfőzők, és a jogszabályban meghatározott mennyiségnél többet állítanak elő, illetve azt kiviszik a piacra, akkor az a kereskedelmi főzdék forrásait fogja apasztani. A PNT-elnök szerint többen félreértelmezik a jogszabályok által engedélyezett kedvezményt és az ellenőrzéssel megbízott önkormányzatok nem rendelkeznek elég humán erőforrással és kellő tapasztalattal. A bérfőzés adómentességétől a PNT azt reméli, hogy akik korábban a magánfőzőknél illegálisan főzettek, most visszatérnek a nagy szaktudású, ellenőrzött bérfőzdékbe.

A magánfogyasztásra történő főzés, főzetés és az illegális forgalomból történő fogyasztás vélelmezhetően nő, mivel az egy főre eső égetett szeszesital-fogyasztás évtizedek óta állandónak mondható, fejenként és évente 3,3-3,5 liter, abszolút (100 százalékos) alkoholban kifejezve, a pálinka szabadforgalma viszont apadni látszik az elmúlt, járvány sújtotta években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05