Young woman wearing protective mask and buying food in grocery store during coronavirus pandemic. cimlapi

Hajmeresztő drágulás a magyar boltokban: ennyivel többe kerül enni, mint tavaly szeptemberben

2021. október 8. 09:03

Júliusban még 4,6, augusztusban még 4,9 százalékos volt az éves infláció, amely szeptemberre 5,5 százalékra emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A nyugdíjasokra vonatkozó infláció is nőtt: 4,2 és 4,4 százalékról 5 százalékra. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, illetve az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,2%-kal nőttek.

12 hónap alatt, 2020. szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 4,4, ezen belül az étolajé 32,6, a margariné 15,4, a munkahelyi étkezésé 9,4, a baromfihúsé 9,2, a büféáruké 7,6, az éttermi étkezésé 7,3%-kal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,2, ezen belül a dohányáruk 17,8%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 5,1, ezen belül az ékszerekért 12,9, a szobabútorokért 11,6, a konyha- és egyéb bútorokért 10,6, az új személygépkocsikért 7,9%-kal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 21,6, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 13,8%-kal magasabb lett. A szolgáltatások díja 3,2%-kal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 13,5, a járműjavítás és -karbantartás 8,3%-kal került többe.

Egy hónap alatt, 2021. augusztushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,2, idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) nélkül számítva átlagosan 0,4%-kal lett magasabb.

Az élelmiszereken belül a margarin 4,9, a szalámi, szárazkolbász, sonka 1,7, a párizsi, kolbász 1,5, a tojás 1,4, a péksütemények 1,3, az étolaj 1,0%-kal többe, a csokoládé, kakaó 2,2, az idényáras élelmiszerek 1,3%-kal kevesebbe kerültek.

A járműüzemanyagok ára 0,4, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 1,1%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek 0,9, ezen belül a televíziók, illetve a konyha- és egyéb bútorok 2,3, a szobabútorok 1,2, a használt személygépkocsik 1,1%-kal drágultak. A ruházkodási cikkek ára 0,7%-kal nőtt. A szolgáltatásokért 0,5%-kal kevesebbet kellett fizetni, főként az üdülési szolgáltatások 9,8 és a hírközlési szolgáltatások 2,7%-os árcsökkenése következtében.

2021. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,4, a nyugdíjas háztartások körében 4,0%-kal emelkedtek. A szeptemberi éves infláció viszont 5,5, illetve 5 százalékos volt.

Még tovább nőhet az infláció év végéig

Suppan Gergely a Takarékban vezető elemzőjének kommentárja szerint a várakozásoknak megfelelően, azonban a várakozásukat meghaladó mértékben emelkedett az infláció szeptemberben az előző havi 4,9%-ról 5,5-re, döntően az élelmiszerárak és tartós fogyasztási cikkek árainak vártnál nagyobb növekedési üteme miatt. Az utóbbi napokban meredeken megugró üzemanyagárak miatt a következő hónapokban a korábbi várakozásokhoz képest is jóval magasabb lehet az infláció, míg a tőzsdei gázárak elszállásának még beláthatatlan következményei lehetnek.

Noha a hazai háztartási energiaárak feltehetően nem változnak a közeljövőben, a gázárak megötszöröződése számos ágazatban megjelenhet, így a pékáruktól az élelmiszertermeléshez szükséges műtrágyáig  jelentős mértékű drágulást okozhat.

A következő hónapokban bázishatások és a számos terméket érintő nemzetközi hatások miatt 6% fölé kerülhet az infláció, novemberben elérheti 6,5%-ot is, majd a jövő év elejétől meredeken visszaeshet. A vártnál jóval szélesebb körű, és meredekebb áremelkedések hatására az idei inflációs várakozásunkat 4,6%-ról 4,9%-ra, jövőre évit pedig 3,4%-ról 4,2%-ra emeljük, továbbra is érdemi felfeléé mutató kockázatokkal, amit a globális alapanyag-, nyersanyag-, alkatrészhiány, a nemzetközi szállítási árak elszállása és a globális energiaválság okoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az üdülési szolgáltatások árait jelentősen mérsékelték a járvány második hulláma miatt meghozott újabb utazási korlátozások és az idegenforgalom ismételt zuhanása, míg a korlátozások feloldása miatt érdemi árnövekedésre lehet számítani, ami már megjelent a nyári hónapokban.

Ellentétesen alakulnak az élelmiszerárak is, a sertés, és általában a húsárak az utóbbi néhány hónapban csökkentek, ugyanakkor a gabona- és takarmányárak elszállása előbb-utóbb megjelenik a fogyasztói árakban is.  A katasztrofális tavalyi gyümölcstermés miatt elszálltak a gyümölcsárak, ez azonban idén kiesett a bázisból, a búzaárak emelkedése miatt azonban emelkedhetnek a liszt és pékáruk árai. A kínálati oldal gyengülése, kapacitások kiesése párosulva a felfutó kereslettel magasabb inflációhoz vezethet, ugyanakkor idén a feltehetően javuló kockázatvállalási hajlandóság miatt a forint erősödhet, ami viszont mérsékelheti az inflációt.

A baromfihús árak 9,2%-kal emelkedtek, a tojás ára 5%-kal nőtt, a tej ára 1,5%-kal emelkedett, az étolaj 32,6%-kal, a munkahelyi étkezésé 9,4%-kal, a margariné 15,4%-kal, a büféáruké 7,6%-kal, a liszté 6%-kal, az éttermi étkezésé 7,3%-kal emelkedett. Szeptemberben a kenyér 4,7%-kal, a cukor 4,1%-kal drágult, míg a gyümölcsök árai 1,8%-kal csökkentek. Egyre erőteljesebben érezhető a forint tavalyi gyengülésének hatása is, amit tükröz, hogy több termékkategóriában is gyorsult az áremelkedés mértéke, amit a faárak miatt dráguló bútorok (a szobabútorok 11,6%-kal, a konyhabútorok 10,6%-kal drágultak), vagy a réz- és acélárak miatt dráguló tartós háztartási cikkek is fokoznak.

A háztartási energiaárak 0,6%-kal nőttek, a szén, a tűzifa és a palackos gáz árainak emelkedése miatt.

Az egyéb cikkek árai 9,8%-kal nőttek, ezen belül az üzemanyagárak 21,6%-kal emelkedtek, de a kategórián belül számos más termék áremelkedése is gyorsult. Mérsékeltebben, 3,2%-kal drágultak a szolgáltatások a magasabb tavalyi bázis hatására, míg a főszezon elmúltával 6,4%-ra mérséklődött az üdülési szolgáltatások árnövekedési üteme, ezen belül a belföldi árak 6,6%-kal, a külföldi utazások árai 6,4%-kal emelkedtek. Az albérleti piac lassú magára találása miatt 4%-kal gyorsult a lakbérek árainak növekedése szeptemberben. A lakásjavítás, karbantartás drágulása ugyanakkor továbbra is gyors, 13,5% volt, a háztartási szolgáltatásoké 7,4%, a járműjavításé pedig 8,3% volt szeptemberben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm