9 °C Budapest
Cyclist traffic light showing green signal, with cyclists passing in the background in Budapest, Hungary.

Kerékpárral munkába – Erre érdemes figyelni

2021. szeptember 8. 13:00

Egyre többen vannak Magyarországon, akik a dugóban araszolós autózás vagy tömegközlekedési eszközök helyett a biciklit választják. Nem meglepő ez, hiszen kerékpárral az utazás jól tervezhető, kiszámítható, egyszerű, gyors és olcsó. Tippeket adunk, mire érdemes figyelni, ha valaki úgy döntene, idén ősztől bringával szeretne munkába járni.

A kerékpározás egyre népszerűbb a magyarok körében. A Magyar Kerékpáros Klub és a Medián 2020-as, 3000 fős reprezentatív közvéleménykutatásának eredménye szerint

a magyar felnőttek 71%-a szokott kerékpározni és - főleg Budapesten - többen közlekednek kerékpárral a koronavírus óta, mint korábban.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 63%-nak van saját biciklije, összesen - azokkal együttvéve, akiknek van elérhető, de nem saját kerékpárja - a felnőtt lakosság 75%-a számára elérhető közlekedési mód a kerékpár.

A bicikli sokak életét megkönnyíti: a közlekedés gyors, kiszámítható, tervezhető, környezetkímélő és nem utolsó szempont, hogy a kerékpározás a legolcsóbb közlekedési mód. Egy városi közlekedésre alkalmas, egyszerűbb modell néhány tank benzin árából beszerezhető, az elengedhetetlen kiegészítők pedig néhány tízezer forintból megvannak, ráadásul nem feltétlenül csak szakboltokban kaphatók.

A Lidl a nem élelmiszer termékkategóriák tekintetében is arra törekszik, hogy a vásárlói igényeket maximálisan kiszolgálva, a már megszokott kiváló ár-érték arányú termékeket kínáljon a fogyasztóknak. A kerékpáros kiegészítők közül nagyon népszerű a sisak, a kerékpártartó és a különféle nyergek is

– mondta a Pénzcentrumnak Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációs vezetője.

Ezek nélkül a tartozékok nélkül ne pattanj bringára

A KRESZ pontosan meghatározza, melyek a kötelező kerékpár-tartozékok:

  • borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken, legalább két darab, de ezt helyettesítheti vagy kiegészítheti fényvisszaverőcsík a gumi mind a két oldalán
  • fehér vagy kadmiumsárga fényt adó első lámpa, ami villogó is lehet és fehér színű első fényvisszaverő
  • csengő
  • piros fényt adó hátsó lámpa, ami villogó is lehet
  • piros színű hátsó fényvisszaverő
  • két, egymástól független fék
  • lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között fényvisszaverő ruházat.

Ezek tehát kötelezőek, de emellett számos egyéb kiegészítőre is szükség lehet. A Lidl tapasztalatai szerint sokan vásárolnak állópumpát, és pár ezer forintért kerékpáros szerszámkészletet is. A kerékpárszerelő állvány szintén népszerű termék, hiszen kifejezetten jó ár-érték arányú, egy szakboltban a Lidl árának többszöröséért lehet beszerezni hasonló állványt.

Milyen ruhában érdemes tekerni?

Első körben nem feltétlenül szükséges speciális kerékpáros ruházatra költeni, átlagos városi távokon, átlagos városi biciklivel az úticélnak megfelelő öltözet is ideális, de az ősz beköszöntével célszerű rétegesen öltözködni, hogyha a tekerés közben melegünk lenne, akkor tehessünk ez ellen és komfortosabban tudjunk utazni.

A kisgyerekes családoknak jó megoldás lehet a gyerekülés is, a mai modern eszközök már kényelmesek, biztonságosak, és a rögzítésük sem túlságosan bonyolult, ugyanakkor nagyban megkönnyítheti a család életét, korántsem csak a hétköznapokon, amikor az úti cél a bölcsőde vagy óvoda, és aztán a munkahely, de remek hétvégi elfoglaltság is a kerékpáros kalandozás.

Milyen biciklit vásároljunk?

Nem érdemes a legdrágább kerékpárt megvenni, és célszerű vásárlás előtt szakember segítségét kérni. A Magyar Kerékpárosklub javaslata szerint átlagos városi távokon egyszerű citybike-kal a legpraktikusabb a közlekedés. Fontos ugyanakkor, hogy a magasságunkhoz megfelelő méretű modellt válasszunk, és az jól legyen beállítva. Érdemes olyan funkciókat szem előtt tartani, amelyek valóban hasznosak számunkra: a városi közlekedéshez nem feltétlenül kell drága teleszkóp vagy bütykös gumi.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem