Close up of a young boy studying and doing homework using his laptop

Ezeket a laptopokat érdemes venni ősszel: az életkor az egyik legfontosabb szempont

2021. szeptember 2. 15:29

Az elmúlt tanévben nagy kihívás elé állította a családokat az online oktatás, és bár ősztől ismét jelenléti oktatásra készülnek az iskolák, a bezártság miatt felgyorsult digitalizáció várhatóan hosszú távon is kifejti majd a hatását. Az iskolák a hagyományos és az online megoldásokat vegyítve újíthatnak oktatási módszereiken, néhány egyetem pedig már bejelentette, hogy az őszi félévben is online tartja meg a nagylétszámú előadásokat, ezért érdemes az erre alkalmas eszközökkel nekivágni az iskolakezdésnek.

Az LG szakértői most összegyűjtötték, a különféle korosztályok számára milyen szempontok alapján érdemes az oktatáshoz használható egyik legkézenfekvőbb készüléket, azaz laptopot választania a szülőknek.

Miért érdemes laptopot venni egy diáknak?

Többféle eszköz is alkalmas lehet arra, hogy egy diák teljesítse az online feladatokat: a szülők szükség esetén a tableteket, telefonokat is bevethetik, de hosszú távon érdemes inkább a PC-s megoldások és a laptopok választékában keresgélniük.

A notebookok nagy előnye, hogy egyetlen eszközbe építve kínálják mindazt, amire online oktatás esetén szükség lehet: a képernyőt, a billentyűzetet, az egeret, a kamerát, a mikrofont és a hangszórót. Bármilyen eszközt választunk, érdemes figyelembe vennünk, hogy a készüléknek a következő 4-5 évben alkalmasnak kell lennie arra, hogy a diák elvégezze az órai feladatait

– mondta el Orémus Eszter, az LG IT termékekért felelős marketing menedzsere. Egy digitális eszköz nem csak a tanulás, de a kapcsolattartás miatt is kulcsfontosságú: az iskolák már Facebook-csoportokban és online felületeken is kommunikálnak a diákokkal, akik egymással is online osztják meg gondolataikat.

Általános iskola

Az általános iskolai évek alatt még nem feltétlenül van szüksége saját laptopra egy diáknak, érdemes azonban a családban fenntartanunk legalább egy olyan PC-t vagy notebookot, amit többen használhatnak. Ezeken saját felhasználói fiókokat hozhatunk létre, ami lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek digitális tevékenységét és jogosultságait teljesen elkülönítsük.

Mivel az elemi iskolában csak alapvető programokat és esetleg néhány alacsonyabb rendszerigényű alkalmazást használnak a tanulók, itt még nincs szükség a legmodernebb, legdrágább eszközökre. A laptopokat a diákok nem viszik be az iskolába, ezért egy nagyobb méretű, nehezebb készülék is szóba jöhet. Itt is érdemes azonban gondolnunk arra, hogy a készüléknek legalább 4-5 évig helyt kell majd állnia – tervezzünk tehát hosszú távra, és ne a legolcsóbb gépet válasszuk ki!

Középiskola

A középiskolai évek alatt már nagyobb szerepet kapnak a digitális megoldások, azonban – hacsak a tanuló nem valamilyen speciális hobbit űz – még ekkor is elegendő egy alaptudású készülék. Itt már érdemes saját gépben gondolkodni, hiszen online oktatás esetén a diáknak szinte egész nap szüksége lehet az eszközre, és saját szabadidős tevékenységéhez is jól jön a számítógép.

Nagy előny továbbá, ha a diák már az egyetemi évek előtt gördülékenyen és gyorsan kezeli az alapprogramokat és magát az eszközt, amihez jó támogatást jelent egy megbízható, újabb processzorral felszerelt, kényelmesen kezelhető gép. Mivel a laptop jelenléti oktatás esetén többnyire otthon marad, hasznos kiegészítő lehet egy külön egér, monitor vagy billentyűzet, melyekkel könnyen ergonomikus tanulósarkot alakíthatunk ki – ezek a kiegészítők természetesen minden korosztály számára ajánlottak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyetem

Egy egyetemista laptopjának kiválasztása már bonyolultabb kérdés. Mindenekelőtt egyeztessük a választott szak elvégzéséhez szükséges technikai követelményeket az intézménnyel, oktatókkal: a gépnek tudnia kell kezelni a szakterülethez szükséges programokat, alkalmazásokat és azt is érdemes előre számításba venni, hogy mindez Windows-alapú, vagy más rendszert igényel. Vásárlás előtt érdemes arról is tájékozódni, hogy az egyetem, vagy maga a diákigazolvány lehetőséget ad-e kedvezményes eszköz- és szoftvervásárlásra.

Mivel egy egyetemista a nap nagy részében mozgásban van, óráról órára jár és jellemzően sokat utazik, kulcsfontosságú tényező a laptop súlya és mérete. Ideális, ha a készülék kényelmesen elfér a hallgató táskájában, ezért érdemes a 17 hüvelykes, nagyméretű laptopok helyett maximum 16 collos, vagy annál kisebb eszközt vásárolni. Nem érdemes azonban 13-14”-nél kisebb méretben gondolkodnunk, hiszen a kényelmes munkavégzéshez teljes értékű képernyőre, billentyűzetre és touchpadra lesz szükség.

Mivel egy egyetemista sokszor az egész napját a képernyő előtt tölti, nem érdemes spórolnunk a képminőségen: válasszunk legalább Full HD felbontású, nagy fényerejű kijelzővel szerelt laptopot, amin párhuzamosan két ablakban is jól kivehetően lehet jegyzetelni és követni az online előadást. Egy, a megszokottnál magasabb kijelzővel, például egy 16:10-es képaránnyal alig nagyobb készülékházat, mégis érezhetően nagyobb munkafelületet kapunk – érdemes ezért ezeket a nem hagyományos megoldásokat is számításba vennünk.

Az állandóan mozgásban lévő egyetemista számára az is fontos szempont, hogy a készülék akkumulátorideje minél hosszabb legyen.

Egy 11. generációs, i5-ös vagy i7-es Intel processzorral a teljesítmény és az akkumulátoridő szempontjából is jól jár a diák. A napi hordozás miatt válasszunk továbbá olyan notebookot, amelynek anyaghasználata és kialakítása strapabíró – erre ad biztosítékot például az ún. MIL-STD-810G katonai szabvány. Ez a hitelesítés hét szemszögből ellenőrzi a tartósságot és megbízhatóságot, többek között a szállítási erőhatás, a por, valamint a magas és alacsony hőmérséklet szempontjából.

Válasszunk megbízható márkát!

Bármilyen korosztályról és árkategóriáról is legyen szó, lehetőség szerint olyan ismert gyártó termékét válasszuk, amelynek Magyarországon is van képviselete és szervizhálózata. Így biztosak lehetünk abban, hogy probléma esetén hamar választ és segítséget kapunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem