Woman viewing shopping list on her smartphone with full grocery cart. shopping concept

Berobbant a magyar boltok forgalma: viszont kevesebb bútor, műszaki cikk fogyott

2021. július 6. 09:01

2021. májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2021. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 1,2%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. 2019. májushoz képest 3,4%-kal nőtt a kiskereskedelem volumene naptárhatástól megtisztított adatok alapján - jelentette a KSH.

2021. májusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,8%-kal nőtt - áll a KSH friss jelentésében. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,6%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1%-kal emelkedett.

Ÿ A bázishatás – tavaly májusban az üzletbezárások fokozatos kivezetése – jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintette, melynek forgalma összességében 8,7%-kal bővült. Az eladások volumene

  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 60%-kal, a használtcikk-üzletekben 48%-kal,
  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 17%-kal,
  • a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 13%-kal,
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,3%-kal nőtt.
  • A forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (21%).

ŸAz árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,2%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 13%-kal tovább bővült.Ÿ Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,7%-kal emelkedett. Ÿ A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 18%-kal nőttek.

2021. májusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1146 milliárd forint volt.Ÿ Az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2021. január–májusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 1,2%-kal emelkedett.Ÿ Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,6%-kal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05