20 °C Budapest
Woman viewing shopping list on her smartphone with full grocery cart. shopping concept

Berobbant a magyar boltok forgalma: viszont kevesebb bútor, műszaki cikk fogyott

2021. július 6. 09:01

2021. májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2021. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 1,2%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. 2019. májushoz képest 3,4%-kal nőtt a kiskereskedelem volumene naptárhatástól megtisztított adatok alapján - jelentette a KSH.

2021. májusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,8%-kal nőtt - áll a KSH friss jelentésében. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,6%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1%-kal emelkedett.

Ÿ A bázishatás – tavaly májusban az üzletbezárások fokozatos kivezetése – jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintette, melynek forgalma összességében 8,7%-kal bővült. Az eladások volumene

  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 60%-kal, a használtcikk-üzletekben 48%-kal,
  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 17%-kal,
  • a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 13%-kal,
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,3%-kal nőtt.
  • A forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (21%).

ŸAz árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,2%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 13%-kal tovább bővült.Ÿ Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,7%-kal emelkedett. Ÿ A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 18%-kal nőttek.

2021. májusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1146 milliárd forint volt.Ÿ Az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2021. január–májusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 1,2%-kal emelkedett.Ÿ Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,6%-kal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24