34 °C Budapest
A typical living quarters in the centre of Budapest, the Capital of Hungary in Central Europe.  Looking up at the rectangular format of the building.

Ingatlanos átverés Budapesten: ezekkel a módszerekkel fosztotta ki áldozatait a trükkös csaló

2021. július 2. 14:32

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki éveken keresztül üzletszerűen élt csalásokból, többnyire nem létező ingatlanokat kínálva megvételre - közölte a fővárosi főügyész pénteken az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében azt írta, a vádirat szerint az 53 éves férfi 2010 és 2013 között 26 embert károsított meg: egyesekkel elhitette, hogy kedvezményes áron önkormányzati tulajdonú lakáshoz juttatja őket, míg másoknak azt állította valótlanul, hogy jutányos áron olyan ingatlanokhoz tudja juttatni őket, amelyek bedőlt banki hitelügyletekből származnak.

A főügyész hozzátette: a vádlott azt is állította, hogy az önkormányzat, illetve a bank egyszerre kívánja értékesíteni a kijelölt ingatlanportfóliót, az abban szereplő ingatlanokat csak egyben lehet kedvezményesen megvásárolni, ezért a nagy összegű vételárat is egy összegben kell megfizetni. Ezért a sértetteknek nem adásvételi szerződés megkötését kínálta fel - mivel története szerint a lakásokat "csomagban" ő vásárolja meg -, hanem jellemzően kölcsönszerződést íratott alá velük, amelyek alapján a pénzt átadták a férfinak. A vádlott közölte, a lakásokat majd akkor osztja szét, amikor azokat megszerezte.

A vádlott a sértetteknek címlistát mutatott a megvásárolható ingatlanokról, amelyben budapesti - I., II., V., VI., XI. és XIII. kerületi - lakások szerepeltek. Ezek az ingatlanok azonban vagy nem léteztek, vagy nem önkormányzati, illetve banki tulajdonban álltak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A férfi ellen a sértettek feljelentést tettek, emiatt évekig bujkált a hatóságok elől, a rendőrség azonban 2019 nyarán elfogta. Az elfogását megelőző igazoltatáskor a férfi hamisított guatemalai útlevelet adott át a rendőröknek, amelyben egy guatemalai állampolgár adatai szerepeltek, a vádlott fényképével. Elfogását követően a férfi hosszabb ideig letartóztatásban volt, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. A Fővárosi Főügyészség a férfit 26 rendbeli csalással és közokirat-hamisítással vádolja és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza - közölte a főügyész.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?