female buy dairy product in supermarket

Szavaztak az áfacsökkentésről: ezekre a termékekre, szolgáltatásokra rá is férne

2021. május 31. 14:33

Hazánkban elképesztően magas az  általános forgalmi adó, azaz az áfa mértéke. Ez az adót mindig a végfogyasztásra vetik ki, ezért megfizetésével elméletileg minden vásárló az elfogyasztott termék értékével arányosan járul hozzá a közteherviseléshez. Persze vannak nálunk sokkal szerencsésebb országok, ahol 27 helyett csak 18 vagy 15 százalék az áfa. Persze nem mindenre, ugyanis az EU bizonyos termékek és szolgáltatások esetében biztosítja a kedvezményes áfa lehetőségét, azt azonban az országok döntik el, hogy alkalmazzák-e azt. Megnéztük mi az ami a kedvezményes sávba esik Magyarországon, és azt is, minek kellene ott lennie.

Hazánkban kiemelkedően magas a sztenderd - vagyis általános - áfakulcs: 27 százalékos. Ezzel az élen járunk Európában, az unión belül mindenhol alacsonyabb a legmagasabb áfakulcs. Magyarországon létezik még a 18 százalékos áfa, illetve a kedvezményes 5 százalékos, és ritka esetben a 0 százalékos adókulcs. Az EU bizonyos termékek és szolgáltatások esetében biztosítja a kedvezményes áfa lehetőségét, azt azonban az országok döntik el, hogy alkalmazzák-e azt. (Nem szabad elfelejteni, hogy a csökkentett áfa helyenként mást és mást jelent: nálunk 18 vagy 5 százalékot, de pl. Romániában 9 és 5 százalékot.)

Rendszerint felmerül egyes termékekkel kapcsolatban, hogy bár alapvető szükségleti cikknek tarthatók, ha logikusan végiggondoljuk, mégsem érvényes rájuk valamelyik kedvezményes áfakulcs. Ilyenek például a női higiéniai termékek, vagy a pelenka. 2021-ben történtek ugyan változások egyes termékek, szolgáltatások áfakulcsában: az újépítésű ingatlanokra ismét a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa vonatkozik, és novemberben döntöttek arról is, hogy 5 százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek áfáját. Ám van, ami nem változott: az ásványvíz például mi sok országban kedvezményes áfájú, de számos uniós tagállamban a hamvasztás adókulcsa is alacsonyabb, máshol pedig a dekorációs célt szolgáló virágokat lehet kisebb áfával árulni, megvásárolni. Alapvető szükségletnek tekinthető a víz, a temetési szolgáltatások, a virág?

Egy korábbi cikkünkben feltettük a kérdést olvasóinknak, melyek azok a termékek, szolgáltatások, melyeket szerintük alacsonyabb áfakulccsal kellene értékesíteni Magyarországon. Összesen 14 terméket és szolgáltatást soroltunk fel, olyanokat, melyek az EU országainak jelentős hányadában a kedvezményes áfakulcs alá esnek. Közel kétezer szavazat érkezett, az eredményeket az alábbi grafikonon ábrázoltuk:

Ahogy látszik, olvasóink jelentős százaléka, majdnem 20 százalékuk úgy vélekedett, hogy hazánkban leghamarabb a temetési költségek áfáját kellene a kedvezményes sávba átsorolni. A temetés és hamvasztás árának gyors ütemű emelkedéséről ebben a cikkben számoltunk be: a KSH legfrissebb jelentése szerint országos átlagban áprilisban 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest Magyarországon. Az árak tehát magasak és folyamatosan nőnek, holott a szeretteink eltemetése is alapvető szükséglet

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szavazás második helyén a vízszolgáltatás végzett, ezt követték a felújítási költségek és a tűzifa. A tűzifa is kifejezetten drága: a fogyasztói átlagára Magyarországon 2010 és 2020 között 162 százalékot emelkedett. Lengyelországban és Portugáliában 8 százalék áfával sújtják, szemben a hazai 27 százalékkal.

A szavazás utolsó három helyén a sportesemény belépő, az e-book és a vágott virág áll. Vagy az e-bookok kapcsán merült fel már többször az igény, kereskedői és olvasói oldalról egyaránt, hogy csökkentsék az áfát 5 százalékra, hiszen a papíralapú kiadványokra ez a kulcs vonatkozik. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint a magyar kormány hajlandónak mutatkozott, hogy a digitális és az e-könyvek forgalmi adóját a papíralapú és hangoskönyvek adószintjére mérsékelje, viszont az Unió kötötte az ebet a karóhoz, hogy az elektronikus könyv nem könyvnek, hanem elektronikusan nyújtott szolgáltatásnak számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?