11 °C Budapest
wheeled shopping carts and colorful shopping center shop windows in backlit, strong sunlight from the front

Rengeteg magyar boltot ellenőrzött a hatóság: így tartják be a koronavírus-szabályokat manapság

2021. április 27. 15:57

A fogyasztóvédelem az elmúlt két hétben több mint 1500 boltot ellenőrzött, és jó tapasztalataik voltak: a legtöbben maradéktalanul betartják a védelmi szabályokat, ahol pedig hiányosságot tártak fel, ott szinte azonnal orvosolta a problémát az üzlet.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese bejelentette: a szakemberek az elmúlt két hétben összesen 1565 kereskedelmi egységben jártak. „Jók a kollégák tapasztalatai: a boltok túlnyomó többsége eleve jelesre vizsgázott, betartott minden szabályt. Mindössze 213 üzlet esetében találtak problémákat, azonban ezeknek a 91 százalékában már az ellenőrzés ideje alatt, vagy közvetlenül utána orvosolták a hibát” – fejtette ki Schanda Tamás.

Hozzátette: a leggyakoribb gond az, hogy nincs kihelyezve kézfertőtlenítő a vásárlóknak, ez 125 helyszínen fordult elő. 99 kereskedelmi egység nem tájékoztatta a bejáratnál az embereket arról, hogy egyszerre hányan lehetnek bent. A fogyasztóvédelmi eljárásokat lezáró 13 határozat kötelezte a hibák javítására az üzleteket, bírságot mostanáig nem kellett kiszabni, öt eljárás még folyamatban van.

„A kereskedők mögött is nehéz év áll. Köszönjük az eddigi helytállásukat, hiszen ők biztosítják azt, hogy mindenhez hozzájuthassunk, amihez szeretnénk. A gazdaság lépcsőzetes újraindítása nekik is elemi érdekük, de ezt csak akkor tudjuk biztonságosan megvalósítani, ha közben továbbra is óvjuk egymás egészségét. A védőtávolságot be kell tartani, maszkot kell viselni, és a fertőtlenítésről sem szabad elfeledkeznünk” – fejtette ki a miniszterhelyettes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?