Eper, szamóca

Ennyiért mérik idén a magyar epret a boltokban, piacokon

2021. április 22. 08:15

Egy átlagos szezonhoz képest hozzávetőleg 2-3 hetes csúszásban vannak a magyar szamócák: hideg fóliában ez inkább 2 hét, szabadföldön 3 hét. Viszont az időjárásától függően az idei szezon akár június végéig is elhúzódhat - tudta meg a HelloVidék.

"Az idei eperszezon alakulásáról jelenleg még elég kevés az információnk, mivel pillanatnyilag a szabadföldi eper nagyrészt még téli, nyugalmi állapotában van, ezért valószínűsíthetően az előző évekhez viszonyítva később indul az érés" – foglalta össze a jelenlegi helyzetet a Erdbeerland-Hungária Kft szakembere, Keszléri Antal György.

A hidegfóliás termelők még érdemben nem tudnak betakarítani, és a fűtött fóliás termelők esetében is lassan szüretelnek, amit első sorban a nappali hideg és fényhiányos időszak okoz. A szabadföldi és a nyitott fóliás termelők esetében a növények lassú fejlődése miatt még csak most jelennek meg az első virágok" – foglalta össze az országos viszonyokat Apáti Ferenc. A FruitVeB elnöke hozzátette:

Jelenleg szabadföldön március 15-ének megfelelő állapotban vannak a növények, jócskán elmaradva az ilyenkor megszokottól

Ennek megfelelően az árak is magasabbról indulnak idén. Tavaly 1600 forintért ment az eper kilója, most a termelők szerint reálisan 2000-ről lehetne indulni. „A fóliások”, akiknél már terem, 4000 környékén tudják kilóját eladni, viszont a nagy áruházláncokban már múlt héten megjelent az import eper 1200 forintért, de voltak üzletek, ahol 800-ért akciózták le.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További részletek a HelloVidék cikkében.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

A Pénzcentrum legújabb felmérésében arra keresi a választ, miért keresik elsősorban a vásárlók a magyar termékeket, milyen elvárásaik vannak a boltokkal szemben, illetve mi motiválhatná őket arra a jövőben, hogy inkább a hazai árukat válasszák. Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd te is a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?