24 °C Budapest
Kilőhetnek az árak a húspultokban húsvétra: a tojás, a tej sem lesz olcsóbb tavasszal

Kilőhetnek az árak a húspultokban húsvétra: a tojás, a tej sem lesz olcsóbb tavasszal

2021. március 23. 10:26

A kiskereskedelemben egyelőre még jelentek meg a magasabb élőállat-árak, azonban ebben a grillszezon hozhatja el a fordulópontot. Mivel a baromfitartók is minden idők eddigi legmagasabb takarmányáraival kénytelenek szembesülni, így az áremelkedési folyamat a baromfi termékpályákat sem fogja elkerülni - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója, aki szerint a sertéshez hasonlóan itt is ökölszabály, hogy a takarmányköltségek teszik ki az élőálat-előállítás önköltségének kétharmadát. Ilyen mértékű takarmányáremelkedésnek magával kell hoznia, hogy a vágóhidakra és onnan a kereskedelembe is magasabb áron kerüljön az élőállat, illetve az állati termék. Vagyis baromfik esetében például a tojás.

A baromfipiacon az élőállatárak emelkedése már megkezdődött, és a piaci szereplők most minden eszközzel azon dolgoznak, hogy a kereskedelem elfogadja a költségnövekedések miatti áremelést. Egyelőre ugyanis a vágó-feldolgozóüzemek nem tudják olyan mértékben emelni az áraikat, ahogyan azt a költségeik növekedése indokolná - írja a Világgazdaság. Mint azt Csorbai Attila a lapnak elmondta, leginkább az étkezési tojásnál és a pulykánál jellemző, hogy sikerült "felfelé lépegetni az árakban".

Az élőállatárak emelkedése is eltérő mértékű az egyes baromfifajoknál: miután például a pulykánál a madárinfluenza miatt komoly állományok estek ki Nyugat-Európában, az ottani vágóhidak kereslete a hazai árakra is hat, és a múlt héten már 10 százalék körüli áremelkedésről is beszámoltak a piaci szereplők. Csorbai Attila szerint ugyanakkor amilyen gyorsan emelik az árat a most pulykát kereső kereskedők, ugyanúgy az egyik napról a másikra jelentősen csökkenthetik is azt.

Azt, hogy mikor fogják a vásárlók is megtapasztalni az árnövekedést, a különböző baromfi termékpályákra jellemző keresleti és kínálati helyzet fogja meghatározni, de mielőbb el kell kezdeni ezt a folyamatot - ismertette a BTT elnök-igazgatója, aki szerint a grillszezonra, május-júniusra alakul ki olyan helyzet, amelyben a kereskedelemnek is muszáj lesz ezeket a költségemelkedéseket teljes egészében átvenni, a folyamatnak pedig a fogyasztói árak emelkedése lesz következménye.

Csorbai Attila szerint a takarmányárak emelkedésének globális jellege, illetve a madárinfluenza miatt bekövetkezett komoly európai állománycsökkenés miatt olcsó külföldi importra nem lehet számítani, tehát ez nem lesz akadálya az emelkedő költségek érvényesítésének. Az viszont kérdés, hogy a koronavírus miatti gazdasági visszaesés hogyan befolyásolja a vásárlóerőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?