14 °C Budapest

Kilőhetnek az árak a húspultokban húsvétra: a tojás, a tej sem lesz olcsóbb tavasszal

2021. március 23. 10:26

A kiskereskedelemben egyelőre még jelentek meg a magasabb élőállat-árak, azonban ebben a grillszezon hozhatja el a fordulópontot. Mivel a baromfitartók is minden idők eddigi legmagasabb takarmányáraival kénytelenek szembesülni, így az áremelkedési folyamat a baromfi termékpályákat sem fogja elkerülni - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója, aki szerint a sertéshez hasonlóan itt is ökölszabály, hogy a takarmányköltségek teszik ki az élőálat-előállítás önköltségének kétharmadát. Ilyen mértékű takarmányáremelkedésnek magával kell hoznia, hogy a vágóhidakra és onnan a kereskedelembe is magasabb áron kerüljön az élőállat, illetve az állati termék. Vagyis baromfik esetében például a tojás.

A baromfipiacon az élőállatárak emelkedése már megkezdődött, és a piaci szereplők most minden eszközzel azon dolgoznak, hogy a kereskedelem elfogadja a költségnövekedések miatti áremelést. Egyelőre ugyanis a vágó-feldolgozóüzemek nem tudják olyan mértékben emelni az áraikat, ahogyan azt a költségeik növekedése indokolná - írja a Világgazdaság. Mint azt Csorbai Attila a lapnak elmondta, leginkább az étkezési tojásnál és a pulykánál jellemző, hogy sikerült "felfelé lépegetni az árakban".

Az élőállatárak emelkedése is eltérő mértékű az egyes baromfifajoknál: miután például a pulykánál a madárinfluenza miatt komoly állományok estek ki Nyugat-Európában, az ottani vágóhidak kereslete a hazai árakra is hat, és a múlt héten már 10 százalék körüli áremelkedésről is beszámoltak a piaci szereplők. Csorbai Attila szerint ugyanakkor amilyen gyorsan emelik az árat a most pulykát kereső kereskedők, ugyanúgy az egyik napról a másikra jelentősen csökkenthetik is azt.

Azt, hogy mikor fogják a vásárlók is megtapasztalni az árnövekedést, a különböző baromfi termékpályákra jellemző keresleti és kínálati helyzet fogja meghatározni, de mielőbb el kell kezdeni ezt a folyamatot - ismertette a BTT elnök-igazgatója, aki szerint a grillszezonra, május-júniusra alakul ki olyan helyzet, amelyben a kereskedelemnek is muszáj lesz ezeket a költségemelkedéseket teljes egészében átvenni, a folyamatnak pedig a fogyasztói árak emelkedése lesz következménye.

Csorbai Attila szerint a takarmányárak emelkedésének globális jellege, illetve a madárinfluenza miatt bekövetkezett komoly európai állománycsökkenés miatt olcsó külföldi importra nem lehet számítani, tehát ez nem lesz akadálya az emelkedő költségek érvényesítésének. Az viszont kérdés, hogy a koronavírus miatti gazdasági visszaesés hogyan befolyásolja a vásárlóerőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem