7 °C Budapest

Brutális árhullámvasút a magyar boltokban: filléres termékekkel húzzák le a vásárlókat

2021. február 23. 11:01

A koronavírus-járvány kezdetén szinte azonnal a pánikvásárlás szimbólumává vált a WC-papír, ugyanis az alapvető élelmiszerek között világszinten ebből a termékből kezdett nagy készleteket felhalmozni a lakosság. Több helyen készlethiány alakult ki, a papírgyárak teljes kapacitással dolgoztak rajta, hogy ki tudják elégíteni a vásárlói igényeket. A Pénzcentrum most utánajárt, mennyit drágult az elmúlt 10 évben, hogy alakult az árhullámvasút a járvány évében, és mennyibe kerül egy guriga 2021-ben?

Nem csak az alapvető élelmiszerárak inflációja fémjelzi a 2020-as évet, a WC-papír árak is szépen felkúsztak. A veszélyhelyzet bejelentése, rendkívüli intézkedések bevezetése megtörtént, akárcsak külföldön, Magyarországon is tapasztalható volt a WC-papír felvásárlási hullám. A termékre megnövekedett igény még áprilisban sem hagyott alább. A papírgyárak teljes kapacitással üzemeltek annak érdekében, hogy ki tudják elégíteni a megnövekedett keresletet.

A WC-papír így hamar a felhalmozás, pánikvásárlás szimbóluma lett. Hiába derült ki időközben, hogy nem kell tartani tartós készlethiánytól, és lett élesben letesztelve, hogy mennyi papír is fogy, ha valaki (és az egész család) egyfolytában otthon tartózkodik - ősszel ismét elkezdtek spájzolni a magyar vásárlók. Szeptemberben minden negyedik lakos azt tervezte, ismét nagyobb készleteket táraz be otthon WC-papírból.

Amikor a második hullám utolérte a lakosságot, külföldön is újra elkezdték magukat bebiztosítani az emberek - a németek a WC-papír, a hollandok viszont például a sört kezdték halmozni. A közelgő karácsony pedig csak ráerősített a tartalékolási ösztönre: amikor pár napig nincsenek nyitva a boltok, a vevők mindig hajlamosak egy hétre elegendő készletet bespájzolni mindenből; jobb félni, mint megijedni alapon.

Az árak nem hazudnak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunkkal közölt adatai alapján 10 éve még 707 forint volt átlagosan éves szinten a háromrétegű, 8 tekercses egészségügyi papír, 2020-ban már 890 forint. Vagyis 25,9 százalékkal nőtt egy évtized alatt a nagykiszerelésű WC-papír ára. Azt is tudjuk, hogy 2021 januárjában a havi átlagár 905 forint volt, vagyis az áremelkedés nem állt meg.

Ez azt jelenti, hogy 2011-ben még 88,4 forint volt egy guriga, 2020-ra pedig 113,2 forintra nőtt az éves átlagár. 2019-ről 2020-ra pedig 10 forinttal kerül többe egy 8 darabos pakk. A járvány nem csak az alapvető élelmiszerek árképzését zavarta össze: ha havi bontásban összevetjük a 2019-es évet a 2020-assal, látható milyen hatással volt a pánikvásárlás a WC-papír árakra:

2020-ban a WC-papír görbe magasabb árról indult, de ugyanolyan ívet írt le, mint 2019-ben, egészen márciusig. Ezt követően az óriási kereslet feltehetően akciókat, árcsökkenést generált a boltokban, így 861 forintra zuhant az átlagár, ami még a 2019-ben mért lekisebb havi árnál (864 forint, január) is kevesebb.

A nyári hónapokra aztán szépen visszakapaszkodtak az árak, majd augusztusban értek csúcsra - szeptemberben pedig megint kezdődött a készletezés és áresés. Decemberre a havi átlagárak csúcsot döntöttek: 908 forintba került átlagosan egy csomag WC-papír, vagyis egy guriga 113,5 forintba került.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az infláció több mint 25 százalék tíz év alatt

Természetesen a papíripari termékek inflációja is sok tényezőtől függhet, ezért megvizsgáltuk azt is, hogy a WC-papír drágulás hogyan viszonyult más hasonló termékek áremelkedéséhez az elmúlt évtizedben. Az derült ki, hogy amíg a háztartási papír kéztörlő 14,1 százalékkal, a papír zsebkendő 21,9 százalékkal lett drágább 2011-ről 2020-ra éves átlagárak alapján, addig a WC-papír 25,9 százalékkal drágult.

Ha pedig a 2021-es éves drágulást vizsgáljuk: 2020 januárjában a papírzsebkendő csomagja 230, a háztartási kéztörlőé 278, a WC-papíré 888 forint volt, 2021 januárjában ezek az árak 233, 310, és 905 forintra nőttek. Vagy a papírzsepi 1,3, a WC-papír 2, a papírtörlő 11,6 százalékot drágult. Feltételezhetően ebben benne lehet az a hatás, hogy a kétrétegű kéztörlő szükség - vagy készlethiány - esetén helyettesítheti a másik két terméket.

Érdemes-e felhalmozni?

Az biztos, hogy a felhalmozási hullám egy időre le tudja nyomni az árakat - az alacsony WC-papírárakkal ugyanis be lehet csábítani a vevőket egyes helyekre, hogy ott pánikvásároljanak - viszont tartósan ugyanúgy marad a növekvő tendencia. A 2021-es évet úgy kezdtük, hogy 900 forint felett volt a háromrétegű nagykiszerelésű egészségügyi papír csomagja, így vágunk neki a harmadik hullámnak. Talán ezúttal - nem úgy mint az első két hullám idején - már megtanulták a vevők, hogy nincs értelme felhalmozni, mert a készletek kitartanak.

Bár az is tény, hogy aki, tegyük fel, aki szeptemberben bespájzolt az átlagosan 881 forintos WC-papír csomagból - amiből a példa kedvéért tételezzük fel, hogy a háztartásában havi egy csomag elfogy, az jobban járt, mintha minden hónapban megveszi az adagját. Ha vett 5 csomag vécépapírt, akkor az 4405 forintjába került. Ha havonta vette meg, akkor 4487 forintjába, 82 forinttal többe. Tehát, ha valakinek van elég helye tárolgatni a sok WC-papírt, ami még csak nem is tud megromlani, akkor szigorúan számszaki alapon hosszútávú befektetésként spórolhat vele - minél több fogy a háztartásában, annál többet. Viszont havi szinten - a fenti példából kiindulva - 16 forint spórolás nem jelent valami sokat a kasszában.

Ezek alapján pusztán attól tartva, hogy majd ismét kifogy a boltból, vagy esetleg arra apellálva, hogy spórolhatunk, nincs túl sok értelme a felhalmozásnak. Egy valami mégis indokolja, ha tehetjük, vegyünk nagyobb készletet mint általában - azonban ez akkor nem csak a WC-papírra áll, hanem minden bolti termékre! -, hogy ne kelljen olyan sűrűn boltba menni, ezzel is kevesebbszer kitéve magunkat a fertőzés veszélyének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem